2023. november 20., hétfő

Weihnachtsgurke


A német savanyú uborka karácsonyfadísz hagyománya: mítosz vagy valóság?



Die Weihnachtsgurke-Legende
A savanyú uborka karácsonyfadísz legendája

Az üvegből készült savanyú uborka alakú karácsonyfadísz állítólag régi hagyomány Németországban. De vajon tényleg megállja-e a helyét ez a „régi német hagyomány”?

A „savanyú uborka legenda” egyik változata ez: „Egy nagyon régi német karácsonyi hagyomány szerint a család karácsonyfájának ágai közé mélyen elrejtettek egy uborka alakú díszt. A szülők azután akasztották fel az uborkát, miután az összes többi dísz a helyére került. Reggel az a gyermek, aki megtalálta a díszt a fán, extra ajándékot kapott a Mikulástól. Felnőtt esetében, aki megtalálta a díszt, annak az uborka szerencsét hozott az egész évre.”

🤔 Aki ismeri a német karácsonyi szokásokat (melyek nagyon hasonlóak a magyar szokásokhoz), az gyorsan beláthatja a legenda e változatának hibáit. Először is, Németországban Szent Miklós nem karácsonykor, hanem december 6. előestéjén érkezik. Valamint a német gyerekek sem karácsony reggelén bontják ki az ajándékokat, ez Németországban szenteste (Heiligabend) történik.


 

Egy másik legenda szerint egy, az amerikai polgárháborúban harcoló katonát, az 1842-ben Bajorországban született John Lowert (talán Hans Lauer?) elfogták, és börtönbe zárták a Georgia állambeli Andersonville-ben. Rossz egészségi állapotban és éhezve könyörgött karácsony este egy őrnek, hogy legalább egy savanyú uborkával szánja meg, mielőtt meghal. Az őr megsajnálta, és adott neki egy uborkát. A legenda szerint John Lower azt mondta, hogy az uborka - Isten kegyelméből - szellemi és fizikai erőt adott neki, hogy tovább éljen. Miután kiszabadult a fogságból és újra együtt volt a családjával, hagyományt teremtett azzal, hogy elrejtett egy uborkát a karácsonyfán. Az első személy, aki karácsony reggelén megtalálta az uborkát, egy évig tartó szerencsével volt megáldva.

🤔 Ez a legenda is sántít egy kicsit (bár a legendák már csak ilyenek), hiszen gondolod, hogy ha haldokolnál, az utolsó kívánságod egy uborka lenne?


 

Egy elmélet az üvegdíszt a kelet-németországi, Berlin közeli Spreewald régióhoz köti. A spreewaldi uborka messze földön híres, védett márkanév. Németország újraegyesítése után azon kevés NDK-s termék közé tartozott, amely mindent és mindenkit túlélt. Azóta is kapható a boltokban! (A spreewaldi uborkából levest is készítenek!) Eszerint az elmélet szerint a savanyúságairól híres régióból származó kivándorlók kezdhették el a szokást azzal, hogy az Újvilágban fadíszként használták a savanyú uborkákat, mivel túl szegények voltak ahhoz, hogy mást vásároljanak.

🤔 Ez az elmélet is elég furcsa… de az igaz, hogy én is a Spreewaldban, Lehdében a Freilandmuseum (Szabadtéri Néprajzi Múzeum) ajándékboltjában fedeztem fel az uborka alakú karácsonyfadíszeket. Kár, hogy akkor nem jutott eszembe utánajárni, pedig akkor el is csodálkoztam rajta. De hát olyan sokféle alakú karácsonyfadísz létezik, ilyen miért ne lehetne?!




🤔 Elgondolkodtató még az is, hogy egy felmérés szerint a németek 91 százaléka még soha nem hallott erről a „német karácsonyi hagyományról”, és szinte egyiküknek sem volt soha ilyen dísz a karácsonyfáján.

Bár kissé homályos, hogy régi német vagy amerikai szokásról van-e szó, miért ne élvezhetnénk ezt a „német” uborkadíszt a saját karácsonyfánkon? Ha ez a „hagyomány” segít az embereknek egy kicsit még jobban élvezni a karácsonyt, mi baj lehet belőle?

 

Ha körülnéznél a meseszép Spreewaldban:

>> Lehde – nádtetejű deszkaházak a csatornák mentén (Németország Velencéje)
>> Lübbenau – a Spreewald kapuja
>> Gurkensuppe – a lübbenaui uborkaleves receptje

Adventi vásár:


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK/FORRÁSOK

Weihnachtsgurke NÉMETül: Weihnachtsgurke – Wikipedia 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!