2015. december 12., szombat

Antica Fiera di Santa Lucia - Bologna


Fiera di Santa Lucia


Strada Maggiore, Bologna
minden nap 9:00 - 20:30




Bologna


Bologna az olaszországi Emilia-Romagna régió székhelye. A Pó-síkságon, az Appenninek szomszédságában, pontosabban a Reno- és Savena-folyó között terül el. Lakosságát tekintve a hetedik legnagyobb olasz város.

Éppen ezért annyira meglepő, hogy nincs egy „normális” karácsonyi vásáruk.

Hogy miért írom ezt? Azért mert már negyedik éve vagyok Bolognában, és eddig akárhányszor elmentem egy-egy adventi vásárukba, mind csalódás volt. Volt olyan, ahol karácsonyi vásár címen fűtőtesteket és matracokat árultak, kint a világ végén. Máskor meg 4-5 bezárt faházat találtunk csak a helyszínen.

Idén is több helyszínre volt meghirdetve a vásár, ebből az egyik a mai napig fent van a honlapon, bár nincs ott az égegyadta világon semmi. Kb. a huszadik honlapon írják, hogy bocsi, de idén ott mégis elmarad… Mi persze odamentünk, hiába.

A http://www.mercatini-natale.com/bologna-mercatini-di-natale/ honlapon elsőként feltüntetett vásár volt az, ahol tényleg volt valami. Ez a Fiera di Santa Lucia névre hallgat, és a Strada Maggiore-n volt.
(A másik a Parco Nord-ban lett volna, ez az, ahova hiába mentünk ki, mert nem volt ott semmi.)

Ahhoz képest, hogy Bologna Olaszország 7. legnagyobb városa, az adventi vásár meglepően kicsi. De ennek is megvan a maga sajátossága, ez is más egy kicsit, mint a többi.

Fiera di Santa Lucia


A Fiera di Santa Lucia a legrégebbi adventi vásár Olaszországban, és régi hagyománya van Bolognában.

Napoleon csapatainak vereségéig a Santa Lucia-nak szentelt templom előtti téren rendezték a vásárt. 1796 után a vásárt áttelepítették a Santa Maria dei Servi templom elé, ahol azóta is tartják. A vásárban kapható főbb termékek: betlehemek és hozzá való figurák, édességek (nugát) és ajándéktárgyak. Talán nem mindenki tudja, hogy Bolognában, akár csak Nápolyban, meglehetősen régi hagyománya van a betlehem állításnak. A Bolognában kapható betlehemek figurái faragott anyagok; fa, agyag, papírmasé vagy gipsz, a figurák ruhái pedig nem szövetből készülnek. Két fő karaktere van ezeknek a betlehemeknek, az egyik a Csoda (la Meraviglia) egy női karakter, aki csodálja az eseményeket, a másik az Álomszuszék (il Dormiglione) egy férfi karakter, aki alvással tölti az időt, és nincs tisztában az eseményekkel.




























Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz! 
 


LINKEK:


Mercatini di Natale a Bologna OLASZul: http://www.mercatini-natale.com/bologna-mercatini-di-natale/
Mercatini di Natale a Bologna OLASZul: http://www.bolognawelcome.com/shopping/altri-negozi/params/CategorieLuoghi_59/Luoghi_637/ref/Fiera%20di%20Santa%20Lucia



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!