2023. november 2., csütörtök

Karlovy Vary





Karlovy Vary

Karlovy Vary városa Csehország északnyugati részén, Prágától 130 km-re nyugatra található. Karlovy Varyt IV. Károly német-római császár alapította az 1370-es években, róla nevezték el. Németül Karlsbad a neve, mely név sok helyütt feltűnik ma is. Itt folyik bele a meleg vizű Teplá folyó az Eger folyóba. 1508-ban Európa első gyógyhelye lett. Karlovy Vary a harmincéves háború idején épült ki, a XVIII. században híres európai fürdőhellyé vált. 1992 óta műemlékvédelem alatt áll az egész város. Karlovy Vary „Európa nagy fürdővárosai”-nak egyike, 2021 óta UNESCO világörökségi helyszín, melyhez jelenleg összesen hét ország tizenegy fürdővárosa tartozik. (Ilyen például Franciaországban Vichy.)

10 látnivaló és 2 kulináris specialitás, amit nem szabad kihagyni Karlovy Varyban:

 

Az autót a Goethova stezka (Goethe ösvény)-nél lévő fizetős parkolóban hagytuk, onnan indultunk neki a városnak.


Hiába ellenség a lelki világunk
Testünk gyógyulását egymásnál találjuk.
Ki merem mondani, ha halok, ha élek:
A test fellebb visz olykor, mint a lélek.
Gőggel számít az ész, Isten ellen rég vét,
Hús szívünk ösztöne hozza el a békét.
Szép Karlsbadba jöttem, bús halálra váltan,
Varázsos kútfőin gyógyulást találtam.

Hálás emlékezéssel
Baltazár püspök
Karlsbad 1933. 
Baltazár Dezső jogász, református lelkész, a Tiszántúli református egyházkerület püspöke 1911-től haláláig. (1871-1936.)

Kostel sv. Petra a Pavla
(Szent Péter és Pál templom)

Kaiserbad Spa
(Császár fürdő)

 

Grandhotel Pupp

A XVIII. században épült, híres, elegáns és pompás Grandhotel Pupp a filmfesztivál idején a mozisztárok kedvelt szálláshelye, olyan nagy nevek szálltak meg itt, mint Antonio Banderas, Leonardo DiCaprio, Michael Douglas, Richard Gere, John Malkovich, John Travolta és sokan mások. Híres magyar vendégei is voltak, például Törőcsik Mari és Szabó István. A luxusszálló jelentős forgatási helyszíne volt a Casino Royale James Bond-filmnek és a kedves családi filmnek, Az utolsó vakációnak is.






 

Rozhledna Diana
Diana kilátó

A Grandhotel Pupp melletti kis utcából indul a lanovka (Lanová dráha Diana) és a turistaút fel a Diana kilátóba. Félúton megállhatunk annál a sziklánál, amelynek tájékán a monda szerint az itt vadászó IV. Károly cseh király által űzött szarvas leugrott a mélybe. Ez a szarvas és ez a hely szerepel Arany János Toldijában. Az ihlet oka egyszerű: a költő többször is járt Karlovy Varyban gyógykúrán. 150 lépcső visz fel kilátó tetejébe (van lift is, de az épp nem működött), ahonnan az egész város a szemünk elé tárul. Fent a dombtetőn van még egy étterem (Restaurant Diana), egy büfé, egy pillangóház, egy mini zoo és játszótér is.




VIDEÓ!!!







VIDEÓ!!!






 

Teplá

Karlovy Vary gyönyörű, de a legszebb épületeket a Teplá folyó partján találjuk. Mindenképp tegyünk egy hosszú sétát a víz mellett haladva!






Karlovarské městské divadlo
(Karlovy Vary városi színház)















 

 

Karlovarské kolonády
Karlovy Vary kolonnádjai

Karlovy Vary a leglátogatottabb fürdőváros a Cseh Köztársaságban. Számos melegvizes forrásnak ad otthont (13 fő forrás, mintegy 300 kisebb forrás és a meleg vizű Teplá folyó). A források hőmérséklete 11-74 °C közötti, vizüket ivásra, fürdésre és speciális gyógykúrákra használják.
Az biztos, hogy jó lehet a forró gyógyvízben ücsörögni, azonban érdekesebb program szerintem egy körsétát tenni a díszes, boltíves oszlopsorok alatt a források gyógyvizét kóstolgatva, melyhez érdemes beszerezni egy hagyományos porcelán ivópohárkát. Az utcán minden bódéban árulnak rengeteg féle szívókás ivópoharat (Lázeňský pohár), nem lesz könnyű választani! Karlovy Vary kolonnádjairól bővebben >> ITT << olvashatsz.





 

Dvořákovy sady
Dvořák park

Az 1878-ban létesített parkban hatalmas fák, ritkaságszámba menő bokrok, színpompás virágágyások láthatók. Ha szerencsénk van, akkor láthatjuk virágozni a kis tavacska vízirózsáit. Ősszel vadgesztenyét is gyűjthetünk.



 

Thermal Hotel

A szocialista betonépítészet „palotájában” kerül megrendezésre nyaranta a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál, mely az egyik legrégibb filmfesztivál a világon, egyben Közép-Európa egyetlen 'A' kategóriás nemzetközi filmfesztiválja.
A Thermal Hotel tetején lévő medencéből csodás kilátás élvezhető a városra.


 

Kostel svaté Máří Magdaleny
Szent Mária Magdolna templom

A legértékesebb templom a Szent Mária Magdolna templom. Ez a katolikus templom barokk stílusban épült 1732-1736-ban egy régi, a XIV. század második feléből származó gótikus templom helyén. Kilian Ignaz Dientzenhofer tervei alapján épült, és a cseh barokk legjelentősebb épületei közé tartozik. Nemzeti kulturális műemlékként védett.







A Krále Jiřího (György király) utcán folytattuk utunkat.





 

Chrám sv. Petra a Pavla
Szent Péter és Pál templom

A város leghíresebb épületei közé tartozik a Szent Péter és Pál templom. Bizánci stílusban épült 1893-1897 között. Ez a legnagyobb ortodox templom a posztszovjet államoktól nyugatra.









 

Vánoční dům
Karácsony háza

A hangulatos város látnivalói közül a karácsony-imádók kedvence a Zámeček Doubíban (Doubí kastély) található Vánoční dům, a Karácsony háza. Ez Csehország első és egyetlen egész évben működő karácsonyi háza, mely a világ legnagyobb Mackómúzeumával büszkélkedhet. Még több kép és információ >> ITT << található róla.




 

Porcelán, kristály, üveg

A Viva Porcelán gyártja a már említett ivópoharakat, melyekből a forró gyógyvizet kortyolhatjuk a kutakból.
Mindenki ismeri az 1800-as évek végén megalkotott és azóta ikonikussá vált Becherovka porceláncsészéket is.
A Moser Üveggyár múzeumában (Muzeum Moser & Sklářská huť) megismerhetjük az üveggyár története mellett az üvegfúvás lenyűgöző folyamatát, beleshetünk az üveggyártás kulisszatitkaiba is.






Karlovy Vary több kulináris specialitással is büszkélkedhet, melyek közül az egyik a Karlovarské oplatky, a másik a Becherovka.

 

Karlovarské oplatky
Karlsbader Oblaten
A Karlovy Vary-i ostya

A híres Karlovy Vary-i ostya a fürdővárosi élet elengedhetetlen kelléke, melynek története a XVIII. századig nyúlik vissza, amikor először készítették az itt gyógyuló vendégeknek. Eredetileg töltelék nélkül készült, csak cukorral meghintve tálalták, de ma már számos ízzel töltik meg ezt a nagyon vékony, tányér méretű csemegét. Az ostyát fogyasztás előtt megmelegítik nekünk, így nem csoda, ha a legendás cseh édesség ínycsiklandozó illata belengi az egész várost. Bővebben erről a csemegéről >> ITT << olvashatsz.



 

Becherovka

Ez az ikonikus gyógynövénylikőr a Cseh Köztársaság legrégebbi alkoholmárkája - 1807 óta folyamatosan gyártják Karlovy Varyban egy titkos recept alapján, amely generációkon át öröklődött. Ha itt járunk, „kötelező” koccintani ezzel a fűszeres, gyógynövényes itallal, mely -túlzás nélkül állíthatom,- minden utcasarkon kapható. Ha érdekel minket a Becherovka története, a Jan Becher Múzeumban (Jan Becher Museum) megismerkedhetünk a részletekkel, a túra végén pedig a 18 éven felüliek természetesen kóstolót is kapnak. Bővebben >> ITT << olvashatsz róla.






A T. G. Masaryka utcán jöttünk vissza a Teplá folyóhoz.








 

Szállásunk a Hotel Romania Teplá folyóra néző szobáiban volt. Az erkélyünkről láthattuk a szemben lévő Thermal Hotelt és a belvárost. A parkolás a hotel előtt az utcán fizetős. Bőséges és nagyon finom reggelit kaptunk.






 

Vacsorázni a Restaurant Kolonáda nevű helyre ültünk be, amit nem ajánlok senkinek. A pincércsajok udvariatlanok, az étel hideg, a menü, amit reklámoznak nincs…


 

Cím: 360 01 Karlovy Vary, Csehország
Hivatalos honlap CSEHül, ANGOLul, NÉMETül, OROSZul: https://www.karlovyvary.cz/
Telefonszám: +420 355 321 171
E-mail: infocentrum@karlovyvary.cz

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk (íz)utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Karlovy Vary MAGYARul: Karlovy Vary – Wikipédia (wikipedia.org)
Csehország világörökségi helyszínei MAGYARul: Csehország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)
Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál MAGYARul: Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál – Wikipédia (wikipedia.org)

UNESCO video

Le Routard: Rép. tchèque, Slovaquie, 2016/17, ISBN 978-2-01-912449-6

A helyszínen kapott térkép és információs anyagok.




1 megjegyzés:

  1. Arany János: Toldi
    NEGYEDIK ÉNEK
    ,Igen keserüli Miklóst az ő anyja:
    Titkon ezért őtet éléssel táplálja.'
    Ilosvai
    1
    Mint a hímszarvas, kit vadász sérte nyillal,
    Fut sötét erdőbe sajgó fájdalmival,
    Fut hideg forrásnak enyhítő vizére,
    És ezerjófűvet tépni a sebére;
    Jaj! de a forrásnak kiszáradt az ágya,
    Az ezerjófűvet írul sem találja,
    Minden ág megtépte, tüske megszaggatta,
    Úgyhogy még aléltabb most az isten-adta

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!