2019. május 15., szerda

Scala Santa

A Szent Lépcső

A Scala Santa (Szent Lépcső, Szent Grádics) ma Rómában látható. Ez a városba érkező zarándokok által leglátogatottabb helyszín. Évente kb. 2 millióan keresik fel. A megalázott, megostorozott Jézus, fején a töviskoronával ezen a 28 lépcsőfokon ment fel Pilátus elé, mielőtt elítélte volna a nép. Vére lecsepegett a lépcsőre, melynek nyomait ma is láthatjuk a lépcsőfokokon.

Az épület, melyben látható a Szent Lépcső


Scala Santa
Szent Lépcső

A középkorban Pilátus lépcsőnek is nevezett márványlépcsőt a hagyomány szerint  I. Constantinus római császár anyja, Szent Ilona hozatta Rómába a jeruzsálemi Antónia várból 326 körül.
Eredetileg a római pápák korábbi székhelyén, a régi Lateráni Palotában tisztelték, majd V. (Szent) Pius pápa 1585-ben fényes ünnepséggel a mostani helyére, külön épületbe vitette át. 



1721-ben diófa burkolatot kapott a lépcső, hogy megkíméljék az elhasználódástól, a zarándok térdek és kezek okozta kopástól. A burkolaton kisebb „ablakokat” hagytak, amely alatt láthatók a keresztek, melyek Jézus vérének nyomát jelölik a második, tizenegyedik és az utolsó, a huszonnyolcadik fokon.

A felújítási munkálatok kb. 20 éve zajlanak. A lépcsőt övező freskók felújításának befejezése után távolították el a diófa védőburkolatot, hogy azt is restaurálják. Egyes források szerint 300 év után ez az első alkalom, hogy a lépcső újra burkolat nélkül látható. Azonban a márványlépcső és a fa burkolat közé becsúsztatott imádságok, képek, gyűrűk és egyebek korából arra következtetnek, hogy korábban is lekerült róla a burkolat. Valószínű azonban, hogy a nagyközönség számára ekkor nem nyitották meg.

VIDEO!!!
(Olaszul, olasz felirattal, de ettől függetlenül érdemes megnézni!)

Miután a védőburkolatot leemelték, a lépcsőt megtisztították és 2019. április 11-től 60 napon keresztül, pünkösdig (június 9.) a zarándokok az eredeti márványlépcsőn mehetnek fel térdepelve és imádkozva a kegyhely középkori pápai kápolnájához, a „Sancta Sanctorum” (Szentek Szentje) kápolnához, melynek architrávja fölött hirdeti a felirat: Nincsen a világon ennél szentebb hely”. A kápolna sok nagyra becsült ereklyét őriz, köztük Lukács evangélistának a legenda szerint saját kezűleg festett Krisztus-képét, melyet angyalok fejeztek be (akheiropoiétosz, azaz nem kézzel festett ikon).

Eredetileg úgy terveztem, hogy az egyik lépcsőfokon egy miatyánkot, a másikon egy üdvözlégyet mondok el magamban, majd gyorsan rájöttem, hogy ez nem fog menni. Egyrészt a tömeg is gyorsabban haladt, másrészt még a harmadánál sem jártunk, már iszonyatosan fájt a térdem, így két lépcsőfokra jutott egy ima. Sokan nem néztek utána, hogy mi a helyes módja a lépcsőn való térdeplésnek, és a kényelmetlenebb módon csinálták. A márvány fokok erősen kopottak, így mély gödrök vannak benne, amiben meg lehet támaszkodni a lábfejünkkel, így kicsit kényelmesebb a térdelés. Kb. a felénél már nagyon fájt, ekkor levettem a dzsekim, és innentől minden lépcsőfoknál begyűrtem a térdem alá. Így is, mire felértünk az utolsó fokra, alig bírtam felállni és kiegyenesíteni a lábam. Mondjuk nekem híresen rosszak a térdeim, de láttam, hogy sokan mások is nehezen álltak fel. Laurent-t is kérdeztem, ő azt mondta, hogy kibírható volt, de azért a vége felé már ő is érezte a térdeit.

Scala Santa - Szent Lépcső


A 2. lépcsőfok



Balra egy rosszul, jobbra egy helyesen térdelő személy



A márványlépcső fokai nagyon kopottak

A 11. lépcsőfok

A 11. lépcsőfok




Kikopott lépcsőfok



A 28. lépcsőfok

A 28. lépcsőfok






Sancta Sanctorum (Szentek Szentje) kápolna

Sancta Sanctorum (Szentek Szentje) kápolna
Akheiropoiétosz, azaz nem kézzel festett ikon

Sancta Sanctorum (Szentek Szentje) kápolna
Akheiropoiétosz, azaz nem kézzel festett ikon














Akik nem zarándoklat céljából érkeznek, vagy egészségi állapotuk nem engedi, hogy a 28 lépcsőfokon térdepelve menjenek fel, azok egy párhuzamos lépcsőn gyalog mehetnek fel. Lefelé is egy másik lépcsőn, gyalogosan lehet lemenni.

Akik nem zarándokok, vagy az egészségi állapotuk nem engedi, azok ezt a lépcsőt használhatják.


Ez a lépcső vezet lefelé, kifelé ezt használja mindenki.








Örülök, hogy részesei lehettünk ennek a kivételes történelmi, kulturális és vallási eseménynek, hogy láthattuk és megérinthettük a márványlapokat, amelyeken Jézus Poncius Pilátus elé járult.

A Szent Lépcsőnél fényképezni szabad, vakut használni és videózni azonban tilos.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


LINKEK




(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



4 megjegyzés:

  1. nagyon szép térdelés az azért mert b iztos rossz voltál

    VálaszTörlés
  2. Örömmel olvastam ezt a posztot, szép emlékeket idézett fel bennem. Külön köszönet a sok szép fotóért. Emlékeim szerint 2006-ban jártam Rómában - többek között itt is. Akkor még nagyon gyerekcipőben járt a digitális fotózás...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy tetszett és hogy szép emlékeket idézett. 😊
      (Én egyébként annak idején nagyon nehezen álltam át a digitális fotózásra. Akkor adtam meg magam, amikor a régi kedvenc fényképezőgépem végleg felmondta a szolgálatot. 😟)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!