2018. május 4., péntek

Linderhof kastély







Bajor-Alpok

Németország déli tartománya, a gazdag Bajorország számos történelmi kincs mellett csodás hegyvidékeket rejt. Csipkés hegygerinceken, hihetetlen színekben pompázó alpesi tavak mellett, madárfüttytől hangos réteken át vezet utunk.


Linderhof kastély

A Schloss Linderhof II. Lajos bajor király egyik kastélya, mely Bajorországban, Ettal, illetve Oberammergau közelében épült 1874-1878 között. Ez a legkisebb a három kastély közül (Hohenschwangau, Neuschwanstein, Herrenchiemsee), melyeket II. Lajos építtetett. Ugyanaz a Christian Jank színházi díszlettervező tervezte, aki a Neuschwanstein kastélyt is.

A Linderhof kastély, mely leginkább a rokokó jegyeit hordozza magán, egy csodálatos park közepén található. XIV. Lajos tiszteletére épült, akit Lajos a királyok közül a leginkább tisztelt.

II. Lajos 8 éven át havi 2 hetet töltött itt.

II. Lajos bajor király (W)
Forrás: Ferdinand von Piloty (1828-1895) -
scan fromMichael Petzet, Ludwig II. und seine Schlösser., Közkincs

Hasznos információk

Itt sem lehet az autóval felmenni a kastélyig, az utolsó kb. 1 kilométert gyalogosan kell megtenni. A belépőjegyet a parkoló után a hotel és a boltoknál lévő jegypénztárban kell megvenni. A kastélyba itt is -csakúgy mint a Hohenschwangau és a Neuschwanstein kastélyba- időre, csoportokban lehet bemenni. És itt is ugyanúgy tilos bent fényképezni. L




A kastély előtt egy szökőkút látható.










Rögtön a bejárat után, a pici előtérben XIV. Lajos francia király (a „Napkirály”) emlékére egy lovas szobor fogad.

A hallban nagy porcelán vázákat láthatunk. II. Lajos ezekért is rajongott, a kastély többi helyiségében is rengeteg kisebbet láthatunk.

Ennek az épületnek a belső díszítését és berendezését is végigkíséri a bajor mondavilág és Richard Wagner zeneszerző operáinak jelenetei. A páva (II. Lajos kedvenc állata) és hattyú motívumok itt is megjelennek porcelánból és fali képeken is.

A kastély ebédlőjében lévő asztalt, a fogások végeztével le lehetett engedni, az egy szinttel lejjebb található konyháig, ahol a szolgák leszedték a maradékot, majd megterítettek, és az egész megterített asztalt felhúzták ismét a király ebédlőjébe. Így a királynak nem kellett a szolgáival érintkeznie. Az asztaldísz és a csillár meißeni porcelánból készült, a kandalló tegernseei márványból.

Ebédlő (K)

A kastélyban csupán egy hálószoba található, igaz, az 100 négyzetméteres! A kb. 2x2 méteres baldahinos ágyban, királykék ágyneműben, mely a király kedvenc színe volt, II. Lajos magányosan, egyedül aludt. Ez a helyiség ugyanakkor vendégek fogadására is szolgált. Az itt látható kristálycsillár 500 kg-os, és 108 gyertyás!

Hálószoba (W)
Forrás

Hálószoba (K)

A nyugati gobelin teremben (zeneterem) látható egy zongora-harmónium kombináció, melyen Richard Wagner játszott. Látható benne egy életnagyságú porcelán páva is. A gobelinek egy párizsi manufaktúrából valók.

Nyugati gobelin terem (Zeneterem) (K)

Olvasószobájában (más néven Tükörterem), melynek falát tükrök borítják, ha a megfelelő helyre állunk, végtelen folyosókat láthatunk magunk előtt. A bútorok rózsafából, a csillár elefántcsontból, a szőnyeg strucc tollpihéből, XV. Lajos szobra pedig carrarai márványból készült.

Olvasószoba (Tükörterem) (K)

Olvasószoba-Elefántcsont csillár (Tükörterem) (W)
Forrás: By Softeis - Own work, CC BY-SA 3.0

Az audiencia terem trónja felett zöld selyemfüggöny van. Ezt a termet azonban sohasem használták audiencia céljára, ahhoz kicsi lett volna. A bajor címer hímzés. A kis kerek malachit tetejű asztalka Marina Alexandrovna orosz nagy-hercegnő ajándéka. A kandallók tetején XIV. és XV. Lajos szobrai láthatók. A csillár aranyozott bronz.

Audiencia terem (K)

A látogatás végén a csoport oldalt, a régi személyzeti bejárón át ment ki a kastély mögött lévő parkba.



A nem messze található cseppkőbarlanghoz nem tudtunk elmenni, mert a barlang, és az oda vezető út is le volt zárva.

A mór kerti lakot II. Lajos az 1867-es párizsi világkiállítás után vásárolta meg, és 10 évvel később került a parkba. Kupolája gazdagon aranyozott. Belseje keleties stílusban van berendezve. A király és kísérete is keleti ruhákat viselt, amikor ebben a lakban szórakoztak. Az épület legjelentősebb darabja a páva trón, zománcozott fémből és bohémiai (cseh) üveggel díszítve. A nyolcszögletű asztalka gyöngyház berakásos. Keleti selymek takarják a díványt.










A Hundingshütte belsejében Richard Wagner A walkür című operájának színházi díszlete látható. Ez az első felvonás helyszíne: Hunding tölgyfa köré épített háza. A varázserejű ősi kardnak a tölgyfában az operában fontos szerepe van. Az eredeti Hunding-kunyhó 1876-ban az Ammertal völgyben épült, azonban 1884-ben leégett. Rögtön újjáépítették, azonban 1945-ben újra leégett. 1989-90-ben újra felépítették, ezúttal a Linderhof kastély parkjában.









A Gurnemanz Hermitage (Gurnemanz remetelakja) a Parsifal című Wagner operához kapcsolódik.




Innen visszafelé egy másik, meredek úton mentünk vissza a kastély felé. Ahogy felértünk a domb tetejére, beindították a szökőkutat. J















A kastélytól a parkoló felé vettük az irányt.






A marokkói ház 1878-ban a párizsi világkiállításon eredetileg egy bolt volt, melyet II. Lajos megvásárolt, majd először a német-osztrák határ közelében lévő Hunding-kunyhóhoz közel építtetett fel. Ez volt az egyetlen épület, melyet valóban a keletről szerzett be, és nem európai építészek tervei alapján készült.






Kivételesen a bookingon foglaltunk szállást, és mivel jóval olcsóbb volt Ausztria, így Höfenben a Gästehaus Leitnerben aludtunk. Vacsorázni Reuttéban álltunk meg, már ez is Ausztria. A Goldene Krone Gasthaus éttermét választottuk. Több szempontból is szerencsétlen választás volt: nem volt külön nemdohányzó terem, a személyzet nem volt túl kedves, és nem szóltak, hogy zár a konyha, így desszertet már nem rendelhettünk. L
Hausgemachte Frittatensuppe
(Erőleves palacsinta tésztával)

Cordon Bleu von der Pute Pommes frites und Salat
(Cordon Bleu pulykából, sült krumpli és saláta) (balra)
Wienerschnitzel (vom Schwein) Pommes frites und Salat
(Bécsi szelet disznóból, sült krumpli és saláta) (jobbra)


ELŐZMÉNY ITT és ITT, FOLYTATÁS ITTITT, ITT, ITT, ITTITTITT és ITT!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


LINKEK/FORRÁSOK
Linderhof kastély MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Schloss_Linderhof 
Linderhof kastély ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Linderhof_Palace
Linderhof kastély NÉMETül: https://de.wikipedia.org/wiki/Schloss_Linderhof

LeRoutard útikönyvek sorozat Allemagne része, ISBN 978-2-01-912442-7


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette, más része a kastélyban vásárolt képeslapokról készült fotók (K) (5 darab), illetve a magyar wikipediáról (1 darab), a német wikipediáról (1 darab) és az angol wikipediáról (1 darab) valók.)


12 megjegyzés:

  1. Elképesztően pazar ez is! És még saját operadíszlete is volt! Mondjuk ha a gazdagság mértékét nézzük, ez már-már alap...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A másik kettőhöz képest kis pici :-) De elképesztő belülről! Ebben is ott volt minden luxus. Nemhiába, szerette a technikai újításokat. ;)

      Törlés
  2. Hó, nagyon régen, 2003-ban jártunk it tés szakadt az eső és a kastély ranoválás alatt állt és egy ponyvával le volt takarva.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de kár!
      Nekünk pont akkor kezdett el esni, mikor bemehettünk. És szerencsénkre, mire kijöttünk, el is állt, így még sétálhattunk a parkban.
      Mi a mögötte lévő daruk miatt szomorkodtunk, de ti sokkal rosszabbul jártatok a ponyvával. :-(

      Törlés
  3. Pompázatos belső, a kert ismét a kedvencem. De jó, hogy sikerült elcsípnetek a szőkőtútat! A mór ház nagyon tetszik, most, hogy még ebben a témában "élek"... :-)
    A marokkói ház is nagyon tetszik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, annak mi is nagyon örültünk :-) Nagyon szép ez a kastély is, a parkja is.

      Törlés
  4. Nagyon alapos leírás volt,köszi.Két hét múlva mi is megyünk élőben megnézni a kastélyokat.:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán épp pont most jártok arrafelé... Remélem, tetszettek a kastélyok! :-)

      Törlés
  5. Szia!
    Sajnos mi már csak záróra után érkezünk a térségbe. Szerinted van értelme odakanyarodni? Lehet látni valamit kerítésen kívülről?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! A Linderhof kastélyból semmit, az nagyon bent van egy erdős rész közepén. De Neuschwansteinból és Hochenschwangauból kívülről is láthattok valamicskét, arrafelé kanyarodjatok inkább!

      Törlés
  6. Köszi, ott töltjük a nap nagy részét, azért is nem fér bele már Linderhof.
    A blogodért is szeretnék egy hálát rebegni, mert sok hasznos infót találtam benne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök annak, hogy segíthettem! További jó utat Nektek! :-)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!