2019. április 24., szerda

Nürnbergi tejszínes spárgaleves




Nürnberg a látnivalók mellett kulináris kalandokat is kínál. Például a híres karácsonyi vásárban találjuk a világ legnagyobb puncsos fazekát (Die größte Feuerzangenbowle der Welt) és a legfinomabb nürnbergi forralt borokat (Glühwein). Kedvelt, és egész évben kapható a Lebkuchen (nürnbergi puszedli) és a Drei im Weckla (hárman egy buciban) is.

Nürnberget és környékét „Knoblauchsland” és „Gemüseland”-ként emlegetik, ami körülbelül annyit tesz, hogy fokhagymaország, zöldségország.
Ez a terület kétségkívül tele van termőföldekkel, ahol áprilisban-májusban jellegzetes spárgahalmokat láthatunk. A boltokban és piacokon, illetve útszéli fa bódékban is árulják a szezonban.



A spárga -legyen az zöld vagy fehér- itt nagyon népszerű, sokféleképpen készítik. Levesként, köretként, szósznak, vagy önálló ételként is fogyasztják. Én korábban nem főztem spárgát, akkor „kényszerültem rá”, amikor Nürnbergbe jöttünk, és a szomszéd néni rám erőltette. Ő tanított meg arra is, hogyan készítsem el. Azóta nekem is van többféle receptem. Az egyik kedvencünk a tejszínes spárgaleves.


Hozzávalók:

50 dkg spárga
2 szál újhagyma, vagy egy kevés póréhagyma
1 kis gerezd fokhagyma
1 leveskocka
kevés vaj
bors
cukor
szerecsendió
víz
2 evőkanál liszt
kb. 1-2 dl tejszín
petrezselyem


Előkészítés:

A spárgát meghámozzuk, megtisztítjuk. A spárgafejeket (kb. 3-5 cm hosszan) levágjuk és félretesszük, a törzseket pedig 1,5-2 cm-es darabokra vágjuk. Az újhagymát vékony karikákra vágjuk. A fokhagymát présen átnyomjuk.



Elkészítés:

A spárga-törzseket egy fazékba tesszük, hozzátesszük az újhagymát és a fokhagymát is. 


Az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, beletesszük a leveskockát, sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót és a kis darab vajat is. Kb. 20 percig főzzük. 


Amikor már majdnem puha a spárga, beletesszük a spárgafejeket (ezeknek kb. 5 perc is elég). 


Közben elkészítjük a tejszínes habarást a lisztből és a tejszínből, amit végül a leveshez adunk.


Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet is, és együtt főzzük kb. 5 percig, majd tálaljuk.





Nen Goudn! (Jó étvágyat!)

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! 

Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 




2 megjegyzés:

  1. Én is csináltam már, hasonlóan, ahogy te írod, bár hagyma nélkül, de bevallom én azt szoktam, hogy a megpucolt spárgát daraokra vágva 10 percig főzöm és rádobo egy Knorr spárgakrémleves port, annyra isteni, jó mű, tudom, de gyorsan megy és imádjuk, most már hetek óta minden második napon van fehér spárgakrémleves nálunk és a zöldből meg megpárolás után, gombával, paradicsommal, sóval, borssal és olívaolajjal, balzsamecettel salátát szoktam csinálni, az van köret helyett, az is tök fini. Csak utána kiájulsz saját magadtól, ha pipilni kell menni, mert borzalmas szaga van. :-) :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a saláta recept jól hangzik, kipróbáljuk! Bár én eddig még a zöld spárgával sohasem próbálkoztam. De itt az ideje, úgy látom! A gombát amúgy nyersen rakod bele?

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!