2019. szeptember 7., szombat

Šibenik - Horvátország




Šibenik (magyar nevén Szebenikó) a Šibeniki-öböl partján, a Krka folyó Adriai-tengerrel való találkozásánál fekszik. Horvátország 3. legnagyobb kikötővárosa, Šibenik-Knin megye közigazgatási és kulturális székhelye.





Más dalmáciai városoktól eltérően Šibeniket horvát törzsek hozták létre. Az nem ismert, hogy pontosan mikor, de már 1066-ban említik. Ásatások bizonyítják, hogy már jóval a horvátok érkezése előtt lakott volt. Ahogy a többi horvát város, Šibenik is tartozott a történelme folyamán a magyarokhoz, Velencéhez, és a Monarchiához is.
Az európai városok között Šibenik volt az egyik első, ahol vízvezeték épült. A Krka vízerőműnek köszönhetően -mely 1895-ben kezdte meg működését, mindössze 2 nappal Nicola Tesla Niagara vízesésen található vízerőművének megnyitása után-, Šibenik számos európai várost megelőzve kapott elektromos áramot, és előbb építették ki nyilvános közvilágítását, mint Párizsban vagy Bécsben!

A nap nagy részét a Krka Nemzeti Parkban töltöttük, így késő délután érkeztünk Šibenikbe. Nehezen, és az óvárostól messze találtunk parkolóhelyet. Elsőként a Szent Jakab katedrálishoz siettünk. Szombat délután lévén a római katolikus templomban esküvőket tartottak. Egyik ünneplő tömeg követte a másikat. Bejutni nem lehetett, két esküvő között az ajtóból tudtunk csak belesni. A belsejét amúgy is felújítják, így nagy része le van takarva. De a lényeg szerencsére nem belül van.


Szent Jakab katedrális

Katedrala sv. Jakova


Šibenik velencei stílusú óvárosában a legfontosabb látnivaló a Szent Jakab katedrális, mely 2000 óta UNESCO Világörökség.

Egy XII. századi templom helyén kezdték el építeni 1402-ben. Építéséhez a közeli Brač szigetről hozták ide a mészkövet. (A washingtoni Fehér Házat is ebből mészkőből építették fel.) A katedrális építésére Juraj Matejev Dalmatinac (Dalmáciai György) zárai születésű építész és szobrász 1431-ben kapott megbízást. Olasz mesterekkel kezdték el a székesegyház építését. Később Juraj Matejev Dalmatinac -aki élete fő művének tekintette a katedrálist- velencei mestereket hívott, akikkel áttervezték az építkezést. A főépítész 1473-ban bekövetkezett haláláig dolgozott a katedrálison. Az ő irányítása alatt épültek meg az oldalhajók a párkányig, a keresztelőkápolna és az apszisok. Érdekes díszítőelemeket alkalmazott, mint például a 71 emberi fejet ábrázoló kis szobrot a külső falon. Úgy tartják, hogy ezek az emberfők helyi lakosokat ábrázolnak.
Dalmatinac halála után a munkálatokat Fiorentino, Donatello egyik tanítványa felügyelte. Befejezték az oldalhajókat, elkészült a dongaboltozat, a kupola, valamint a nyugati homlokzat. A katedrális 1535-ben készült el, és 1555-ben szentelték fel.

A székesegyház három hajós épületét észak-itáliai, toszkán és dalmát építészeti hatások keveredése jellemzi, stílusa átmenetet képez a gótika és a reneszánsz között.
Az épület bazilika szerkezetű, kizárólag kőből épült, ezért a boltozat és a 32 m magas kupola kialakításához teljesen egyedi eljárásokat alkalmaztak. A tetőfedéshez kőből faragott „cserepeket” használtak, ezek tökéletes illeszkedését csiszolással érték el. A kupola függőleges cserepeit kőékek tartják a helyükön.

A dóm oldalán található az oroszlános kapu. Az oroszlánok tartotta oszlopok tetején a teremtés két jelképét: Ádámot és Évát láthatjuk. 







Az oldalsó oroszlános kapu

Az oldalsó oroszlános kapu, Ádámmal és Évával









Juraj Matejev Dalmatinac (Dalmáciai György),
a zárai születésű főépítész szobra a templom előtti téren

Az egyik lagzis menet, zene-bona, petárdázás, lövések, tűz és füst.


Šibenik óvárosa


Šibenik óvárosa domboldalra épült. Tulajdonképpen két párhuzamos utcából áll, melyekről kacskaringós kis sikátorok nyílnak. Utcácskái tehát szűkek, és szinte mindenütt lépcsőzni kell, így csak gyalogosan lehet felfedezni. Az óváros házai a középkor hangulatát idézik.








Szent Krševan templom

Crkva sv. Krševana


A Szent Krševan templom XII. századi eredetű, a XV. században gótikus stílusban építették át.






Szent Mihály erőd

Kaštel sv. Mihovil


A várost 4 katonai erőd védelmezte a középkorban, a központi városmagot pedig falak övezték. A megmaradt védelmi rendszer legrégebbi emléke a Szent Mihály erőd, mely 70 méter magasan emelkedik a tenger felett. A Szent Jakab katedrálistól egy meredek út visz fel az erődbe. Érdemes felsétálni ide, mert nagyon szép kilátás nyílik innen az óvárosra, a Šibenik csatornára és a tengerre. Innen látni a város másik három erődjét, a Szent János, a Šubićevac és a szigeten álló Szent Miklós erődöt is.

Az erőd északnyugati része már a vaskorban is létezett, a többit a középkorban építették. Ekkor még Szent Anna erőd volt a neve. A XVI. században a török támadása miatt újjáépítették, és új nevet kapott a védmű, ekkor lett Szent Mihály erőd. Mindig is ez volt Šibenik legerősebb pontja. A várfalak innen indultak és ide tértek vissza. A XIX. század közepén a várost körülvevő falak egy részét elbontották. A legjobb állapotban megmaradt rész a kettős városfal, mely a Szent Mihály erődtől egészen a tengerig lejt.






Kenyérsütő kemence

Ágyúgolyók

Tvrđava sv. Ivana - Szent János erőd













Crkva sv. Ivana Krstitelja


Gasztronómia


A helyi kínálatra egyaránt jellemző a dalmátos, húsos, valamint a tenger közelsége miatt a tengeri/halas ételek is. A mi választásunk a Restoran Terra Mare nevű helyre esett. Az étlapon olaszos ételeket (rizottó, spagetti), tengeri salátákat, halas főételeket és sült húskülönlegességeket is találtunk.
Vacsora közben is láttunk esküvős menetet, sőt, még ágyúdörgést is hallottunk. Mit ne mondjak, rendesen megijedtünk a váratlan hangra.

Tengeri herkentyűk a ház titkos szószában / Šibenska pašticada-marhahús gazdag sötét szószban
Fügés édesség vörösboros szószban, csokifagyival és tejszínhabbal


Az élményekkel teli nap, és a jó kis vacsora után autóba ültünk, és a semmi közepén foglalt airbnb-s szállásunkra mentünk.


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK


Le Routard útikönyvek sorozat Croatie című része, 2015/2016-os kiadás, ISBN 978-2-01-396014-4  



(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!