2015. július 9., csütörtök

STAVKIRKE, fatemplom - Heddal, Norvégia

A három napos túránk második napjának első állomása a Stavkirke volt Heddal-ban. Útközben meg-megálltunk fényképezni. Lehetetlen ellenállni a tájnak, főleg, hogy ezen a napon az idő gyönyörű volt, szép napos, ahogy az előrejelzések ígérték.

Rénszarvasveszély!!!
(Sajnos eggyel sem találkoztunk :-( )

Tehénveszély!!!
(Na ezek meg nem hogy veszélyesek nem voltak, de egyszerűen imádtak minket! :-) )


 
A Numedal (Nume-völgy) történelmi táj Norvégia délkeleti részén, Buskerud megyében. Észak-déli irányban terül el az Oslofjordba ömlő Numeldalslågen folyó völgyében, részben a Hardangervidda-fennsíkon, Kongsberg és Rødberg városok között. Népessége mintegy 7000 fő, nagyobb települései Flesberg, Rollag és Nore og Uvdal.
A kőkor óta lakott vidék, sok helyütt ma is láthatóak a közel nyolcezer éves emberi hajlékok, tumulusok (halomsírok) és gyepvasérclelőhelyek maradványai. A középkor tanúja a vidék mintegy negyven boronaháza és négy fatemploma (stavkirke).

A heddali fatemplom (stavkirke) 20 méter hosszú és 26 méter magas, és így az ilyen ősi típusú norvég fatemplomok közül a legnagyobb Norvégiában. Telemark megye Notodden nevű községéhez tartozó Heddal településen található, közvetlenül az E 134-es főútvonal mellett. Az impozáns külső, a tetőfelületek ritmusa és a három kupola miatt gyakran csak fakatedrálisként említik a források és útikönyvek.
 


 
A különlegesen sok időt és munkát igénylő fafaragások teszik a templomot különösen értékessé. Az épület lényegében 1240-ben épült, egy a déli bejárat közelében található rúna arra enged következtetni, hogy a templomot 1242. október 25-én szentelték föl. (A rúnaírás kifejezés azokra az egymással szoros kapcsolatban álló ábécékre vonatkozik, amelyeket korábban a germán nyelvek írására használtak, Skandinávia és a Brit-szigetek keresztény hitre térítése előtt, illetve egy rövid ideig a térítés után is, a már említett területeken. A skandináv változatokat futhark (vagy fuþark, az ábécék hat első betűjéből: F, U, Þ, A, R, K), az angolszász változatot pedig futhorc néven is ismerik.)
 
 
A templom főbejárata


1300 körül a templombelsőt festett figurákkal díszítették.
 
Oltár

 

Ez a kép régebben az oltár mögött volt, ma már nincs itt, Oslo-ban van egy múzeumban.

 
A templom tulajdonképpen 2 rétegből áll; egy külső és egy belső rétegből.
A két réteg között bedig körbe lehet sétálni a templomot.
A belső réteg minden oldalán van egy-egy ajtó.


Norvégiára jellemző, hogy a temető a templom mellett van. 
Egyéb írásos dokumentumok először csak a 14. században említik. Radiokarbonos kormeghatározás segítségével sikerült kideríteni, hogy az alapkonstrukció egyik tartógerendáját Kr. u. 875 és 925 között vágták ki. Mindazonáltal nem világos, hogy a templom építése előtt mi volt a gerenda funkciója.

A környék további jellegzetes látnivalói a stabbur-ok. Ezek tulajdonképpen kis házikók, melyeket raktározásra használtak. Kisebb gazdaságokban kisebb házak, nagyobb gazdaságokban egész nagyok is találhatók, melyek még (lakó)szobát is tartalmaztak. Magasított talapzaton állnak, kb. 1-1,5 méterrel a föld felett. Ezzel két célt kívántak elérni: egyrészt megoldani, hogy a nedvességtől szigeteljék, illetve a szellőzést így biztosítsák, másrészt ezzel nehezítették a rágcsálók bejutását. A házak általában kétszintesek, a földszinti részen a húsokat, az emeleti részen a gabonaféléket tárolták. A tárházak ajtaja volt az egyetlen, amit zárva tartottak. (Norvégiában manapság sem divat zárni a házak ajtaját, van, hogy valaki elmegy több hétre is otthonról és a házat nyitva hagyja. Nagyon jó a közbiztonság.) A környéken tehát sok ilyen stabbur van, de a régi funkciójukat már elvesztették. Vannak olyan stabbur-ok, amiket „hotellé” alakítottak át, de persze vannak továbbra is tárolásra használt házikók, csak már nem az eredeti hús-gabona tárolódik bennük.

 

ELŐZMÉNY ITT és ITT, FOLYTATÁS ITT, ITT, ITT és ITTHa tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!LINKEK:


Numedal völgy MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Numedal

 

(A bejegyzésben szereplő képek egy része Laurent-é.) Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése