2015. február 19., csütörtök

Nagy körút SRÍ LANKA szigetén - VI. rész




Kataragama - Matara - Galle - Sri Jayawardenapura Kotte - Colombo - Negombo




2015. 02. 19.

Korán keltünk… és fáradtan. De egy csomó új élménnyel gazdagabban. :-) Reggeli után megint bepattantunk a kisbuszba, és Galle felé vettük az irányt. Útközben megálltunk egy helyen, ahol aki akart vehetett bivalyjoghurtot és pálmamézet.

Az út a tengerparton vezetett tovább, ahol sólepárlókat láttunk. A tengerpart gyönyörű volt, meg is álltunk egy helyen, nem lehetett ellenállni.


Matara-ban a Hittatya Rajamaha Viharaja templomot láttuk.
Szintén Mahara-ban van egy érdekes hely, ez pedig a Galamb-sziget (Parevi Dupata). Ezen a szigeten van egy templom a Parevi Dupata temple. Egy gyönyörű függőhíd vezet át a szárazföldről a szigetre, a templomhoz.

Galle-ba aztán egyszer csak egy új és széles és jó minőségű autópályán mentünk tovább. Annyira furcsa volt ez a sok kis út után…
Ja, és vigyázz, pávaveszély! :-)
Galle-ban először a tengerparton álltunk meg a halpiacon. Volt itt minden: halászok, katamaránok, tengeri herkentyűk, és persze halszag.






Galle óvárosa és erődrendszere 451-es referencia számmal szerepel a UNESCO világörökség listán. A szigetország délkeleti csücskében fekszik Galle kikötővárosa, mely UNESCO világörökségi védettséget kapott. A világszervezet meglátása szerint Galle egész Délkelet Ázsiában a legpompásabb példája az európaiak által épített erődítménynek, ahol a dél-ázsiai tradíciók az európai építészettel ötvöződtek.
Galle hosszú évszázadokon keresztül a szigetország legjelentősebb kikötője volt, a krónikák szerint időszámításunk előtt már Salamon király is innen importált elefántcsontot, pávákat, fahéjat és más értékes árukat. A történészek úgy vélik, hogy Galle a bibliai Tarsis-szal azonos. A kikötőben perzsa, arab, római, kínai és indiai hajók is megfordultak, elsősorban fűszerekkel kereskedve. Az első portugál telepesek a16. században érkeztek meg, ők emelték a védelmi rendszer kezdeti falait. Az 1589-ben megépített erődítményt Santa Cruz névre keresztelték. A jelenlegi erődítmény a holland gyarmati uralom alatt épült ki teljes nagyságában, a 18. században. A portugálok fölött 1640-ben győzedelmeskedő hollandok kiszélesítették a védelmi árkokat, s masszív falakkal övezett, tömör bástyákkal uralt erődöt létesítettek, melynek maradványai ma is a város jelképéül szolgálnak. A brit hatalomátvételt követően a kikötőváros elveszítette kiemelt szerepét, mivel Sri Lanka új urai, Galle-val szemben, Colombo-t tették a sziget legfőbb kikötőjévé. Ennek ellenére a település ma is az ország legnagyobb városai közé tartozik, jelentős kereskedelmi centrum, és a déli tartomány közigazgatási központja. A galle-i erőd Ázsia legnagyobb, az európaiak által épített erődítménye, valamint az európai és ázsiai kultúrák találkozásának izgalmas, máig eleven hagyatéka.
A tömör bástyákkal erősített, tömör gránitból felhúzott masszív városfalak még ma is állnak, és hathatós védelmet jelentettek a 2004-es cunami ellen is. Míg Galléban az újváros szinte teljesen elpusztult, az évszázados régi falakkal övezett óváros gyakorlatilag sértetlen maradt.







Utána a holland református (Groote Kerk) templomnál álltunk meg. Az erődítmény falain belül található óvárosban, azaz a Galle Fort-ban olyan fontos látnivalók találhatók, mint a holland református templom, amely mellett régi holland temető is elterül. Galle a református vallás egyik központja a szigeten. Ezt tartják az egyik legszebb holland épületnek az országban. 1752-ben kezdték el építeni ezt a kereszthajós templomot, és kb. 3 év elteltével már fel is szentelték. Homlokzata barokk, hat íves ablakkal, oromzatát csigás minták, és vázaalakzatok díszítik.

Szószéke kalamanderfából készült.

Meg kell említeni a falakon és a padlón található sírfeliratokat és címerpajzsokat, ezek közül az egyik legszebb a bejárattól balra, Abraham Samlanté, aki a város egyik holland kormányzója volt.
A padozatba süllyesztett sírkövek is holland kormányzók és családtagjaik és más előkelőségek sírhelyei.









A temető a templom mellett



A templommal szemben látható harangtorony 1701-ből származik.
A holland kormányzati irodáknak otthont adó, később New Oriental Hotel néven a fontos utazók számára szolgáló szálláshellyé átalakított épületben ma egy minden igényt kielégítő luxusszálloda található.

A Galle erőd egyik bejáratán egy 1669-es címert látunk, rajta egy kakast (latinul: gallus), a hasonló hangzás miatt ugyanis ez volt Galle címerállata.

De az óváros hangulatos utcácskáit szelve, találhatunk itt múzeumot, kisebb-nagyobb templomokat, mecseteket, kis üzleteket, cukrászdákat, éttermeket, szállodákat, bíróságot…











A délkeleti sarkon az Utrecht-bástyán látható az 1938-ban emelt világítótorony.


A Galle Fort erődített faláról pedig gyönyörködhetünk a csodás kilátásban a tengerre, vagy az óvárosra.




A Hold-bástyánál van az óratorony.


Újra buszba szálltunk, de csak egy pici időre, míg elmentünk egy étteremhez, ahol kajáltunk. Illetve a többiek kajáltak, mi meg Lacával lementünk a tengerpartra.


Aztán újra busz, most már Colombo-ig. Egészen pontosan Sri Jayawardenapura Kotte-ig. 1982-ig Colombo volt az ország (legnagyobb városa és) kizárólagos fővárosa, de ebben az évben a funkciók szétváltak; a kormányzati székhely ez a Colombo-tól 12 km-re található előváros lett. A választás rangos múltja miatt esett rá, a 15-16. században egy királyság központja volt. Az ország első elnöke R. Jayawardene már jóval korábban, még miniszterelnökként kezdeményezte egy új Parlament és a hozzá tartozó kormányzati negyed felépítését Colombo túlzsúfolt belvárosán kívül. A költözés a ’80-as években folyamatosan történt. Az ország parlamentje az új épület hivatalos átadása, 1982. április 29. óta működik itt. Azóta Sri Jayawardenapura Kotte az ország hivatalos központja, miközben a tényleges főváros továbbra is Colombo.

Sri Jayawardenapura Kotte - Parlament
Colombo

Victoria Memorial Eye Hospital

Dewatagaha mecsetet 1820-ban építették. Részben egy 19. századi szent (Shaikh Usman Waliyullah) szentélye. A hívők úgy gondolják, hogy a szentet, akinek a szentélyét itt találjuk, maga Mohamed próféta küldte ide az Arábiai Arafat-ból. A templom tele van galambokkal, kb. a vallásos rituálé része lett a galamb etetés. A mecset eredetéről egy legenda kering, mely szerint egy tamil vagy egy sinhala nő 1802-ben átsétált Colombo fahéj dzsungelén (innen a mai név is: Cinnamon Garden), kókusz olajat vitt vevőinek. De megbotlott egy gyökérben, és elejtette a korsót, ami össze is tört, és az olaj kifolyt. Kétségbeesésében sírva fakadt. Ahogy ott sír, ott termett egy hosszú fehér szakállas öregember a Dewata fa mellett, és mondta neki, hogy hozzon egy új kancsót. Majd lábával megnyomta a földet, ahonnan olaj fakadt. Az öregember mondta a nőnek, hogy ezt a történetet adja tovább minden muszlim vevőjének. A nő így is tett, így aztán muszlimok érkeztek ide, és nem sokkal később a mecsetet is felépítették.

Nelum Pokuna (Lótusz tó) Mahinda Rajapaksa Színház


Bandaranaike Memorial International Conference Hall (BMICH) egy ismert kongresszusi központ, amely 1970-73 között épült. A Kínai Népköztársaság ajándéka, Sir Salamon Ridgeway Dias Bandaranaike (Ceylon-i miniszterelnök 1956-1959 között) emlékére. Ez egy közös építőipari vállalkozás a két ország részéről. A BMICH nagy horderejű események, kiállítások, beleértve CHOGM-t (2013-as Commonwealth kormányfői találkozó) helyszíne.


Independence Memorial Hall, azaz a Függetlenségi Emlékcsarnok, közismertebb nevén a Függetlenség tér, Srí Lanka Nemzeti Emlékhelye. Srí Lanka a brit uralom alóli függetlenedésének emlékére épült, és az első önálló parlament 1948. február 4-i ünnepélyes kezdetére emlékeztet. Előtte van az első miniszterelnök szobra. Sok rendezvényt, beleértve a Függetlenség Napja ünnepségeit tartják itt évente.


A Town Hall azaz a városháza épülete Viharamahadevi Park egyik sétányának végében áll. Klsszicista stílusú épülete 1929-ben készült el. Washington-ra emlékeztet? Nem véletlen, a Fehér Házról mintázták.



A Viharamahadevi szobor, mely Viharamadevi szingaléz királynőt ábrázolja, a róla elnevezett Viharamahadevi Parkban (más néven Cinnamon Gardens) látható. Ez a város legnagyobb zöld területe, mely a brit időkben gazdag botanikus kert volt. Ebből mára csak a hatalmas fák maradtak meg. A Park egyben Colombo legfontosabb kulturális központja is.

Baptista templom

Óratorony

Holy Rosary templom

A belvárosban láthatjuk a WTCC (World Trade Center Colombo (WTCCC)) felhőkarcolóit. 152 méter magas, 40 emeletes ikertornyok, dél-Ázsia negyedik legmagasabb iker-tornyai. 1997. október 12-én nyitották meg. A Srí Lanka-i polgárháború vége felé a Tamil Tigrisek kétszer is megtámadták a tornyot; 1997-ben egy bomba megölt 15 embert, majd 2009-ben a 9/11-es terrortámadás mintájára ők is repülőt akartak nekireptetni a tornyoknak, de a gépet lelőtték, így a támadás meghiúsult.

Kikötő



Régi parlament épülete ma elnöki palota. 1920-ban tették le az alakövét, stílusa klasszicizáló, eklektikus. Építése 10 évig tartott. Építése nagyon sokba került, mivel a Beira-tótól feltöltött területre építették, betonpilléres alapozással, ami akkoriban még újdonságszámba ment. Főbejárata a tengerre néz, ide 20 méter széles lépcsősor vezet fel. Innen lehetett az ülésterembe jutni. Az idők folyamán az épületet kinőtték, ezért volt szükség az új parlament épület megépítésére Kotte-ban. Ma az épület az Elnöki Hivatalnak ad otthont. Az épület főhomlokzata előtt az ország első miniszterelnökének, D. S. Senanayake-nek szobra áll, más politikusok szobraival együtt. 

Az óratorony (egykori világítótorony) 1860-ban épült és több mint 90 évig szolgált útmutatóul a hajósok számára. Ahogy azonban egyre több magasabb épületet emeltek körülötte, egy másik világítótornyot építettek helyette a tengerparton.

Esküvő




Cargills building


A Khan óratorony egy tágas tér közepén áll. Ez jelzi a Fort és a Pettah negyedek határait, a környéket világpiacnak is hívják, ez itt tulajdonképpen a nyüzsgő és forgalmas bazárnegyed.

A Jami ul Alfar mecset 1908-ban épült. Messziről feltűnik a piros-fehér épület.

St. Anthony’s Shrine (Szent Antal templom) Annak ellenére, hogy sok templomot építettek egész Srí Lanka-n Szent Antal tiszteletére, a legnépszerűbb templom ez, ami Kochchikade-ben van. Ez a templom hívők százezreit vonzza a világ minden tájáról és minden vallásából. A sok erőfeszítéssel a holland katolikus üldözés sötét napjai után egy kis sárból épült kápolnát bővítettek ki ezen a helyen 1806-ban. Néhány évvel később, 1822-ben, néhány gyülekezeti tag elutazott Goa-ra és visszavásárolta Szent Antal szobrát, amelyet a mai napig a templom területén tartanak. Szent Antal romlatlan állapotban lévő nyelvét is itt őrzik ereklyeként. Sok hívőnek ez a szentély csodatévő hely.
Innen aztán már visszamentünk Negombo-ba, ahol a körutunkat kezdtük pár nappal ezelőtt. Mire odaértünk, már tök sötét volt. Negombo-ban a nagy templomban éppen mise volt, és hatalmas tömeg volt ott.
Megint a Hotel Rani Beach***-ben szálltunk meg. (http://www.ranibeachresorts.com/) Ez a szálloda lesz már a szálláshelyünk minden este, a nyaralás végéig. Megint nagy szobákat kaptunk, így a horkolósok együtt aludtak, én pedig megosztottam a szobámat Chintha-val, mert a másnapi kirándulásra velünk jön, de már nem volt szabad szoba a hotelben. Máshova meg nem akartuk elengedni, ki tudja, mikor talált volna valamit. Így kényelmesebb és egyszerűbb volt mindenkinek.
Elmentünk egyet vacsizni is.
Aztán alvás, mert másnap megint korán kelés, és hosszú nap vár ránk.


ELŐZMÉNY ITT, ITT, ITT, ITT és ITT, FOLYTATÁS ITT, ITT, ITT!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


Srí Lanka-ról bővebben:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Sr%C3%AD_Lanka
Panoráma Országkalauzok Sri Lanka kötet

Hotel Rani Beach***: http://www.ranibeachresorts.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!