2015. július 25., szombat

2015. 07. 25. Oslo, Norvégia





Oslo-ról egyszer már írtam, igaz akkor tél volt, és a képek a jeges-esős Oslo-t mutatják be. Ezúttal nyár kellős közepén töltöttem itt többször pár napot, legutóbb Andival. Mivel az első alkalommal kb. mindent megnéztem és lefényképeztem, most ugyanazokat a dolgokat nem néztem meg újra, hanem inkább az akkor kimaradtakat pótoltam be, illetve élveztem a város nyári nyüzsgését. Szóval ebben a bejegyzésben nem nagyon lesznek kép-ismétlések, viszont belinkeltem azokat a bejegyzéseket, amikben meg lehet nézni őket. (Más a betűk színe és ha rákattintasz új ablakban nyílik meg.) 

Oslo (1624-1877. december 31. között Christiania, 1878. január 1-1924. július 11. között Kristiania, de hivatalosan 1925. január 1. óta ismét Oslo) Norvégia fővárosa, egyben az ország legnagyobb városa. A történelem során kétszer is nevet változtatott, először 1624-ben IV. Keresztély dán király tiszteletére Christiania, majd Kristiania névre, illetve másodszor 1925. január 1-jén, eredeti nevének visszavételével.

Oslo az Oslo-fjord északi végénél fekszik. A fjord, amelyet a várossal átellenben fekvő Nesodden-félsziget csaknem kettévág, a várostól délre fekszik; a többi irányból zöld dombok és hegyek veszik körül. A város közigazgatási területén belül 40 sziget és 343 tó található -ez utóbbiak egyébként fontos forrásai a város ivóvizének. A legmagasabb pont a 629 m magas Kirkeberget. Bár Oslo népessége más fővárosokkal összehasonlítva nem nagy, szokatlanul nagy a területe, amelynek kétharmadát védett erdők, dombok és tavak teszik ki. Számos parkja és nyílt területe szellős és zöld képet ad neki. Nem ritka esemény (különösen télen) vad jávorszarvasok megjelenése Oslo városiasabb részein.

Oslo címere...
 

...mely megtalálható lépten-nyomon :-)
 

Oslo főbb nevezetességei:

Hajómúzeumok a Bygdøy-félszigeten: Viking hajómúzeum (Vikingskipshuset), Fram-múzeum (Frammuseet), Kon-Tiki

Skanzen a Bygdøy-félszigeten
 
Bygdøy-félsziget
(bal szélén a Fram-múzeum)
 


Városháza



Akershus kastély és vár (Akershus slott og festning)



Királyi kastély (Slottet) és Kastélypark (Slottsparken)







Parlament (Stortinget)
 
 
Karl Johans gate, Oslo bevásárlóutcája


Akersbrygge, revitalizált kikötő


Tjuvtitten 
Akersbrygge és Tjuvtitten az Oslo-fjord-ról









Munch Múzeum

Vigeland szoborcsoport a Frogner parkban

Holmenkollen síugrósánc

és rengeteg furcsa szobor 




 
 
 
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!