2018. május 6., vasárnap

Garmisch-Partenkirchen




A kiadós séta után, amit a Partnach-szurdokban tettünk, már szinte hangosan korgott a gyomrunk. Útikönyvünkből ki is néztünk egy helyet, mely Garmisch-Partenkirchen város keleti részén, azaz Partenkirchenben van.

Garmisch-Partenkirchen (ahogy neve is utal rá) két korábbi város egyesítésével jött létre. A két várost 1935-ben egyesítették Hitler parancsára, az 1936. évi téli olimpiai játékok miatt. A városok lakói ma is szeretik megkülönböztetni egymástól magukat, a partenkircheniek gyakran sérelmezik, amikor csak Garmischként emlegetik a települést.

Partenkirchen a város régiesebb része. Már az i. sz. 15-ben említik, mint a római kori Partanum városát, amely a Velence-Augsburg kereskedelmi út mentén feküdt. A város mai főutcája, a Ludwigstraße az eredeti római utat követi.

Ezen az utcán van az általunk kinézett étterem, melynek neve Gasthof Fraundorfer. Ez egy tipikus bajor étterem, rusztikus hangulatú, falain festmények láthatók az Alpokról, a pincérnők hagyományos ruhákban szolgálnak ki bennünket, és a zenészek is hagyományos ruhákban és kalapokban játszanak minden este.

Mi az étterem előtt, a Ludwigstraßén ültünk le. Élveztük a jó időt, és a festett házakat. Itt is van sok szép, mint Oberammergauban.

Valamilyen rendezvény lehetett a városban, mert sokfelől hallottunk hagyományos zenét felénk szállingózni, és láttunk jó pár hagyományos ruhába öltözött fiatalt is hangszereikkel menni. Volt két srác, akik biciklivel száguldottak, egy bicajon ketten. Hangszereik a kezükben, az egyiknek a pulóvere is. Ez lett a „vesztük”, mert a pulóver beakadt a kerék küllői közé, és akkorát estek… oda sem nagyon mertem nézni. De aztán kiderült, hogy óriási mákjuk van, mert egyiken sem látszott egy kis horzsolás sem, nemhogy a vértócsa, amit én vártam. A bicajos hamar tovább is állt, a másik srác pedig egy darabig még ott pihegett a szomszédos asztalnál.

Az étterem megint szuper jó választásnak bizonyult: olyan finomakat ettünk, hogy bár púpra laktunk, még egy desszertet is magunkba tömtünk.

Gasthof Fraundorfer

Gasthof Fraundorfer

Gasthof Fraundorfer

Spárga leves lazaccal és tejszínhabbal
Asparagus-soup with smoked salmon and whipped cream

Partenkircheni sajttal, sonkával és hagymával töltött rántott hús, sütőben sült krumplival
Partenkirchner Bauernschnitzel mit Röstkartoffeln (paniertes Schweinsschnitzel gefüllt mit Schinken, Zwiebeln und Obatzda)

Vegyes saláta (spárgával)
Salad

Gőzgombóc vanília szósszal
Dampfnudel mit Vanillesoße

Ezután viszont muszáj volt sétálni egyet, így gyönyörködhetünk egy kicsit a festett házakban.
















A posta régi épülete

A posta régi épülete

A posta régi épülete







Balra az 1936. évi téli olimpiai játékokra, jobbra a Zugspitzén a keleti csúcskereszt felállítására emlékez(tet)nek a festményekkel.

Az 1936. évi téli olimpiai játékokra emlékez(tet)nek a festménnyel.

Zugspitzén a keleti csúcskereszt felállítására emlékez(tet)nek a festménnyel.






















A séta után autóba ültünk, és elindultunk haza.


VÉGE
ELŐZMÉNY ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITTITT és ITT!



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


LINKEK/FORRÁSOK
 
Garmisch-Partenkirchen MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Garmisch-Partenkirchen
 

LeRoutard útikönyvek sorozat Allemagne része, ISBN 978-2-01-912442-7


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



6 megjegyzés:

  1. Hú, te aztán felfedezted és lefotóztad az összes festett házat.! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Hááát, majdnem ;-) Lehetetlen volt nekik ellenállni, annyira szépek!

      Törlés
  2. Csodásak a házak itt is, nagyon tetszik, amikor stukkókkal vegyítik!

    Mindig csodálkozom a ti 3 fogásos menüiteken... :-) Ha bajorosat eszünk (meg úgy általában is) nekem/nekünk bőven elég a főfogás olyan bőséges és laktató. Képtelenek lennénk előételt és desszertet is lenyomni, noha külön-külön mind nagyon finom és csábító!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az nekem is nagyon tetszik, amikor kis szobrokkal, vagy faragott dolgokkal vegyítik! :-)
      Na, elárulom neked a titkot: a főételből -általában- csak egyet rendelünk, és azt megfelezzük. Így jut hely a többinek is. ;-) A gond akkor van, ha nem tudunk megegyezni, hogy mi legyen a főétel, mert Laurent nem nagyon szereti a tenger gyümölcseit például.

      Törlés
  3. Szia, baromira tetszik a cikk :)

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!