2018. augusztus 25., szombat

Kelta Múzeum - Hallein




Keltenmuseum Hallein
Halleini Kelta Múzeum


Cím: Pflegerplatz 5, 5400 Hallein, Ausztria
Telefon: +43-6245-80 783

Belépőjegy:
Felnőtt: 21 €, melyet a Halleini sóbányában (Salz Welten Hallein) vettünk meg. Ez tartalmazza a belépőt a Halleini sóbányába (Salz Welten Hallein), a Salina nevű kelta sóbányászfaluba (Keltendorf Salina) a sóbánya mellett, és ide, a halleini kelta múzeumba (Keltenmuseum Hallein) is.
Salzburg Card tulajdonosok 20% kedvezményt kapnak a belépő árából.



Bad Dürrnbergbe, a sóbányába mentünk először. Az Ausztriában, Hallein mellett fekvő, annak külvárosának számító falu 1938-ig önálló település volt.
Dürrnberg és környéke ősidők óta lakott hely. A környék sótartalmú forrásait vadászok fedezték fel, és több mint 2500 évvel ezelőtt a kelták kezdtek el itt sót bányászni. A Salzburg közelében található Hallein környéki sóbányák a világ egyik legrégebbi, valamint Közép-Európa legrégibb sóbányái.

A Halleini Kelta Múzeum gyűjteménye egész Európa egyik legjelentősebbje. Itt láthatjuk az 1949 után Dürrnbergnél feltárt ásatási leleteket. A kiállítás fénypontja egy kelta törzsi vezető sírjából származó tárgyak gyűjteménye. A kelta törzsi vezetőt az i. e. V. század második felében egy fából készült koporsóban temették el, melyet egy kétkerekű harci szekérre helyeztek. Az érintetlen sírra 1959-ben találtak rá a Moserstein fennsíkján. Az ásatások tanúsága szerint a kelták igazán jómódúan éltek itt.
Picit csalódtunk, mert mindenhol a kelta szekérrel reklámozzák a múzeumot, és mint kiderült, pont ennek a rekonstrukcióját nem láthatjuk sehol, mivel állítólag túl nagy.

A múzeumban a kelták világa mellett bepillanthatunk a dürrnbergi sóbányászat történelmébe és Hallein városának fejlődésébe is.

Keltenmuseum Hallein


Egy híres kelta: Asterix




A kelta törzsi vezetőt az i. e. V. század második felében egy fából készült koporsóban temették el,
melyet egy kétkerekű harci szekérre helyeztek.
Rekonstrukció, elképzelés, a 44-es sírban talált harci szekérről.
Forrás















A 44-es sírból



Kanna a 122-es sírból

Kanna a 122-es sírból

A 39-es számú dupla sír

Rekonstruált pajzs a 39-es sírból





Balra a 253-as sír

A 258-as sír








353-as sír: ékszerek

Sóhivatal

























Innen még mindig nem hazafelé vettük az irányt, hanem a salzburgi reptér felé, a 7-es hangárba, melyet szintén az airbnb-s házinénink ajánlott. 


ELŐZMÉNY ITT, ITT és ITT, FOLYTATÁS ITTITT!!!


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK / FORRÁSOK 


LeRoutard útikönyv sorozat Autriche c. része, 2018-19-es kiadás, ISBN: 978-2-01-703371-4


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!