2016. szeptember 4., vasárnap

Trieste


Trieszt


 


A Porečben töltött előző nap fáradalmait sikerült kipihennünk. Megint jól aludtunk. :-) Reggeli után szedtük a cókmókunkat, és elbúcsúztunk szlovén házigazdáinktól. Erre a napra is jó sok minden volt betervezve: Trieszt és Miramare.


Trieste
Trieszt

Trieszt az olasz-szlovén határhoz közel, a Trieszti-öböl központjában fekszik. Az észak-olaszországi kikötőváros Friuli-Venezia Giulia régió közigazgatási székhelye. A város püspöki székhely.

 
 
 

Történelme


 
Az első adatok a településről a bronzkorból származnak, ekkor megerősített, fallal körülvett falvak születtek helyén. A Római Birodalom idején a közeli Aquileia alapításával egy időben ’’Tergeste’’ néven kolóniát hoztak létre itt. A kolónia kikötője, kereskedelmi utak találkozása egyre fontosabb szerepet játszott, azonban az öböl túloldalán lévő Aquileia jelentőségét nem haladta meg. A város részt vett az illír háborúban, összeütközései voltak a szomszédos népekkel is, mégis ebben az időszakban, Octavianus ideje alatt érte el egyik virágkorát, mikor területén bazilika, kapitólium, templom, fórum, színház, emlékművek épültek. Az i. sz. I. század végén Szent Márk evangélista hittérítése nyomán itt is elterjedt a kereszténység, a város legnagyobb mártírja Justus védőszent lett. A Nyugatrómai Birodalom bukását követően Isztria és a város története összeforrott. A Keleti gótok és a Bizánci Birodalom és a Longobárdok harcait követően 774-től Nagy Károly birodalma alá tartozott. A városban püspökség alakult. 1203-tól 180 éven át a Velencei Köztársaság ellen küzdött, de a nagyhatalom végül 1368-69-ben megszállta. Két évig Chioggiával háborúzott, de kénytelen volt végül alávetetni magát Leopold osztrák hercegnek.

1382-től 1867-ig a Habsburg Birodalom, majd 1918-ig az Osztrák-Magyar Monarchia része volt, a birodalom legfontosabb hajózási és hadikikötőjeként. Itt határozták meg az Adria feletti magasságot, mint a korábbi hazai magasságmérés alapját is. A város a saint-germaini békeszerződéssel került 1918-ban Olaszországhoz. 1945-ben Jugoszlávia a környékével együtt a magáénak követelte, majd 1954-től ismét Olaszország része.  


Látnivalók


 

Piazza dell’Unita d'Italia


A városnézést a Piazza dell’Unita d'Italia (Olaszország egyesítésének tere)-n kezdtük. A mintegy 12 000 négyzetméteres teret három oldalról csodaszép épületek, paloták határolják, a negyedik oldalról pedig az Adriai-tenger. Ez Európa egyik legnagyobb tengerre nyíló tere. A tenger felőli részen eredetileg kikötő volt, amit az 1850-es években felszámoltak. A téren két szobrot találunk. Az egyik, a magas oszlop tetején áll VI. Károly császár szobra (1728). A másik az 1754-ben emelt Négy Kontinens díszkút, mely Triesztet mutatja be a világnak, mint Fortuna istennő kegyelt városát. A XVIII. században még csak négy kontinenst ismertek, ezért csak négy szobor veszi körül a fiatal lányként megmintázott Triesztet.

Piazza dell’Unita d'Italia

Piazza dell’Unita d'Italia
balra a Négy Kontinens díszkút, jobbra az oszlopon VI. Károly császár szobra

Négy Kontinens díszkút
 
 
A tengerrel szemben áll a Palazzo Del Municipio (Városháza), mely 1877-ben épült eklektikus stílusban.

Palazzo Del Municipio (Városháza)

A tenger felé fordulva jobb kéz felé a Palazzo Modello (Modello Palota), a Stratti Palazzo (Stratti Palota), majd a Palazzo Del Governo (Kormányzói Palota) látható. A Stratti Palazzo (Stratti Palota) földszintjén található az épülettel egyidős (azaz majd’ 200 éves) Caffé degli Specchi, melynek teraszán James Joyce, Rainer Maria Rilke, Franz Kafka is törzsvendégnek számítottak.

Balra a Palazzo Modello, jobbra a Stratti Palazzo


Palazzo Del Governo (Kormányzói Palota)


Palazzo Del Governo (Kormányzói Palota)

Palazzo Del Governo (Kormányzói Palota)
 
A másik oldalon pedig a Palazzo Pitteri (Pitteri Palota), mely Trieszt legérdekesebb barokk épülete 1790-ből, a Grand Hotel Duchi d’Aosta 1873-ból, ahol annak idején még a nagy nőcsábász Giacomo Casanova is megszállt, és az 1883-as építésű Lloyd Triestino Palazzo (Trieszti Lloyd Biztosító Székháza) található, mely 1883-ban épült, neoreneszánsz palota, és mely jelenleg a regionális önkormányzat székhelye.

Grand Hotel Duchi d’Aosta

Lloyd Triestino Palazzo (Trieszti Lloyd Biztosító Székháza)

Innen lesétáltunk az Adria partjára, régi kikötőbe, ahol -ha szerencsénk van- láthatunk egy méretes hajót: ott tartózkodásunkkor éppen a Star Clipper nevű 112 méter hosszú vitorlás hajót.




Star Clipper vitorlás hajó
 
 

Canale Grande


A Canale Grande felé vettük az irányt. Útközben láttuk a San Nicolò dei Greci (San Nicolò templom) görög katolikus templomot, mely 1782-ben épült, és a Palazzo Carciotti (Carciotti Palota)-t, 1805-ből.

San Nicolò dei Greci (San Nicolò görög katolikus templom)

Palazzo Carciotti (Carciotti Palota)
 

Ezt a városrészt VI. Károly és Mária Terézia rendeletére építették. Itt található a Canale Grande (Nagy Csatorna). Ez az 1756-ban létrehozott mesterséges kikötő város egyik meghatározó jelképévé vált. A mesterséges csatorna építésének célja a kereskedelmi tevékenység megkönnyítése volt. A hajók így közvetlenül a vállalatok raktárépületei elé tudtak állni, így a rakomány le- és felpakolása sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá vált.
 
Canale Grande (Nagy Csatorna)
 
Canale Grande (Nagy Csatorna)

Canale Grande (Nagy Csatorna)
 
A csatornát ma két helyen is híd szeli át, emiatt ma már csak kisebb csónakok tudnak benne közlekedni. A tengertől távolabb esik a Ponterosso (Vörös-híd). Ezen a hídon James Joyce „jön szembe” velünk. Az ír író 1904 és 1920 között hosszabb-rövidebb ideig Triesztben élt, angolt tanított, és sok barátra lelt a városban. Részt vett a város kulturális és társadalmi életében is.

James Joyce szobra

A Piazza Del Ponterosso (Vörös-híd tér) közepén van a Fontana del Giovannin (szökőkút) 1753-ból.

Fontana del Giovannin (szökőkút)

A csatorna végében áll a neoklasszicista stílusú Chiesa di Sant’ Antonio Taumaturgo (Csodatevő Szent Antal temploma), 1828-ból. Tőle jobbra a Tempio Serbo Ortodosso di San Spiridione (szerb-ortodox Szent Szpiridon templom) látható.

Chiesa di Sant’ Antonio Taumaturgo (Csodatevő Szent Antal temploma)

Tempio Serbo Ortodosso di San Spiridione (szerb-ortodox Szent Szpiridon templom)

Tempio Serbo Ortodosso di San Spiridione
(szerb-ortodox Szent Szpiridon templom)


Statua di Umberto Saba (Umberto Saba olasz író szobra)
 
Statua di Umberto Saba
(Umberto Saba olasz író szobra)

Érdemes felfelé is nézni, számos gyönyörű épületet láthatunk.



 

Il Colle di San Giusto 


 
A San Giusto domb alatt a Teatro Romano (római színház) található. A Római Birodalom idején, Octavianus ideje alatt élte a város (egyik) virágkorát, ekkor épült többek között a színház is. A római kori színházat az 1930-as években ástak ki a törmelékek alól. Félköríves nézőtere kihasználja a természet adta lehetőséget és lépcsőzetesen emelkedik a San Giusto domb oldalában.

Teatro Romano (római színház)

Teatro Romano (római színház)

Teatro Romano (római színház)

Teatro Romano (római színház)

Felkapaszkodtunk a dombtetőre, ami a meredek utcácskákon, a hőségben, eléggé megizzasztott bennünket.

Itt több látnivalót is találunk egymáshoz nagyon közel.

A katedrális mellett látható a San Giovanni keresztelőkápolna, melyet egy kora keresztény keresztelőkápolna romjain építettek 1380-ban. Ez zárva volt, ide nem tudtunk bemenni.

San Giovanni keresztelőkápolna

 
A Cattedrale di San Giusto (Szent Justus katedrális) azonban nyitva volt, így ezt meg is néztük. Ez a város egyik jelképe, melyet egy megszentelt római és egy V. századi kora keresztény épület romjaira építettek. Az épület két építmény: a XI. századi Chiesa dell'Assunta, és a San Giusto szentély egybeépítésével jött létre a XIV. században, ekkor épült a középhajó gótikus rózsaablaka is. Harangtornyát 1337 és 1343 között építették. A templom belseje így több aszimmetrikus hajóból áll, melyek határait oszlopok jelzik. A mellékhajóban XII-XIII. századi velencei mozaikokat láthatunk. A jobb oldali részen Krisztust ábrázoló mozaikot, és Szent Justus életének mozzanatait ábrázoló freskókat találunk. A bal oldalon Szűz Máriát a gyermek Jézussal ábrázoló mozaikot láthatunk, alatta egy a tizenkét apostolt ábrázoló képet.

Cattedrale di San Giusto (Szent Justus katedrális)

Cattedrale di San Giusto (Szent Justus katedrális)

Cattedrale di San Giusto (Szent Justus katedrális)




Szűz Máriát a gyermek Jézussal ábrázoló mozaik, alatta egy a tizenkét apostolt ábrázoló kép


Krisztust ábrázoló mozaik, és Szent Justus életének mozzanatait ábrázoló freskók

 

 

A katedrálistól a ciprusok alatt haladva sétálhatunk el az I. világháború áldozatainak emelt emlékműhöz.

Az I. világháború áldozatainak emelt emlékmű

Az I. világháború áldozatainak emelt emlékmű
 

A Szent Justus katedrális és erőd között fekszik Trieszt legnagyobb szabadtéri rommezője, ahol a római kortól a 16. századig találhatunk épületmaradványokat.

Rommező

A rommező a Castello di San Giusto (erőd)-ből nézve

Rommező - Római kút
 

A Castello di San Giusto (erőd) 160 évig épült (1470-1630). A régészeti kutatások szerint azonban a területen már korábban is állhatott katonai célú építmény. Első írásos emléke 1368-ra nyúlik vissza, amikor a hegyen erődítmény építésére adnak parancsot.

A folyamatosan pusztuló épület felújítására 1470-ben kerül sor III. Frigyes német-római császár parancsára. Az erőd legrégebbi része a Kapitány Háza, ehhez építették hozzá a háromszög alakú erődítményt. Sarkaira később egy-egy bástyát építettek. 1508-09-ben a város felé lévő kerek Velencei bástyát, 1553-1557 között a déli, sokszögű Lailo bástyát, a háromszög alakú Pomis bástya pedig 1636-ra készült el. Az erőd a város császári parancsnokának volt az otthona 1750-ig.



Gli automi originali chiamati Micheze e Jacheze della torre campanaria del comune di Trieste
Michez és Jachez, az eredeti automaták a Városháza harangtornyából

La mura della fortezza - Az erőd fala

Il cortile interno - Belső udvar

Il cortile interno - Belső udvar

Il cortile interno - Belső udvar

Ebből a szögből jól látszik, hogy az erőd alaprajza háromszög alakú

Ebből a szögből viszonylag jól látszik, hogy az erőd alaprajza háromszög alakú



Az erődöt múzeumként 1936-ban nyitották meg. Az erődben megtekinthetjük a Szent György Kápolnát, itt található III. Frigyes német-római császár címere. Díszlépcsőn jutunk fel az emeletre. A Caprin termet Giuseppe Caprinról nevezték el, aki Triesztben született, író és újságíró volt, és az olasz szabadságharcban Garibaldi oldalán harcolt. Ebben a teremben faragott szobrokat, bútorokat, ajtókat láthatunk. A legszebb termek a velencei hangulatú szobák. Láthatunk egy fegyver-gyűjteményt is, a középkortól a XIX. századig. A Leilo bástyában lapidáriumot (kőtár) találunk.

(Mivel az erődbe a hónap első vasárnapján mentünk, a "Domenica al museo" akció keretein belül ezt INGYEN nézhettük meg. Bővebb információ: itt.)

La Cappella di San Giorgio - A Szent György Kápolna


La Sala Caprin - A Caprin terem

La Sala Caprin - A Caprin terem

La Sala Caprin - A Caprin terem

La sala delle armi - Fegyverterem

Vetrina con balestre - Vitrin számszeríjakkal







Stanza quattrocentesca - XIV. századi szoba

Caminetto - Kandalló


A San Giusto erődből csodálatos kilátás nyílik Triesztre és a tengerre. Tiszta időben a Miramare kastélyig is ellátni.

Kilátás a városra

Kilátás a Cattedrale di San Giusto (Szent Justus katedrális)-ra, és a tengerre

Kilátás a tengerre

Jó időben a Miramare kastélyig is ellátni
 

A meredek lépcsős kis utcácskákon lesétáltunk az autóhoz, mely a San Giusto domb alatt, nem messze a Teatro Romano mellett található Chiesa di Santa Maria Maggiore (templom) lépcsői alatt parkolt. Ennek a XVII. századi, barokk templomnak a különböző festményei közül kiemelkedik Sassoferrato műve, a Madonna della Salute, amely Szűz Máriát ábrázolja.

Chiesa di Santa Maria Maggiore

L’altare maggiore, dedicato all’Immacolata Concezione della Beata Vergine Maria
A főoltár, a Boldogságos Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatása

L’altare maggiore, dedicato all’Immacolata Concezione della Beata Vergine Maria
A főoltár, a Boldogságos Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatása

Altare della Madonna della Salute
Sassoferrato műve, a Madonna della Salute, amely Szűz Máriát ábrázolja

Altare di San Francesco Saverio
Xavéri Szent Ferenc oltár

Altare della Madonna delle Grazie
Kegyelmes asszonyunk oltár



Mellette található a város legrégebbi egyházi épülete, a román stílusú, XI-XII. századból való Basilica di San Silvestro (Szent Szilveszter Bazilika), ami sajnos nem volt nyitva.
 
A Chiesa di Santa Maria Maggiore és a Basilica di San Silvestro (Szent Szilveszter Bazilika)

A Basilica di San Silvestro (Szent Szilveszter Bazilika)

A Basilica di San Silvestro (Szent Szilveszter Bazilika)
 

A sok mászkálásban megéheztünk, így kerestünk egy helyet, ahol bekaphattunk valamit.
 

Gasztronómia 


 
Népszerű étel itt a piadina (egy lepénykenyér), amit sokféle töltelékkel készítenek, így például sonkával, sajttal, grillezett zöldségekkel, sőt az édesszájúak kedvéért mogyorókrémes verzió is kapható! Ezt szinte bárhol meg lehet vásárolni, utcai árusoktól épp úgy, mint bárokban. Léteznek kizárólag erre szakosodott bárok, ezek a piadineria-k.

Piadina

Piadina
 

Délutánra még a közelben lévő Miramare kastély megtekintése volt betervezve. A városközpontból a Miramare kastélyhoz a Viale Miramare-n juthatunk el, mely csaknem 8 kilométeren át közvetlenül a tengerparton, a bárokkal tarkított stand mellett halad. Kb. negyed óra alatt a kastélyhoz érhetünk.

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


 
LINKEK / FORRÁSOK:

Trieszt óváros OLASZul: https://it.wikipedia.org/wiki/Citt%C3%A0_Vecchia_(Trieste)
Trieszt, San Giusto erőd OLASZul: https://it.wikipedia.org/wiki/Castello_di_San_Giusto
Trieszt, San Giusto erőd OLASZul: https://www.castellodisangiustotrieste.it/

Panoráma útikönyvek sorozat, Itália kötet

(A bejegyzésben szereplő képek egy része Laurent-é.) 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!