2016. december 17., szombat

Nürnberger Christkindlesmarkt


Nürnbergi karácsonyi vásár





Ha a német karácsonyi vásárokról esik szó, első helyen a legtöbb embernek Nürnberg jut az eszébe. Ez nem csupán a véletlen műve, hiszen a világ legismertebb karácsonyi vására és egész Európa talán leg­na­gyobb és leg­fé­nyesebb ka­rá­cso­nyi vására a nürnbergi. Nem mellesleg pedig Németország számos óriási adventi kirakodóvására közül az egyik legrégebbi.

Kutatók és történészek igyekeztek a karácsonyi vásár kezdetét kideríteni; mindeddig sikertelenül. A karácsony előtti piac a XVI. század közepéig visszavezethető, de a nürnbergi karácsonyi vásár első írásos emléke csak 1628-ból származik, mely egy virágdíszes fa dobozka, melyen ez áll: Regina Susanna Harßdörfferinnek az 1628-as karácsonyi vásár alkalmából Susanna Eleonora Erbsintől. Igaz, abban az időben még főleg a kézzel készített fadíszeket lehetett itt találni, ami azonban a mai napig jellegzetes kézműves terméke a városnak.

XIX. századi képeslap a nürnbergi adventi vásárról
Forrás: wikimedia, Public Domain



A vásár a XIX. század végére veszített jelentőségéből. Az 1930-as években éledt újra a hagyomány, többszöri helyszínváltozást követően. A második világháború bombázásai után három évbe telt, mire újraélesztették a hagyományt a teljesen lerombolt óvárosban.

A Nürnberger Christkindlesmarkt-ot hagyományosan az első adventi vasárnap előtti pénteken a Christkind (karácsony gyermeke) nyitja meg, majd egészen december 24-én 14:00 óráig tart nyitva.

Különleges nürnbergi hagyomány a Christkind-választás. Karácsony gyermeket (Das Nürnberger Christkind) minden második évben választanak, aki általában egy 16 és 19 év közötti, szőke, hullámos hajú nürnbergi fiatal lány vagy fiú, aki aztán a vásár nagykövetévé válik. Ő nyitja meg a piacot, hogy aztán arany koronával a fején és díszes ruhában vonuljon végig a városon karácsonyi jókívánságokat szórva. Számos feladata van az ünnepi szezonban; fellépések, megjelenés a „gyermekbirodalomban”, és ajándékokat visz kórházakba és öregotthonokba is, óvodákat, jótékonysági szervezeteket látogat. A hét négy napján a karácsonyi vásárban futhatunk össze vele.

Nürnbergben még a Mikulás kultusz előtt
a gyerekek a Christkind-nek adták át a karácsonyi ajándék kívánságukat.
Még mindig él ez a hagyomány is.

Das Nürnberger Christkind


A Freuenkirche előtti színpadon nyitotta meg a Christkind a karácsonyi vásárt.
A vásár ideje alatt többször is megjelenik itt is, és beszédet tart.



Nürnberg másik híres karácsonyi tradíciója a „Rauschgoldengel” (Aranyfólia angyalka), s bár külseje egy kicsit változott a 19. század óta, az itt élők számára e csillogó arany angyalka nélkül szinte elképzelhetetlen a karácsony.





Szintén nürnbergi specialitás, és évtizedek óta a vásárok egyik főszereplői az aszalt gyümölcsből készült figurák. Több mint 350 féle, 9-22 cm-es figura kapható. (Die Welt der „Zwetschgenmännle”)









A nürnbergi adventi vásárban a helyi szokásokat és tradíciókat az óvárosban, hangulatos, történelmi környezetben ismerhetjük meg. Ilyenkor az egész óváros fényárban úszik, a Frauenkirche előtti hatalmas főtér tele van árusokkal. A kb. 200 faházikót fehér és vörös vászonnal és fenyőágak mellett kézzel készített dekorációval díszítik, és karácsonyi fényekkel világítják ki. Ahogy megérkezünk a vásárra, megcsap a gyümölcskenyér (Früchtebrot), mézeskalács, a roston sült kolbász (Rostbratwurst) és a forralt bor illata, melyek igen jól tudnak esni a hideg téli estéken.









Évente több mint kétmillióan látogatnak el ide, nem csak a ka­rá­cso­nyi bevásárlás kedvéért. Fe­lejt­he­tet­len a vásári hangulat. A piac közepén óriási kivilágított fenyőfa áll, közelében a jászol a szent családdal. A teret a Miasszonyunk templom (Frauenkirche) előtt felállított alkalmi színpadról (Hauptmarktbühne) karácsonyi muzsika zengi be.

Jászol

Hauptmarktbühne

Hauptmarktbühne

A hangulathoz kórusok és fúvós zenekarok ünnepi előadásai a környező templomokban illetve a tereken felállított színpadokon, betlehemes színháztársulatok előadásai járulnak hozzá.

Az árusok a körülbelül 200 stand egy részén finomságaikat kínálják, mint pl. a „Lebkuchen”-t (nürnbergi puszedli), ami EU-s oltalom alatt álló helyi specialitás, vagy a „Christstollen”-t (adventi gyümölcskenyér), de megkóstolhatjuk a klasszikus, édes nürnbergi mézeskalácsot is, vagy a Mutzen-t, ami egy fánkféleség. Van még palacsinta is, melyet rengeteg féle töltelékkel kérhetünk. Nekem nagy kedvencem lett a tojáslikőrös-nutellás. Ellenállhatatlan!!!

„Lebkuchen” (nürnbergi puszedli)

„Lebkuchen” (nürnbergi puszedli)

„Christstollen” vagy „Früchtebrot” (adventi gyümölcskenyér)

„Christstollen” vagy „Früchtebrot” (adventi gyümölcskenyér)

Készül a nutellás-tojáslikőrös palacsinta

Készül a "Weihnachtcrépe mit Apfelmus, Rosinen, Mandelslitter, Zimt und Zucker",
azaz Karácsonyi palacsinta almaszósszal, mazsolával, mandulaforgáccsal, fahéjjal és cukorral 



Mutzen (egy fánkféleség)

Sós ételek között találunk grillezett sülteket, és fűszeres, vékony kolbászokat. A helyi kolbászos specialitás a Drei im Weckla (hárman egy buciban), ami forró zsömlében 3 db nürnbergi kolbászka. Lehet mellé kérni káposztát, vagy savanyúságokat, és a szószt (ketchup, mustár, stb.) magad teszed bele.



Drei im Weckla (hárman egy buciban)

Drei im Weckla (hárman egy buciban)

Aztán ott gőzölögnek Nürnberg legjobb forralt borai (Glühwein), ebből is megszámlálhatatlan félét találunk. Alkoholosat, menteset, fehéret, vöröset, gyümölcsöset, sőt még tojáslikőr puncsot (Eierlikörpunsch) is!

Glühwein (forralt borok)

Glühwein bögrék (minden évben más félék, és egy évben is van több féle)


Glühwein és Eierlikörpunsch

A standok másik részén a kézműves portékák között válogatva igazi gyöngyszemekre bukkanhatunk. A kezdetek kezdetén még főleg kézzel készített fadíszeket lehetett itt találni, ami a mai napig jellegzetes kézműves terméke a városnak.







Nürnbergi utcák

Playmobil nélkül nincs karácsonyi vásár Nürnbergben















A vásár egyik leghangulatosabb része a „Nürnberger Kinderweihnacht” azaz a gyerekek birodalma a templom mögötti téren, melyet a híres nürnbergi mesterdalnokról, Hans Sachsról neveztek el. Van itt kétszintes körhinta, gőzmozdony húzta kisvonat, mini-óriáskerék, valamint kreatív foglalkozások is várják a gyerekeket. Sőt, van itt háza a Mikulásnak is, ahová a szülők saját összeállítású ajándékcsomagot is leadhatnak, hogy aztán gyermeküknek maga a Mikulás adja majd át. A bódék tetején pedig mozgó karácsonyi jeleneteket láthatunk.


A Hans Sachs téren
















A Rathausplatz-on, egy külön kis téren, a Szent Szebaldusz templom mellett kaptak helyet Nürnberg testvérvárosainak karácsonyi házikói is. (Markt der Partnerstädte)




A városháza téren van a Deutsche Post faházikója. Itt feladhatjuk ünnepi képeslapjainkat, leveleinket, melyekre speciális, ünnepi pecsét kerül. A faházikóban lehet befizetni egy körre egy postakocsira (Nostalgische Postkutschenfahrten), melynek ablakából, vagy bakjáról a nyüzsgő karácsonyi piacot szemlélhetjük meg.








A nürnbergi karácsonyi vásárban találjuk a világ legnagyobb puncsos fazekát is (Die größte Feuerzangenbowle der Welt). A Fleischbrücke (híd)-nál, a Pegnitz folyó partján találjuk azt az üstöt, amiben a vörösbort és a rumot összefőzve készítik a puncsot.

Die größte Feuerzangenbowle der Welt



Németül tudóknak érdemes egy utat tenni a nosztalgiavillamoson (Glühweinfahrt mit der Oldtimer-Straßenbahn) is. A város óvároson kívüli ünnepi arcát fedezhetjük fel egy forraltbor-túra keretében a feldíszített nosztalgiavillamoson. A vintage járművek a vasútállomás elől indulnak, a belépőjegy ára tartalmaz egy bögre forralt bort (és a bögrét magát is), egy „Lebkuchen”-t, azaz nürnbergi puszedlit, és egy idegenvezető mutatja be a várost a kb. 45 perces kör alatt.

Glühweinfahrt mit der Oldtimer-Straßenbahn






„Lebkuchen”-t (nürnbergi puszedli) és „Glühwein”-t kaptunk

Az "idegenvezető" pár szóban beszélt a látványosságokról útközben





A „Handwerkerhof” kézműves udvarban egy mini karácsonyi vásár kap helyet. Itt a kézműves termékek és hagyományos ételek-italok mellett azonban betlehem kiállítást (Krippenausstellung) is találunk.

Handwerkerhof

Handwerkerhof





Krippenausstellung









Cím: Nürnberg - Óváros

 
Adventi vásár:

🎄 Bécsben
🎄 Assisiben
🎄 Coburgban
🎄 Fürthben


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz! 


Egyéb látnivalók Nürnbergben

 

LINKEK:

Az adventi vásár nyitva tartásáról, a programokról bővebb infó: http://www.christkindlesmarkt.de/
Testvérvárosok piaca: http://www.international.nuernberg.de
Német Posta: http://www.mfk-nuernberg.de
Enni és innivalók: http://www.tourismus.nuernberg.de/kulinarik
A világ legnagyobb puncsos üstje: http://www.nuernberger-feuerzangenbowle.de
Original Nürnberger Bratwürste: http://www.nuernberger-bratwuerste.de
Kézműves piac: http://www.handwerkerhof.nuernberg.de
Nosztalgiavillamosra helyfoglalás: http://www.vag.de/veranstaltung



(A bejegyzésben található képek egy részét Laurent készítette.)



6 megjegyzés:

  1. Látom, minden finomságot kipróbáltatok. Én még nem voltam ott, de az édességekre nem bukok, inkább a Bratwurstsemmel jöhetne, akár egymás után háromszor is. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még van idő jönni, gyere! :-) A kedvesem igazán édesszájú, én "csak" a nutellás-tojáslikőrös palacsintának nem tudok ellenállni! De annak soha! (Függő lettem ;-) ) Nagyon finom a Drei in Weckla is, igazad van!

      Törlés
  2. Én mindent sorban egymás után megennék. Előszőr a sósak, aztán az édesek, a Weihnachtscreps összes variációja jöhet. :-))))
    Viszont a tömeg és egyéb kialakult dolgok miatt már nem keressük fel a nagy karácsonyi vásárokat. Remélem megváltoznak a dolgok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Tudsz élni! Én maradok a sósnál, a többi mind a tiétek lehet!
      Mi most idén nagyon sokszor kimentünk. Péntek délutántól vannak nagyon sokan vasárnap estig. Hétköznap korán (maximum este 6-ig) nincsenek olyan sokan, akkor még élvezhető. Utána viszont tényleg nagy a tömeg.

      Törlés
    2. Nagyon jó írás, jók a képillusztrációk is, és nem találtam benne hibát. :)

      Törlés
    3. Örülök, hogy tetszett Emőke! Remélem, benézel máskor is, és akkor is találsz kedvedre valót! :)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!