2018. május 4., péntek

Hohenschwangau kastély





Bajor-Alpok

Németország déli tartománya, a gazdag Bajorország számos történelmi kincs mellett csodás hegyvidékeket rejt. Csipkés hegygerinceken, hihetetlen színekben pompázó alpesi tavak mellett, madárfüttytől hangos réteken át vezet utunk.

Romantikus út

A Romantikus út (Romantische Straße) Németország legismertebb, legnépszerűbb -és minden bizonnyal legszebb- kiránduló útja. Würzburgtól Füssenig akármerre vesszük az irányt ezen a kb. 400 km-es szakaszon, itt Németország olyan, mint egy mese, egy álomutazás; királyi kastélyokkal, romantikus középkori favázas házakkal, pompás tájakkal és kulináris ínyencségekkel.


Schwangau egyike a Romantikus út (Romantische Straße) néven ismert témaútvonalon található híres történelmi városoknak. Három másikban jártunk mi eddig (É-D-i irányban haladva): Würzburg, Rothenburg ob der Tauber és Dinkelsbühl, itt található Németország legnagyobb csarnoktemploma.


Hohenschwangau egy icipici település, mely közigazgatásilag Schwangauhoz tartozik. Hírnevét két kastélynak köszönheti: a Schloss Hohenschwangaunak és Neuschwansteinnak. A falucskában látható még a Museum der Bayerischen Könige (Bajor Királyok Múzeuma) is.

Hasznos információk

Érdemes a kastélyokba és a múzeumba előre jegyet foglalni az interneten, melyet a helyszínen kell átvenni és kifizetni. Évente kb. 2 millió turista jön ide, ha nem így tennénk, könnyen előfordulhat, hogy csak hosszas várakozási idővel, vagy egyáltalán nem kapunk jegyet.

A kastély karácsony és újév kivételével egész évben nyitva áll. Áprilistól október közepéig 9-18-ig, október közepétől március végéig pedig 10-16-ig látogatható. Audioguide magyar nyelven is elérhető. A kastélyok csak az 5 percenként induló csoportokban látogathatók! Megérkezéskor a parkolóhelyek közelében lévő jegyirodában van lehetőség a jegy átvételére. A csoportok indulási időpontja rendkívül pontos, mindenképpen be kell tartani, mert aki lemarad, az már nem juthat be és a jegy árát nem térítik vissza!

A jegyirodától a Hohenschwangau kastély bejáratához fel lehet menni gyalog vagy lovaskocsival, ez utóbbi fizetős.

A kastélyhoz a hosszabb út a dombot megkerülve visz fel, kb. 20-30 perc, a másik rövidebb, meredekebb ösvény lépcsőkkel kb. 10-15 perc.


Hohenschwangau kastély

A Hohenschwangau kastélyt (Schloss Hohenschwangau) II. Miksa bajor király építtette a Schwangau erőd romjaira, amelyet már a XII. századból említenek a történelmi feljegyzések. Ebben a kastélyban töltötte gyermekkorát fia, II. Lajos (König Ludwig II).

II. Miksa bajor király egy séta alkalmával fedezte fel a helyet, és a környék szépsége elvarázsolta. 1832-ben sikerült megszereznie magának a romokat, amelyeket ekkor még Schwansteinnek hívtak. A kastély újjáépítése 1833-1837 között zajlott. Mária királyné később alpesi kerttel bővítette a kastélyt.

Miután elkészült, a kastély Miksa, Mária, valamint két gyermekük, Lajos és Ottó nyári és vadászrezidenciája volt. A hercegek fiatalkoruk jelentős részét itt töltötték. A szüleik a főépületben, ők pedig a melléképületben laktak. Miután II. Miksa bajor király 1864-ben elhunyt, fia, Lajos követte a trónon, aki ekkor elfoglalta apja szobáját a kastélyban. II. Lajos ekkor 18,5 éves volt!

II. Lajos bajor király (König Ludwig II) (W)
Forrás: Ferdinand von Piloty (1828-1895) -
scan fromMichael Petzet, Ludwig II. und seine Schlösser., Közkincs


Lajos 10 hónapig járt jegyben Sissi húgával, Zsófia Sarolta bajor hercegnővel, de az eljegyzést végül felbontotta, és sohasem házasodott meg. Így anyja, Mária továbbra is lakhatott a kastélyban az ő szintjén.

Lajos nagyon szeretett itt lakni, különösen miután 1869-ben megépült saját álomkastélya, Neuschwanstein, mely mindössze egy kőhajításnyira van Hohenschwangautól. Tiszta időben az egyik kastélyból látni lehet a másikat.

Lajos 1886-ban különös körülmények között meghalt. Ezt követően Mária maradt a kastély egyetlen lakója, 1889-ben bekövetkezett haláláig. Sógora, Luitpold bajor királyi herceg a főépület 3. szintjére költözött. Mivel nehezen mozgott az épületet 1905-ben villamosították, beszereltek egy elektromos liftet is.

Luitpold 1912-ben hunyt el, és az ezt követő évtől a kastély múzeumként funkcionál.

Az I. és a II. világháború alatt a kastély nem szenvedett kárt.


Az időjárás nem nagyon kedvezett nekünk: minden csupa pára, ködbe, felhőbe burkolva. Az eső szerencsére nem esett, így azzal vigasztaltuk magunkat, hogy sejtelmes körítést kaptunk az amúgy is izgalmas helyszínhez.

Ködbe/felhőbe burkolva

Christkönigskapelle (Krisztus király kápolna)

Christkönigskapelle (Krisztus király kápolna)

Christkönigskapelle (Krisztus király kápolna)




























Schlosskapelle (Kastélykápolna)

Schlosskapelle (Kastélykápolna) (K)


Brechta Zimmer (Brechta szoba) (K)

Schlafzimmer der Königin (A királynő hálószobája) (K)

Autharizimmer (K)

Hohenstaufenzimmer mit Wagner-Klavier (Hohenstaufen szoba wagner zongorával) (K)

Hohenstaufenzimmer mit Wagner-Klavier (Hohenstaufen szoba wagner zongorával)

Ritterzimmer (Lovag szoba) (K)

Ritterzimmer (Lovag szoba) (W)

Schwanenrittsaal (Hattyú-lovag-terem) (K)

Heldensaal (Hősök terme) (W)

Heldensaal (Hősök terme) (K)

Schlafzimmer des Königs (A király hálószobája) (K)

Egy kis poén: II. Lajos búcsút int nekünk :-)

Kezd tisztulni az ég

Jägerhaus (Vadászház)


Innen busszal mentünk tovább a Neuschwanstein kastélyhoz.


FOLYTATÁS ITTITT, ITTITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT!


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK

Hohenschwangau ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Hohenschwangau
Hohenschwangau kastély MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Hohenschwangau_kast%C3%A9ly
II. Lajos bajor király MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/II._Lajos_bajor_kir%C3%A1ly
Jegyfoglalás a kastélyba NÉMETül, ANGOLul: https://www.hohenschwangau.de/1392.0.html


LeRoutard útikönyvek sorozat Allemagne része, ISBN 978-2-01-912442-7


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette, más része a kastélyban vásárolt képeslapokról készült fotók (K) (10 darab), illetve a wikipediáról (W) (2 darab) és a magyar wikipediáról (1 darab) valók.)



4 megjegyzés:

  1. Szóval a király az egyik luxuskéglijéből átlátott a másikra :) Azért az is érezhető, hogy magányos élet volt ez. Sok szoba viszont egészen derűsen színesnek tűnik...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szobák valóban szépen vannak díszítve. A kastély pedig minden luxussal felszerelve. Ha valaki elolvassa a II. Lajos életéről szóló wikipedia-cikket is, azt is láthatja, hogy az apja milyen keményen bánt vele és a testvérével. Ezek után nem igazán csodálkoztam, hogy inkább egy magányos életet választott magának, és hogy csak néhány ember volt, akiket igazán kedvelt, illetve akik igazán kedvelték őt.

      Törlés
    2. Pontosan, én is így vélekedem az ügyben II. Lajosról.

      Nagyon szép fotókat csináltatok még így is, hogy borús volt. Talán jobban is illik ez a kulissza az egészhez. :-)

      Törlés
  2. Köszi szépen Kavics! :-)

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!