2015. július 2., csütörtök

2015. 07. 02. STRÖMSTAD, Svédország
Délutánra megbeszéltük Francesco-val és Katarína-val, hogy elmegyünk a szomszédos Svédországba bevárásolni, mert ott minden sokkal olcsóbb. Sok mindenre nem volt szükségem, inkább a társaságuk miatt mentem el velük.

Strömstad a Norvég határtól nem messze található, és leginkább a bevásárlóturizmus jellemző rá. Ide jár mindenki a szomszédos norvégiából (a norvégok is, nem csak a csóró külföldiek, mint mi ;-) ) bevásárolni. A parkoló tele van norvég rendszámú autókkal.

A városon kívül van a bevásárlóközpont, rengeteg nagy üzlettel. Ahová mi mentünk, ott mindenféléből volt ingyen kóstoló, kezdve a görögdinnyétől a friss pékárun keresztül a gyümülcsléig minden. Jót nevettünk azon, hogy bevásárlás közben meg is vacsoráztunk, azt egész olyan volt, mint az olasz aperitivo. :-)

Nyár kellős közepe lévén a nap csak pár órára megy le, így világos volt még, mikor befejeztük a vásárlást, így úgy döntöttünk, hogy körülnézünk az igazi Strömstad-ban is.
Ez a térkép itt a Kosterhavet Nemzeti Park-ot mutatja, mely az első tengeri nemzeti park Svédországban, 2009. szeptemberben alapították. A Koster-szigetek körüli tenger és a partvidék alkotja, de a szigetek nem részei a nemzeti parknak.
  

Svédország abban különbözi Norvégiától első ránézésre, hogy itt a környék kevésbé rendeztt és tiszta, mint Norvégiában. Ott minden úgy néz ki, mintha vadi új lenne, minden szép tiszta, és karban van tartva. Svédországra ez kevésbé igaz, sok házon megkopott a festék, vagy éppen mállik le.LINKEK:

Strömstad MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Str%C3%B6mstad_k%C3%B6zs%C3%A9g
Kosterhavet Nemzeti Park MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%A9dorsz%C3%A1g_nemzeti_parkjai
Kosterhavet National Park ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Kosterhavet_National_Park

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése