2017. augusztus 6., vasárnap

Kalandos hétvége a Bajor-erdőben - IV. rész




Glasmuseum Passau
Passau Üvegmúzeum
Cím: Schrottgasse 2, 94032 Passau, Németország
Tel.: +49 851 35071
Fax: +49 851 31712
Nyitva tartás:
Naponta 09:00-17:00
Belépőjegy:
Felnőtt 7 €, kedvezményes: 5 €, 6 év alatti gyerekeknek ingyenes
A három folyó városa, illetve az Észak Velencéje becenevekkel illetett Passau nem csak folyókkal és magyar emlékekkel van tele, hanem üvegtárgyakkal is.
Hotel Wilder Mann
A Hotel Wilder Mann a Városháza mellett található. Történelmi épületei a gótikus és barokk korszakokig nyúlnak vissza. Dokumentumok szerint az épületek egyike már 1303-ban is itt állt, és a saroképületet évszázadok óta használták bíróságként. Ezért a régi Passau pellengér is itt található. Napjainkban pedig Szent István és Szent Miklós szobrait láthatjuk az épület egyik sarkán.
Az épület egy gazdag vámos tulajdonában volt 1480-1537-ig.
1844-ben Anton Niederleuthner szerezte meg a Schrottgasse 4. alatt található Wilder Mann vendégházat és pincészetet, és egy neves szállodát alakított ki belőle, mely sok előkelőséget üdvözölt falai között a XIX. században.
A Hotel Wilder Mannban eltöltött 8 napot 1862-ben Sissi is. Itt találkozott a szüleivel, Miksa József bajor herceggel, és Mária Ludovika Vilma bajor hercegnővel, valamint a húgával, Mária Zsófiával, aki férje, II. Ferenc révén a Nápoly-Szicíliai Kettős Királyság királynője volt.
1878. július 19-én Sissi egy második alkalommal is megszállt a szállodában.



Georg Höltl
1900 körül a szállodát bezárták. 1979-ben Georg Höltl családja elkezdte megvásárolni a Rathausplatz környéki házakat. Először a volt bírósági udvart, majd egy patrícius házat a Höllgasse-n, majd két másik patrícius házat, köztük a korábbi „Wilder Mann” szállodát. Az 1983 és 1985 között jelentős felújítási munkálatok következtek, amelyek során a történelmi épületszerkezetet megőrizték, és az óváros ezen négy épületét összekapcsolták. Megszületett az „Wilder Mann am Rathausplatz” épületegyüttes 4400 m2-en.
A történelmi hotelben azóta is megszálltak hírességek, politikusok, az üzleti élet és kultúra ismert személyiségei: Mihail Gorbacsov, I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka, Meisner, König és Wetter bíborosok, II. Simeon (bolgár) király, Dr. Richard von Weizsäcker német elnök a feleségével, Prof. Dr. Roman Herzog a feleségével, Dr. Johannes Rau a feleségével és Dr. Horst Köhler a feleségével.
1959. október 15-én Georg Höltl megvásárolt egy üvegtárgyat, egy 2000 éves román temetkezési edényt, mely a Holt-tenger közelében lévő Kumran környékéről való. Akkor még nem tudta, hogy ezzel a vásárlással megalapította a későbbi Passau Üvegmúzeumot.
Passau Üvegmúzeum
Napjainkban a Passau Üvegmúzeum a Wilder Mann épületegyüttes felén, azaz 2200 m2-en van berendezve.
A múzeumot 1985. március 15-én Neil Armstrong (az első ember a holdon, igen, ő!) nyitotta meg ünnepélyes keretek között.


A Passau Üvegmúzeum a világ legnagyobb európai üveggyűjteményének otthona. Ez az üvegmúzeum körülbelül 30 000 üvegtárggyal büszkélkedhet!
A drámaíró Friedrich Dürrenmatt a világ legszebb üvegházának nevezte a gazdag gyűjteményt.
Az üvegtörténet egyik legfontosabb fejezetét Csehországban és Sziléziában írták. A tárlaton a cseh, sziléziai és bajor művészet 1650-1950-ig terjedő időszakából láthatunk barokk, rokokó, empire, biedermeier, historizmus, szecesszió, art deco és modern stílusú üvegtárgyakat.
A padlástól a pincéig minden teret kihasználtak, hogy minél több üvegtárgyat bemutathassanak.


Vallás és történelem a plafonon







A gravírozás eszközei



Melyik pohár mire való




















































Magyar darabok






Gombok



Sissi és családja itt-tartózkodásának emlékei










Óriási a múzeum gyűjteménye, de megéri rászánni az időt, mert gyönyörűséges darabokat láthatunk itt.
VÉGE
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz! 
LINKEK/FORRÁSOK


Passau Üvegmúzeum hivatalos honlapja NÉMETül: www.glasmuseum.de
Wilder Mann honlapja NÉMETül, ANGOLul: http://www.wilder-mann.com/en/home.html

Le Routard Allemagne kötete ISBN978-2-01-912442-7
Passau várostérkép a Turista Információs Irodából
A múzeum szórólapja

 (A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!