2020. március 25., szerda

Tonhalas spagetti



Egy piszok egyszerű és nagyszerű tonhalas spagetti recept következik Rómából.
(Igen, a képen nem spagetti van, tudom. Az okát is elárulom! J)



Spagetti-történelem


A főtt tésztára való első történelmi utalás azt sugallja, hogy ezt az ételt több ezer évvel ezelőtt az arabok találták fel, jóval azelőtt, hogy az olasz konyha főszereplőjévé vált volna. A történelmi feljegyzések szerint a szárított tésztát már az V. században értékesítették utcai árusok.

Ma a tésztákat az olaszokkal társítjuk, akik forradalmasították ezt az ételt és sokféle tésztaformát találtak fel. Az első „nyugati” tészta Szicíliában a XII. század körül valószínűleg a hosszú, vékony formájú tészta volt. Napjainkban is a spagetti az egyik legelterjedtebb tésztafajta.

A spagetti az olasz spaghetto szó többes számából származik, amely a „spago” kicsinyítőképzős alakja. Jelentése vékony húrocska.

A tésztagyárak létrehozása Olaszország egész területén a XIX. században lehetővé tette a tészta tömeggyártását, mely így igazán népszerű lett, és gyorsan el is terjedt, mivel jelentősen lecsökkent a spagetti-ételek elkészítéséhez szükséges idő.

Az Egyesült Államokba kivándorló olaszok természetesen vitték magukkal hagyományos olasz ételeiket, így a spagetti már a XIX. században szerepelt az éttermek kínálatában. Ezután a világ minden táján népszerűvé vált.

Egyébként ennek a tésztafélének (is) van külön világnapja, január 4-e.

Itáliában minden régiónak megvan a maga specialitása. Így van ez a tészták esetében is. A spagetti Lazio tartomány legkedveltebb tésztája.

Én most egy egyszerű és nagyszerű receptet mutatok nektek, amit Rómában szereztem meg.


Tonhalas spagetti


Hozzávalók


  • Spagetti tészta
  • 2 db tonhal konzerv
  • 3 db kis paradicsom konzerv (vagy ennek megfelelő mennyiségű paradicsomszósz)
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • Olívaolaj
  • Bors
  • Cukor
  • Kötény! J

Elkészítés


A tésztát feltesszük főni. Közben elkészítjük a szószt. (Nem sűrűn használok főzésnél kötényt, de ennél az ételnél igen!)

Egy teflon serpenyőbe olívaolajat teszünk, és beletesszük az apróra vágott, vagy fokhagymanyomón átpréselt fokhagymát. Megpirítjuk. (Nem lesz keserű!) Közben kinyitjuk a tonhal konzerveket és leöntjük róluk a levet.

Ha eddig még nem tettük volna, most felvesszük a kötényt! J

A fokhagymára tesszük a tonhalat (vigyázat, iszonyatosan csapkod!), és rátesszük a paradicsom konzervekből a szószt is. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Jól összekeverjük. Ha túl sűrűnek találjuk a szószt, a tészta levéből merünk rá. Összeforraljuk. A végén ízlés szerint cukrot is teszünk bele. 

Ha megfőtt a tészta, leszűrjük, és összekeverjük a tonhalas szósszal.


Tipp 1: Én azért szoktam ezt az ételt másfajta, például tagliatelle tésztával készíteni, mert a nagy felületű tésztán jobban megtapad a szósz.

Tipp 2: az egyik tonhal konzerv helyett szoktam paradicsomos lóbab konzervet használni -egyszer nem volt itthon elég tonhal, és későn vettem észre-, úgy is nagyon finom! De kérlek, az olaszoknak ezt el ne áruljátok! ;-) 


Jó étvégyat! – Buon appetito!

Látnivalók Rómában:

Vatikáni múzeum


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! 

Ha szeretnél máskor is velünk "ízutazni", inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!