2015. július 31., péntek

2015. 07. 31. Amundbukta, Halvorsrødtangen, Vansjø-tó, Råde - Norvégia
Elérkezett az utolsó napom Norvégiában... :-( Miután reggeli után újra leellenőriztem az időjárás előrejelzést, először gyorsan bepakoltam a bőröndjeimet. Ekkor még elég felhős volt az ég. Mikor dél előtt picivel elindultam a bicajjal, még mindig felhős volt, de már szakadozott.
Egy teljesen új helyre mentem el, ezt az utcát akkor fedeztem fel, mikor munkába menet battyogtam a buszmegállóba. Ez az utca is a fjord irányába megy, így mindenképpen valami szépet vártam.
Az első hely, amit találtam, nem tetszett annyira. Ez Amundbukta volt. Nem volt rossz ez sem... Vízpartot találtam, erdőben bicikliztem, és kis dombocskákat, vagy inkább földsáncokat, amikben mini tavak, és barlangok bújtak meg. És málnabokrokat!!! :-)

Vízpart
Bicajozás az erdőbenDombocskák, földsáncok...

melyek mini tavakat......és barlangokat rejtenek


és málnabokrokat :-)

De én vizet akartam, több vizet, nagyobb vizet, szebb vizet!!! Így tovább indultam. Sok zsákutca után aztán rátaláltam arra, amit kerestem... na, ez már az a lélegzetelállítós vízpartos dolog volt. :-) Halvorsrødtangen-be jutottam el, a Vansjø-tó partján.
A Vansjø-tó kifolyása a Mosseelven-be történik, mely annak idején malmokat hajtott, és Moss város fejlődésének alapjául is szolgált. Ma erőművek vannak a partján. A Vansjø-tó vizét pedig Moss régió nagy részén ivóvízként is hasznosítják. Ha úgy vesszük, az Oslo-fjord része, hisz a Mosseelven folyó révén összeköttetésben van a fjorddal. Norvégia 35. legnagyobb tava (a 33. ha nem számoljuk azokat, amelyek Svédországgal közösek), partvonala kb. 250 km. A látkép tele van fjordokkal, szigetekkel és szorosokkal.

Kihasználtam a leges-legutolsó perceket is... élveztem a napsütést, a vizet, a csendet, nyugalmat... és hálát adtam az égnek azért az egy hónapért, amit itt tölthettem! Nagyon jó volt!!!LINKEK:


Vansjø-tó NORVÉGül: https://no.wikipedia.org/wiki/Vansj%C3%B8
Vansjø-tó ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Vansj%C3%B8


2 megjegyzés:

  1. Nagyon bátor vagy, hogy ilyen helyekre egyedül elmerészkedtél. Valóban csodaszép.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kellett ehhez bátorság... teljesen normális utak, Halvorsrødtangen például egy üdülőhely...

      Törlés