2018. december 26., szerda

Nördlingeni vaníliás kifli





Most kivételesen nem egy látnivalót, hanem egy ennivalót mutatok. Annyiban köze van az utazáshoz, hogy az édesség több helyhez is köthető. Köze van Bécshez, Nördlingenhez, de Magyarországhoz, sőt a törökökhöz is.





A Vanillekipferl (vaníliás kifli) hagyományosan az adventi és karácsonyi időszakban készül, de egész évben népszerű édesség. Elterjedt több országban is, lelkesen készítik az osztrákok, németek, csehek, szlovákok és mi magyarok is ezt a kicsi, félhold alakú kekszet.

A Vanillekipferl Bécsből származik, és a bajor Nördlingen városának specialitása. (Sehol nem sikerült a nyomára bukkannom, hogy miért és hogyan lett Nördlingen különleges édessége.)

A legenda szerint az 1600-as évek vége felé készült az első ilyen sütemény, kifli alakban, a török félhold után. A magyar hadsereg győzedelmeskedett az egyik törökök ellen vívott háborúban, és egy tehetséges fiatal pék a győzelem megünneplésére egy új süteményt kreált, melynek alakja a török ​​félhold.

Az eredeti sütemény dióval készült, de őrölt mandulával vagy mogyoróval is készítik. Tipikus ízét a végén kapott vaníliacukros szórás adja.


Elkészítése

Más süteményektől eltérően ez a fajtát nehéz elkészíteni, mivel a formázáskor a tészta nagyon törékeny. A „kipferl” (kifli vagy lópatkó) formázásához ügyes kezek szükségesek.

Találtam egy klasszikus német receptet (Klassische Vanille-Kipferl).


A német recepthez egy kis segítség:

Kb. 40 darabhoz: 200 g hideg vaj, 200 g liszt, 100 g őrölt mandula, 80 g cukor, 2 tojássárgája, 1 vanília rúd, 1 csipet só, és a végén a szóráshoz porcukor. Ennél a receptnél a gyúrás végén egy duci rudat kell formázni, és 1-2 órára a hűtőbe tenni. Utána kell a kifli alakokat megformázni, majd kisütni 180 fokon (légkeveréssel 160 fokon). A recept 10-12 percet ír, de nálunk 20-25 perc is kellett, mire megsült.





Ez pedig a mi hagyományos, magyar családi receptünk.





FRISSÍTÉS:
A megjegyzések között találhattok KAVICStól egy harmadik féle receptet. Ahogy ígérte, elküldte a képet és hozzájárult, hogy megosszam, amit ezúton is köszönök neki. :-) Az övébe sem kell tojás, és a "porcukrozást" is másképp csinálja. A receptet lent a megjegyzések között keressétek! ↓ ↓ ↓
Íme, az általa készített hókiflik:



BOLDOG KARÁCSONYT!


Szívesen ajánlom kipróbálásra ezeket a karácsonyi édességeket is:

🎄 Bejgli


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! 

Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK

A Klassische Vanille-Kipferl recept egy német üzletlánc egyik heti hirdetési újságjából származik.
A magyar recept családi örökség.


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



8 megjegyzés:

  1. Kedveljük a hókiflit/vaníliás kiflit és minden karácsonykor kerül az asztalra. Szeretem készíteni, mert roppant egyszerű! Kár, hogy nem tudok ide fotót csatolni, átküldöm privátban az idei kiflijeimet. Picit más a receptem: 330 g liszt, 120 g dió/mogyoró, 85 g porcukor, 250 g vaj, vaníliás cukor. Az összegyúrt tészta ha pihent a hűtőben, akkor kicsit kisodrom, ca. 1 cm-es csíkokat vágok, amiket nudlivá sodrok a kezemmel. Felvágom, kifli formára hajlítom és a 180 fokos sütőben pirulásig sütöm. Beleforgatom a vaníliás cukorba. Itt van egy tippem, amit alkalmazom. Nem porcukrot használok, hanem kristálycukrot mozsárban apróbbra őrlök, hozzáadom a vaníliás cukrot és ebben hempergetem meg, rázogatom össze egy tálban. Nem törik, szépen bevonódik. A porcukor nekem egy idő után mindig ragacsossá vált a meleg kifliktől, azóta ezt a trükköt találtam ki. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! Nagyon szépen köszönöm a receptet és a tippet 😊 Várom a képet. Ha kipróbáltuk a receptedet, mindenképp szólok, hogy hogy sikerült 😏

      Törlés
    2. Köszönöm a képet, és hogy megengedted, hogy megosszam a bejegyzésben! :-)

      Törlés
  2. Az egyetlen karácsonyi édesség, amit sütök nekem is a vanilíás kifli, nagymamám dióval csinálta, de itt kaptam egy receptet, amiben darált héjnélküli mandulából van és nagyon omlós, isteni, idén 4 tepsivel kínlódtam, mert a kiformálása a kifliknek borzasztó rabszolgamunka...és már el is fogyott. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban nagyon omlós, nagyon finom, nálunk sem tart sokáig az egy tepsi adag. És valóban, a kifli formázása a legmacerásabb. De megéri a fáradságot, azt hiszem, ebben mindannyian egyetértünk! ;-)

      Törlés
  3. Ezzel a sütivel kesztyűs kézzel kell bánni, a szó valódi értelmében. Így nem veszi át a kéz melegét és könnyebb vele dolgozni. Minden patikában kapható vékony műtős gumikesztyű, én régóta ilyet használok, nekem bevált.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, micsoda ötlet! Van is itthon, majd legközelebb kipróbáljuk úgy is! :-)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!