2018. május 4., péntek

Schloss Neuschwanstein

Neuschwanstein kastély






Bajor-Alpok

Németország déli tartománya, a gazdag Bajorország számos történelmi kincs mellett csodás hegyvidékeket rejt. Csipkés hegygerinceken, hihetetlen színekben pompázó alpesi tavak mellett, madárfüttytől hangos réteken át vezet utunk.

Romantikus út

A Romantikus út (Romantische Straße) Németország legismertebb, legnépszerűbb -és minden bizonnyal legszebb- kiránduló útja. Würzburgtól Füssenig akármerre vesszük az irányt ezen a kb. 400 km-es szakaszon, itt Németország olyan, mint egy mese, egy álomutazás; királyi kastélyokkal, romantikus középkori favázas házakkal, pompás tájakkal és kulináris ínyencségekkel.


Schwangau egyike a Romantikus út (Romantische Straße) néven ismert témaútvonalon található híres történelmi városoknak. Három másikban jártunk mi eddig (É-D-i irányban haladva): Würzburg, Rothenburg ob der Tauber és Dinkelsbühl, itt található Németország legnagyobb csarnoktemploma.

Hohenschwangau egy icipici település, mely közigazgatásilag Schwangauhoz tartozik. Hírnevét két kastélynak köszönheti: a Schloss Hohenschwangaunak és Neuschwansteinnak. A falucskában látható még a Museum der Bayerischen Könige (Bajor Királyok Múzeuma) is.



Hasznos tudnivalók 

Érdemes a kastélyokba és a múzeumba előre jegyet foglalni az interneten, melyet a helyszínen kell átvenni és kifizetni. Évente kb. 2 millió turista jön ide, ha nem így tennénk, könnyen előfordulhat, hogy csak hosszas várakozási idővel, vagy egyáltalán nem kapunk jegyet.

A kastély karácsony és újév kivételével egész évben nyitva áll. Áprilistól október közepéig 9-18-ig, október közepétől március végéig pedig 10-16-ig látogatható. Audioguide magyar nyelven is elérhető. A kastélyok csak az 5 percenként induló csoportokban látogathatók! Megérkezéskor a parkolóhelyek közelében lévő jegyirodában van lehetőség a jegy átvételére. A csoportok indulási időpontja rendkívül pontos, mindenképpen be kell tartani, mert aki lemarad, az már nem juthat be és a jegy árát nem térítik vissza!


A jegyirodától a Neuschwanstein kastélyhoz gyalog, lovas kocsival vagy busszal lehet feljutni. Gyalog vagy lovas kocsival ez kb. 30-40 perc. Busszal kb. 5-10 perc, utána még ugyanennyi ideig kell gyalogolni is. A kastélyon belül pedig még több mint 150 lépcső megmászásával kell számolunk.



Neuschwanstein kastély 

A Hohenschwangau kastély megtekintése után busszal mentünk fel a Neuschwanstein kastélyhoz. Először a közeli Marienbrücke felé vettük az irányt. Aki a képeslapokon is látható fotókra vágyik, annak (szép időben) erre a 45 m magas vízesés felett lévő, szorost átívelő hídhoz kell jönnie. A királyi család megbízásából 1866-ban a M.A.N. cég által épített 93 m magasban ívelő híd abban az időben technológiai mesterműnek számított. A hidat, ahol II. Lajos is rendszeresen és szívesen időzött, hogy a Neuschwanstein kastélyban gyönyörködjön, Lajos anyjáról, Mária bajor királynéról nevezték el.


Az időjárás egyáltalán nem kedvezett nekünk: minden csupa párába, ködbe, felhőbe burkolva. A vízesésből láttunk valamicskét, de a kastélyból semmit! L Csalódottan indultunk visszafelé, majd fel a kastélyhoz. Itt volt még annyi időnk, hogy elfogyasszuk elemózsiánkat, melyhez forralt bort vettünk az egyik árusnál.


A kastélyt közelről sem láthattuk teljes pompájában: a bejáratánál lévő részt felújították, így azt azért, a magasabb tornyok tetejét pedig az őket takaró felhő miatt nem láthattuk.

Egészen a tövében voltunk már, mire előbukkant.

Felhőbe burkolózva...



A bejárati részt felújítják







A Neuschwanstein kastélyt II. Lajos bajor király építtette, megvalósítva ezzel gyermekkori álmát. Az Alpsee felett lévő Pöllat-szurdok magányos sziklájára épült a kastély 1869-1886 között, melyet nem építész, hanem egy színházi díszlettervező tervezett! Büszke, kecses tornyaival egy igazi kőből épült álom, mely Walt Disneyt is megihlette: ennek a mintájára készült a Disneylandben található Csipkerózsika kastély, valamint ez alapján tervezték meg a Hamupipőke című rajzfilmben látható épületet.

II. Lajosnak voltak furcsa dolgai a kastélyépítéseken kívül is. Sokan bírálták, hogy szórja a pénzt, vagyonokat költött megálmodott kastélyaira (ő építtette a Herrenchiemsee és a Linderhof kastélyokat is), ugyanakkor rengeteg embernek adott munkát ezzel. Építkezései sok tudást és tapasztalatot igényeltek, és több olyan mesterséget, melyek másképpen kihaltak volna. Nagy számú kézművesnek, kőművesnek, vakolónak, dekoratőrnek stb. biztosított munkát és jövedelmet. Becenevei voltak az „Őrült Lajos király” (Der Verrückte König Ludwig), a „Hattyúkirály”, vagy a „Mesekirály” (Der Märchenkönig”).

II. Lajos bajor király (W)
Forrás: Ferdinand von Piloty (1828-1895) -
scan fromMichael Petzet, Ludwig II. und seine Schlösser., Közkincs

II. Lajos szerette a magányt, nem vágyott társaságra. Nappal aludt, éjszaka élt; a bajor vidéket járta. Háborúzni nem szeretett, inkább a művészeteket kedvelte. Ő maga is zongorázott és énekelt, bár állítólag nem volt jó benne. Richard Wagner nagy rajongója és támogatója volt.

Az ő iránt érzett tisztelete és csodálata miatt díszíttette a kastély egyes termeit és berendezését operáinak szereplőivel.

A kastélyt eredetileg „Új hohenschwangaui kastélynak” hívták a király haláláig; ezután lett az új neve -Wagner azonos című operája nyomán- Neuschwanstein, Lohengrin, a Hattyú-lovag kastélya.

A kastély építészeti stílusát lehetetlen megállapítani. Keverednek benne a román, a mór, a gótikus és a barokk elemek, a trónterem pedig bizánci stílus jegyeket visel.

A kastély része többek között egy kapuház, egy, az előkelő hölgyek részére épített lakórész, a király lakhelye, egy négyzet alapú torony, és a nyugati végén két toronnyal szegélyezett Palas, a fellegvár.

A fellegvárban található a trónterem, Lajos lakrésze, az énekesek terme és a Grotto. A díszítés központi eleme az ismert német legenda főhősének, Lohengrinnek, a Hattyú-lovagnak hódol. Az egyik legpompázatosabb helyiség a gótikus stílusú királyi hálóterem: a nagyszerű freskókkal, festményekkel, mozaikokkal, faragványokkal díszített szobán mesteremberek és művészek tucatjai dolgoztak, csak az ágy elkészítése két (más feljegyzések szerint több mint öt) évig tartott.

A termek falait a középkori német mondavilág illetve Wagner operák jeleneteivel és hőseivel díszítették. A Tristan és Izoldából vett jelenetek, illetve a kastély legnagyobb szobájának, a dalnok szobájának falain a Parsifal és a Szent Grál keresésének jelenetei láthatók.

A falakat mindenhol aranyozás és márvány faragások borítják, amelyen 17 faragó dolgozott 4 éven át.

A trónterem legnagyobb éke a hatalmas, mintegy 18 mázsa súlyú aranyozott bronzcsillár.

A középkori megjelenés ellenére a kastély a kor legmodernebb felszereltségével rendelkezett; volt benne étellift, vízöblítéses wc-k, központi fűtés és vezetékes víz, a csapokból hideg és meleg víz is folyt, és az épületbe az elektromosság is bevezetésre került. Központi lépcsőházában lift is volt. Itt volt az első telefon is, mellyel akkor (első lévén) csak a központot lehetett hívni.

II. Lajos korai halála miatt mindössze 172 napot töltött ebben a kastélyban, mely akkor még nem is készült el teljesen. Az ötemeletes palota 360 szobájából mindössze 14 készült el Lajos halála előtt. Azóta is csak 2 szint van készen benne.

Folyosó (W)
Forrás: By Lokilech - Own work, CC BY-SA 3.0

Előszoba (K)

Dolgozószoba (K)
A falakat Wagner A Tannhäuser és a wartburgi dalnokverseny témájában készült festmények díszítik.

Nappali (K)
A falakat Wagner Lohengrin témájában készült festmények díszítik.

Öltöző (K)
A falakon Walther von der Vogelweide középkori német költő, Minnesänger életéből vett jelenetek láthatók.

Hálószoba (K)
A gótikus stílusú királyi hálóterem: a nagyszerű freskókkal, festményekkel, mozaikokkal, faragványokkal díszített szobán
mesteremberek és művészek tucatjai dolgoztak, csak az ágy elkészítése két (más feljegyzések szerint több mint öt) évig
tartott. A falait Wagner Tristan és Izoldájából vett jelenetek díszítik.

Házikápolna (K)
A Szent Lajosnak szentelt kápolna éke az elefántcsontból készült kereszt.
Az üvegablakok képei Szent Lajos életéből vett jeleneteket ábrázolnak.


Ebédlő (K)
A vörös függönyös ajtó feletti képen Wolfram von Eschenbach ónémet költő, a Grál-költészet egyik képviselője látható.
Az asztalon lévő kis szobor: Wagner hőse Siegfried harcol a sárkánnyal.

Trónterem (K)
A trónterem legnagyobb éke a hatalmas, mintegy 18 mázsa súlyú aranyozott bronzcsillár.

Trónterem (W)
Forrás: Von User:Schoenitzer - Eigenes Werk (Originaltext:selfmade), CC BY-SA 3.0

Trónterem (W)
Forrás: By Lokilech - Own work, CC BY-SA 3.0

Énekes terem (K)
II. Lajos idejében nem használták. 1933-tól (Wagner halálának 50. évfordulójától kezdve) rendeznek itt koncerteket.
A falakon Parsifalból, Richard Wagner utolsó operájából vett jelenetek láthatók.


Konyha

Konyha

Konyha

Konyha

Konyha












Mire végeztünk a túrával, örömmel láttuk, hogy a kastély ablakaiból látni a Marienbrückét, és a Hohenschwangau kastélyt is. Még mindig ott voltak a felhők, de már valamivel magasabban. Ez pedig azt jelentette, hogy vissza „kellett” mennünk a Marienbrückére, hogy elkészíthessük mi is a saját „képeslap” fotóinkat.

Marienbrücke

Hohenschwangau kastély

Hohenschwangau kastély

A hegyek teteje még mindig a felhőkben úszik.


A kastélyt már nem takarja a felhő

A kastélyt már nem takarja a felhő


Már az idevezető gyalogútról is látni

A vízesés is tisztán látszik

A Marienbrücke



Visszasétáltunk a buszmegállóba, és újra a busszal mentünk le a jegyirodához közeli megállóba. Még meg akartuk nézni a Museum der Bayerischen Könige-t (Bajor Királyok Múzeuma) is.


Museum der Bayerischen Könige


Az Alpsee partján álló épületekben szállásolták el a vadászatra érkező vendégeket. Az egykori Hotel Alpenrose épületében 2011 szeptemberében nyitották meg a Bajor Királyok Múzeumát. A kiállításon a Wittelsbach-ház történetével ismerkedhetünk meg, a kezdetektől napjainkig, kiemelve közülük a Hohenschwangau és a Neuschwanstein kastélyok építtetőit.

A múzeumban is tilos fényképezni. L

Egy folyosón láthatjuk a Wittelsbach-ház családfáját, képekkel, rövid életrajzzal. A Királyok csarnokában értékes műtárgyakat: ékszereket, használati tárgyakat, királyi csemeték játékait láthatjuk.
Egy külön részben a család technológiai újításokkal való kapcsolatát mutatják be.
A legendás II. Lajos királyi palástja a múzeum egyik legszebb darabja.
Lenyűgöző a III. Lajos és Mária Terézia aranylakodalmára készült étkészlet: minden darabján más-más németországi helyszín látható, melyhez a párnak valamilyen kötődése volt. 326 részes!!!
Láthatunk még az I. és II. világháborús és az azt követő időszakból is tárgyakat, képeket.

A múzeum megtekintése után sétáltunk picit az Alpsee partján, majd útnak indultunk a Linderhof kastélyhoz.








Neuschwanstein I meteorit


2002. április 6-án, este 22:20:18-kor csapódott be a németországi Neuschwanstein kastély közelében egy meteorit. Kisebb "darabkákra" esett szét, melyek közül az egyik, az 1705 gramm súlyú Neuschwanstein I Nördlingenben, a Ries-kráter múzeumban (Rieskrater Museum) látható.



ELŐZMÉNY ITT, FOLYTATÁS ITT, ITTITT, ITT, ITT, ITTITTITT és ITT!
Nördlingen, Ries-kráter múzeum ITT.



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK
Hohenschwangau ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Hohenschwangau
Neuschwanstein kastély MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Neuschwanstein_kast%C3%A9ly
II. Lajos bajor király MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/II._Lajos_bajor_kir%C3%A1ly
Jegyfoglalás a kastélyba NÉMETül, ANGOLul: https://www.hohenschwangau.de/1392.0.html

LeRoutard útikönyvek sorozat Allemagne része, ISBN 978-2-01-912442-7



(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette, más része a kastélyban vásárolt képeslapokról készült fotók (K) (9 darab), illetve a magyar wikipediáról (1 darab), a német wikipediáról (1 darab) és az angol wikipediáról (2 darab) valók.)



6 megjegyzés:

  1. A kastélyban már engednek fotózni? Mikor mi voltunk, akkor nem lehetett. Szeretem a bejegyzéseidet, mert nagyon részletesen leírsz mindent. Esetleg érdemes még annyit megjegyezni a trónterem (W) fotódnál, hogy az el nem készült trón feletti freskón az alakok olyan királyok, akiket szentté avattak, és balról a 2. alak Szent István. Továbbra is lelkes híved: Anikó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Anikó! Örülök, hogy tetszenek a leírások 😊
      Továbbra sem szabad bent fotózni sajnos. ☹ Az a kép a Wikipédiáról származik.
      Nagyon szépen köszönöm ezt az értékes információt, ezt nekünk sajnos nem mondták. Szuper, hogy szóltál!!! 💖

      Törlés
  2. Van egy ugyanilyen kép rólam, mint L-ről, a 16-os :-) Mi nem mentünk be, kb. 100 m hosszú sor állt a beengedéshez. És pechünkre ezt is éppen renoválták 2003-ban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Mi is sorbaálltunk a fotóért!
      Ó, tényleg?! De kár!
      Elég gyakran renoválják, ha 2003-ban is... meg most is...

      Törlés
  3. II. Lajos rossz kedvében volt, hogy felhőkkel borította be a kastélyt :-) de azért látod megenyhült.
    Mikor mi arra jártunk (ősszel) szép napos idő volt és a Marienbrücken/ről csodás volt a kilátás. A kastélyba mi sem jutottunk be. Már nem is emlékszem, hogy mikor voltunk ott, még a 2000-es évek eleje lehetett, még papírképes fényképezőgépem volt. :-D

    Ennyi látnivaló egy nap, nem volt túl tömény? Meddig tartott ebben a kastélyban a vezetés?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyik kastélyban sem töltöttünk 30-40 percnél többet. :-( Nagyon gyorsan pörgetik az embereket, és vagy azt hallgatod, hogy mit mesél az idegenvezető, vagy alaposan megnézed a termet, ahol vagy. Mivel fényképezni nem lehetett, én ez utóbbit választottam. Mert mikor befejezte a mondókáját, rohanni kellett tovább, mert jött a következő csoport. :-(

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!