2019. május 16., csütörtök

Villa d’Este

A "Csodák kertje" 


A Villa d'Este elsősorban a hatalmas kertjéről, a geometria, a növényvilág és a féktelen vízi fantázia csodálatos házasságáról híres. Több mint 30 szökőkutat láthatunk a kertben, ha jókor érkezünk. Az útikönyv szerint a Villa d'Este víz nélkül meglehetősen kiábrándító látnivaló, még ha a villa és freskói szépen felújítottak is.



„Csodák kertje”
Giardini delle meraviglie

A Villa d'Este Tivoliban található, Rómától kb. harminc kilométerre. A „Csodák kertje” (Giardini delle meraviglie) építésének idején innovatív építészeti megoldásokat alkalmaztak, amelyek a kertet a reneszánsz építészet és az itáliai reneszánsz kerttervezés kimagasló példájává tették, majd modellként szolgált több európai díszkertnek. Mintha egy mesevilágba csöppennénk! 400 éves hatalmas fák: ciprusok, cédrusok, pineák, 100 éves rózsák, lugasok, lilaakáccal futtatott loggiák, szökőkutak, vízköpők, hidraulikus orgona, szobrok, mesterséges grották és nymphaeumok. Azonban ennek a csodának ára volt!

II. Estei Hippolit bíboros
Ippolito d’Este

II. Estei Hippolit bíboros 1550-ben Tivoli kormányzójaként hivatalba lépett. Hippolit -aki nem mellesleg VI. Sándor pápa unokája, illetve Alfonz d'Este és Lucrezia Borgia fia volt- egy régi bencés kolostort alakíttatott át magának csodás lakóhellyé Pirro Logorio építésszel. Hogy a 4 hektáros kert megvalósulhasson, 400 családot kellett kitelepíteni a területről. Hippolitnak két szomszédos templom is útjában volt, azonban a Vatikán nem adott engedélyt ezek lebontására. (Azért micsoda egy egyházi ember volt!)

Még egy adalék „csodás” személyiségéhez: Pirro Ligorio ekkor a Villa Adriana régésze is volt, akit Hippolit megkért, hogy vegyen jó sok „inspirációt” onnan. És hogy használja a Villa Adrianát az ő otthona csinosítására… ami meg is történt. (Ilyen például a Fontana di Diana Efesia o Madre natura.)

A már korábban említett felmenőknek köszönhetően Hippolit megörökölte a milánói érseki széket… már 10 éves korában! Később Lyon, Auch és Arles érseke is lett. Korának leggazdagabb bíborosa, így logikus, hogy pályázott a pápai trónra is. Ez már megszállottsággá fajult: 4 alkalommal is jelöltette magát, de intrikák és korrupciós kísérletek miatt egyszer sem választották meg. Végül nem engedték, hogy újra jelöltesse magát és kizárták a pápai kúriából. Kertjében is megjelenik a pápai trón iránti vágya: a Viale delle Cento Fontane (100 szökőkút utcácskája) Róma felé vezet.

Villa d’Este

A kert látványos kútjaihoz közvetlenül az Aniene folyóból mérnöki bravúrral megalkotott vezetékeken és medencéken át érkezik a víz. A villa Hippolit halála után is a d’Este család tulajdonában maradt. A Bicchierone szökőkút és az Orgona szökőkút vízesésének megépítését csak az 1600-as évek második felében rendelték meg a d’Esték.

A Habsburg uralom idején a villa pusztulásnak indult. Az 1800-as évek közepén Gustav Adolf von Hohenlohe-Schillingsfürst bíboros beleszeretett a villába és felújíttatta a palotát és a parkot is. A Villa d’Este ismét kulturális központtá vált. Ezekben az években vendégeskedett többször is a villában Liszt Ferenc, akit ez a csodás helyszín ihletett a Villa d’Este ciprusai és a Villa d’Este szökőkútjai darabok megkomponálására. A kerengőben látható a Liszt Ferenc emléktábla.

Cortile porticato, Fontana di Venere

Cortile porticato

Fontana di Venere



Giardini delle meraviglie


Fontana dell'Ovato

Fontana di Bacco

Fontana dell'Ovato

Fontana dell'Organo

Fontana dell'Organo

Fontana dell'Organo

VIDEO!!!
(Hangot rá!)



Fontana di Nettuno, Peschiere

Fontana di Venere


Fontana di Nettuno

Fontana di Nettuno

VIDEO!!!


Peschiere

Rotonda dei Cipressi

Fontanina rustica dell'Inverno


Rotonda dei Cipressi




Fontana di Diana Efesia o Madre Natura

Peschiere

Fontana della Civetta

Fontana di Proserpina

Scala dei Bollori

Fontana dei Draghi

Fontana dei Draghi

Fontana di Rometta

Fontana di Rometta

Cento Fontane

Cento Fontane

Cento Fontane


Fontana del Bicchierone

Fontana del Bicchierone


Fontana di Pegaso

Cento Fontane



Fontana del Tripode

Villa


A villa a lenyűgöző kertje mellett páratlan freskóiról is nevezetes. A palota szebbnél szebb termeiben Zuccari és más XVI. századbeli festők bibliai, görög mitológiai és történelmi freskóit láthatjuk. A folyosón és a szobákban is vannak szökőkutak! 

Manica Lunga, Fontanine rustiche

Salone della Fontana

Salone della Fontana



Sala d'Ercole

Sala della Nobiltá

Sala della Nobiltá

Sala della Gloria

Sala della Gloria

Sala della Caccia

Sala della Caccia


Prima Sala Tiburtina

Prima Sala Tiburtina

Seconda Sala Tiburtina

Seconda Sala Tiburtina

Sala di Noé

Sala di Mosé

Sala di Mosé

Sala di Venere



Galleria


Cappella

Cappella

Camera da Letto del Cardinale

Anticamera



A Villa d’Este 2001 óta UNESCO Világörökség.


Chiesa di Santa Maria Maggiore


A Villa d’Este mellett, egybeépülve vele található a Chiesa di Santa Maria Maggiore (másutt Chiesa di San Francesconak is nevezik). A templom belseje bizánci stílusú.







Rocca Pia


A Rocca Pia nevű várat II. Piusz pápa építtette a XV. század derekán Tivoli város központjában a pápai fennhatóság biztosítása érdekében. Sajnos ez már zárva volt, így csak kívülről lestük meg.


Úgy döntöttünk, hogy itt vacsorázunk, nem a szállásunk közelében lévő helyen, ahol előző nap is. Hiba volt. L Először a napi ajánlatokat tartalmazó tábláról akartam rendelni valamit - nem volt. Utána az étlapról - megint nem volt. L Nehezen találtam valamit, mert mire a rendeléseim után benyögték, hogy bocsi, nincs, addigra Laurent előétele és az italaink az asztalon voltak, így nem tudtunk máshová továbbállni. Amit végülis ettünk, az finom volt, de a kiszolgálás siralmas. Ristorante l’Angolino di Mirko, nem lett a kedvencünk.



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz! 


LINKEK/FORRÁSOK


LeRoutard útikönyv sorozat Rome c. kötete 2015-ös kiadás, ISBN 978-2-01-245906-9


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép a kert. Az építtető, hiába volt esztétikailag igényes és innovatív, minimum nárcisztikus volt. Azért jó látni, hogy a rendszer annyira azért nem volt vevő az ilyesmire, hogy pápává is válasszák.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekünk is nagyon tetszett, pedig képzeld, nem is működött az összes szökőkút. Volt, amelyik épp felújítás alatt volt, volt, amin látszott, hogy egy ideje már nem engedtek oda vizet.
      Egyetértünk, én is pont erre gondoltam, hogy vajon pápaként milyen dolgokat vitt volna még véghez?!

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!