2018. május 6., vasárnap

A Nagy Olimpiai sánc





Garmisch-Partenkirchen

Garmisch-Partenkirchenbe mentünk, mely egy bajorországi télisport központ és üdülőhely. A város Felső-Bajorország régióban, Ausztria határán fekszik, a Bajor-Alpok hegyei között, kb. 700 m-en.

A város (ahogy neve is utal rá) két korábbi város egyesítésével jött létre. A nyugati rész Garmisch, a keleti Partenkirchen. Partenkirchen a régebbi, már az i. sz. 15-ben említik, mint a római kori Partanum városát, míg Garmischt a IX. században említik először Germaneskau néven. Partenkirchen régiesebb, míg Garmisch modernebb hangulatú és kinézetű.

A két várost 1935-ben egyesítették Hitler parancsára, az 1936. évi téli olimpiai játékok miatt. Ekkor épült fel az olimpiai helyszínek közül a kor stílusjegyeit magán viselő, ma is használatban levő patkó alakú síugró aréna (Große Olympiaschanze) és a műjégpálya is. A városok lakói ma is szeretik megkülönböztetni egymástól magukat, a partenkircheniek gyakran sérelmezik, amikor csak Garmischként emlegetik a települést.

Garmisch-Partenkirchen azóta is kedvelt síközpont, északi- és alpesisí világversenyek és a hagyományos síugró Négysáncverseny január 1-jei helyszíne.
1978-ban és 2011-ben itt rendezték az alpesisí világbajnokságot.
Garmisch-Partenkirchen pályázott a 2018-as téli olimpia megrendezésére, melyet azonban a dél-koreai Pyeongchang nyert el.


IV. téli olimpiai játékok

Az 1936-os téli olimpiát (hivatalos nevén a IV. téli olimpiai játékokat) a Harmadik Birodalom Sporthivatala és Karl Ritter von Halt szervezte. 1936. február 6-16. között rendezték meg, 28 ország 646 sportolója vett részt rajta. Ausztrália, Bulgária, Görögország, Liechtenstein, Spanyolország és Törökország itt debütáltak a téli olimpiai játékokra. Észtország, Hollandia, Jugoszlávia, Lettország és Luxemburg pedig ezen a rendezvényen tért vissza, miután kihagyták az 1932-es játékokat. Magyarország 25 fővel vett részt (22 férfi, 3 nő).

Falfestmény Garmisch-Parternkirchenben a Ludwigstraße egyik házának falán 

Főbb helyszínei a Große Olympiaschanze (sífutás, síugrás, északi összetett) és a Riessersee és környéke (bob, jégkorong és gyorskorcsolya) volt.





Érmek

Az éremtáblázat élén Norvégia végzett összesen 15 éremmel. Nekünk, magyaroknak egy bronzérmet sikerült szereznünk. A magyar Rotter Emília-Szollás László műkorcsolya-páros megőrizte a négy évvel korábban megszerzett harmadik helyét. Érdekesség, hogy az ezen az olimpián kiosztott érmek voltak az eddigi legnagyobbak 100 mm-es átmérőjükkel, 4 mm-es vastagságukkal és 324 g-os súlyukkal.

"Elsőségek"

Ezen a téli olimpiai játékokon szerepelt első alkalommal az alpesisí kombinált versenyszámként. A síelők lesiklásban és szlalomban mérhették össze magukat. A férfi és női versenyszámokat is német atléták nyerték.

A garmisch-partenkircheni olimpia volt az első, amelyről a Magyar Rádió is beszámolt. Első élő közvetítésük a Magyarország-Belgium jégkorong-mérkőzés volt. Helyszínről tudósítottak a Rotter-Szollár műkorcsolya-páros bronzérméről és a Szekrényessy testvérpár negyedik helyezést érő kűrjéről is.

A Nagy Olimpiai sánc

A Nagy Olimpiai sánc (Große Olympiaschanze) 35 ezer néző befogadására alkalmas. A létesítmény felavatásakor (1934. február 2-án) „mindössze” ötezer néző volt jelen. Az 1936-os téli olimpián viszont 130 000 (!) ember zsúfolódott itt össze. A Nagy Olimpiai sáncot az ötvenes években a világ legmodernebbjének tartották, és a helyiek továbbra is igyekeznek karban tartani és építgetni.  









ELŐZMÉNY ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT, FOLYTATÁS ITT és ITT!


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

LINKEK/FORRÁSOK

Garmisch-Partenkirchen MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Garmisch-Partenkirchen
1936. évi téli olimpiai játékok MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/1936._%C3%A9vi_t%C3%A9li_olimpiai_j%C3%A1t%C3%A9kok

LeRoutard útikönyvek sorozat Allemagne része, ISBN 978-2-01-912442-7



(A bejegyzésben szereplő képeket Laurent készítette.)


5 megjegyzés:

  1. :-) minden, mintha csak az én blogom, emlákeim másolata lenne :-) ;-)

    VálaszTörlés
  2. 😃 pedig akkor még nem is ismertelek, nem is olvastalak...
    Most viszont már folyamatosan, és sok jó helyre te hívtad fel az írásaid által a figyelmemet. Amiért hálás köszönet! 😉

    VálaszTörlés
  3. Én is zölden ismerem a sáncot.. :-) Arra emlkészem amikor ott jártunk, hogy a nagy figurák előtt állva az volt az érzésem, mintha egy görög emlékmű előtt állnék.

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!