2016. augusztus 3., szerda

Balatoni nyár - Balatongyörök


 

Igazából csak pár órácskát töltöttünk itt útban hazafelé… de az épp elég volt ahhoz, hogy felidézze a régi balatoni nyarak emlékét. Eddig nem is tudtam, hogy ennyire hiányzik. A barátnőmhöz ugrottunk be, és elmentünk sétálni egyet ebben a Balaton-parti kis faluban.
Forró nyári nap volt, így minden adott volt a nosztalgiázáshoz.

Balatongyörök a Balaton északi partján, Zala megyében, a Keszthelyi-fennsík tövében fekvő község, a 71-es főút mellett.

A település helyén már az újkőkorszakban laktak. A rézkorból fejsze maradt fenn itt. A római korban kisebb telep működött a mai Szépkilátó környékén, ahol egy fürdő maradványai is láthatóak. A keleti gótok leszármazottjaiból álló keresztények a kora középkorban először a római romokra építkeztek, majd a település központja nyugatra tolódott. Első írásos említése 1121-ből való. Nevét valószínűleg Szigliget urának, II. Atyusz bánnak Gyürk nevű fiáról kapta.

A török időkben viszonylag kevés veszteség érte, mivel a Szent Mihály-dombon álló Meszes Györk vár megvédte. 1732-ben Festetics Kristóf kapja meg birtoknak, majd a 18. század végére komoly településsé sarjadt.

A nagy ütemű fejlődése azonban csak a két világháború között indult meg, hajóállomás, strand és önálló plébánia épült. Ekkor épült ki a villasor, illetve a Belügyminisztérium üdülője is, a mai Kastély Szálló. 1990-ben a település megkapta az Európafalu Prix d'Honeur tiszteletdíját.

Balatongyörök a legvirágosabb település Európában, Bristolban ARANY minősítést kaptak.

Balatoni hangulat: régi (1835) nádtetős ház
 
Balatongyörök római katolikus templomát (Szent Mihály templom) 1715-ben, Szent Mihály arkangyal tiszteletére építették. 1745-ben újjáépítették. Később, a 19. század első felében (1831-1833 között) klasszicista stílusban a korábbi templom falait felhasználva került újjáépítésre. A műemlék templom tornya 21 méter magas, két harang található benne.

Az egyhajós templom épületét 2001-ben felújították. Nyugati homlokzati tornyú, szabadon álló templom. Kapuja zárókődíszes, évszám olvasható rajta. A köténydísz és a kapukeret között Krisztusfej található. Ugyancsak évszámok találhatók a torony középső szintjén is. Vélhetőleg ezek az építés kezdetét és végét jelzik.

Festett üvegablakai vannak, berendezése jellemzően 19. századi. Orgonája 1900 körüli. A templom kertjében 19. századi kézi faragású sírkövek találhatóak, valamint egy 1848-as kőkereszt.

Szent Mihály templom

Szent Mihály templom
(Balatongyörök a legvirágosabb település Európában)
 
Simándy József Kossuth-díjas operaénekes a község díszpolgára (2006. július 30.). Balatongyörökön a Petőfi utcában házat, Becehegyen szőlőbirtokot vásárolt magának. A községet második otthonának tekintette. A világhírű tenorista halálának első évfordulója alkalmából Balatongyörökön Baráti Társaság alakult 1997-ben, hogy ápolják a felejthetetlen művész emlékét. Azóta minden év augusztusában Simándy József-emlékestre kerül sor a községben.

Simándy József szobra
 
De nincs nyár a Balaton, a strand és lángos nélkül!!! :-)

Badacsonyi panorámás strand

Badacsonyi panorámás strandNéhány agresszív hattyú és békés kacsa


És egy vízisikló is

Kis kócsagA kis kócsag kicsit éhes volt

Még egy halacska

és még egy... már csúszik lefelé

már nem győzzük számolni

LÁNGOS!!! Tejfölösen, sajttal és fokhagymával :-)

 

 
Ha tetszett a cikk és szeretnél velem utazni máskor is, akkor kövesd a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalát, ahol bejárjuk az egész világot, és megosztjuk a tapasztalatainkat!LINKEK:
 
 
Balatongyörök MAGYARul: www.balatongyorok.hu
Balatongyörök Szent Mihály templom MAGYARul: http://balatongyorok.hu/programok/templomok-es-kapolnak(A bejegyzésben szereplő képeket Laurent készítette.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!