2018. március 10., szombat

Edfu - Egyiptom - 2. rész



Ez a nap az első napja volt egy kétnapos kirándulásnak: Asszuán-Abu Szimbel. A túrát a Lido Tours-nál foglaltuk. Eredetileg minimum 4 fő részvételével indult volna csak, mi meg ugye ketten voltunk. Sajnos (vagy nem) más nem jelentkezett erre a programra, így az iroda felajánlotta, hogy a fennmaradó 2 fő díját fizessük felesbe. Magyarul mi 3 fő árát fizettük ki, az iroda pedig bevállalta a másik 1 főt. Cserébe viszont kaptunk „ajándékba” egy programot, ami nem lett volna benne a kirándulásban, ez pedig a Hórusz templom volt Edfuban.

Hajnali 04:50-kor keltünk, 20 perc múlva már az autóban ültünk, 5 perccel később pedig már az ellenőrző ponton voltunk. Itt 1 órát várakoztunk, közben megjöttek a rendőrök, köztük egy magas rangú is, aki valamiért nagyon dühös lett, és jól kiosztotta az embereit.

06:15-kor indulhattunk el végre Marsza Alam határából. A „konvojunk” 2 autóból állt, a miénkből, és egy kisbuszból, aki mögöttünk haladt.



Végig a sivatagban vezetett az út, itt ezen a részen többnyire köves, sziklás, ezért kanyargós volt.
Kb. 3 óra volt az út.








Edfuban csatlakozott hozzánk az idegenvezetőnk, Mohamed Ali. Már vele együtt mentünk el a Hórusz templomhoz. Útközben elmesélte, hogy a városnak kb. 1 000 000 lakosa van (kicsit furcsálltam, és mikor utánanéztem láttam, hogy jó lesz az 100 000-nek is), akiknek a többsége valamilyen módon a cukornáddal dolgozik, másik részük a fazekas, a harmadik a vasiparban. A negyedik nagy rész pedig a turizmusból él. A cukornádat nem lehetett nem észrevenni, hisz még be sem értünk a városba, mindenhol cukornád ültetvények, illetve azokat szállító szamarakba/szekerekbe/autókba ütköztünk.
Át kellett mennünk a Nílus feletti hídon, itt már egyre több turistát láttunk, akiket helyes kis lovaskocsik szállítottak a hajóiktól a Hórusz templomhoz.


Hórusz az egyik legfontosabb egyiptomi isten. Sólyomként vagy embertesttel és sólyomfejjel ábrázolták. Hórusz Ozirisz és Ízisz fia. A gyermek Hórusz a Nílus mocsárvidékén, Széth elől bujkálva sólyomként nő fel. (A nagybátyja, Széth ölte meg Hórusz apját, Oziriszt, mielőtt a fiú megszületett volna.) Mikor már ifjonti ereje teljében járt, Ozirisz rövid időre visszalátogatott a földre, s felfegyverezte fiát és megtanította neki a kemény harc technikáját. Hórusz gyorsan tanult, hisz égett a vágytól, hogy bosszút álljon apja gyilkosán. Amikor úgy érezte, hogy felkészült a bosszúállásra, hadba lépett a zsarnok Széth ellen. A sok hosszú harc után a döntő összecsapás Edfu közelében történt.


A Hórusz templom a legtökéletesebb állapotban fennmaradt egyiptomi templom. Ez volt az egyik utolsó nagy egyiptomi próbálkozás egy nagyszabású emlékmű építésére. Mivel a várost és a templomot a körülöttük lévő folyóvölgy kiemelkedő helyére építették, így elkerülték a Nílus időnként előforduló katasztrofális áradásai.
A ma látható Hórusz templom a Ptolemaiosz-korban épült. Építését i.e. 237-ben kezdte III. Ptolemaiosz Euergetész. A homokkő templomot csaknem 200 évvel később fejezte be Kleopátra apja, XII. Ptolemaiosz i.e. 57-ben. Elgondolásában és kialakításában a fáraókori építészetet követte. Valójában ez a templom egy 2000 éves másolata egy olyan építészeti stílusnak, mely már a ptolemaioszi időben is archaikusnak számított.

A templomot a XIX. század második felében kezdték kiásni a homok, törmelék és a részben a tetejére épült Edfu faluja alól. Francia régészek tárták föl.

79 m széles és 36 m magas pülonkapuja Amon karnaki templomának pülonja után a második legnagyobb ilyen építmény. A templom 137 m hosszú, udvarból, két oszlopcsarnokból, előcsarnokból, pronaoszból, szentélyből és raktárkamrákból áll.

A pülont két hatalmas gránitsólyom őrzi, és XII. Ptolemaiosz kolosszális reliefjei díszítik, melyeken a fáraó éppen megragadja ellenségei haját, azért, hogy betörje koponyájukat.






A pülon mögött található a nagy udvar, ahol valaha áldozatokat mutattak be Hórusznak. A falakat domborművek díszítik. Ilyen a „Gyönyörű találkozás ünnepe”, mely Hóruszt és Hathort ábrázolja, akik minden évben nagy ünneplések közepette találkoztak.


Valaha a templom külső hüposztül csarnokának bejáratát
egy második sor fekete gránit Hórusz (sólyom) szobor is szegélyezte.










A külső hüposztül csarnokon belül két kis kamra található: a jobboldali volt a templom könyvtára, ahol a rituális szövegeket tárolták, a baloldali a felszentelés terme, egyfajta sekrestye, ahol a rituális vázákat és a papok frissen mosott ruháit tartották. A csarnokban 12 oszlop áll. Falait a templom megalapítását megörökítő domborművek díszítik.






A templom építésének folyamata

A templom építésének folyamata

A templom építésének folyamata

A templom építésének folyamata

A templom építésének folyamata

A templom építésének folyamata

A belső hüposztül csarnokban szintén 12 oszlop van. A terem bal felső részében található a templom laboratóriuma. Itt főzték ki gondosan, majd tárolták az illatszerek és füstölők receptjét, és hozzávalóikat felsorolták a falon.


A csarnok két oldalán ajtónyílások sorakoznak, melyeken keresztül a templom és annak külső fala közt végigfutó keskeny Győzelmi folyosóra jutunk. Ezt a kerengőt egyiptológusok számára óriási értékű jelenetek díszítik. (Többeket láttunk mi is itt munka közben.) Ezek a domborművek bemutatják a Hórusz és Széth közötti csata újrajátszását az éves Győzelmi Fesztiválon. Az összetűzés alatt Széthet víziló alakjában ábrázolják. A dráma tetőpontján a papok felvágnak egy víziló alakú süteményt és megeszik, hogy ezzel teljesen megsemmisítsék Széthet.








A Győzelmi Folyosón a Nílus szintjét ellenőrző nilométerhez
vezető lépcső azt bizonyítja, hogy valamikor a templom
a Nílushoz vezető csatorna partján állt.





A domborművek a Hórusz és Széth közötti csata újrajátszását mutatják be az éves Győzelmi Fesztiválon.

A domborművek a Hórusz és Széth közötti csata újrajátszását mutatják be az éves Győzelmi Fesztiválon.

A domborművek a Hórusz és Széth közötti csata újrajátszását mutatják be az éves Győzelmi Fesztiválon.

Az összetűzés alatt Széthet víziló alakjában ábrázolják.

Az összetűzés alatt Széthet víziló alakjában ábrázolják.

A belső hüposztül csarnokból juthatunk az áldozati kamrába (első előcsarnok). Itt egy oltár áll, ahol valaha a napi felajánlásokat (gyümölcs, virág, bor, tej, stb.) hagyták.




A nyugati oldalon 242 lépcső vezet fel a tetőre. Sajnos egy idő után le volt zárva, nem mehettünk tovább. Az újévi ünnepséghez hozzátartozott az „egyesülés a napkoronggal”. Az edfui templom tetején nem maradt meg az a kápolna, ahol ezt a ceremóniát végrehajtották. Ennek a szertartásnak a részleteit örökítették meg a tetőre vezető lépcsők falain.






A keleti oldalon pedig egy egyenes lépcsős részen lehetett visszajönni. Ennek a magyarázata, hogy a sólyom, mikor felfelé száll, körözve megy, mikor leszáll, egyenesen érkezik. Ezt szimbolizálták a fel-, illetve lejáróval is.


A második előcsarnokból juthatunk Hórusz szentélyébe, amelyben még mindig megvan a valaha Hórusz aranyszobrának helyet adó csiszolt gránit naosz.

Hátul pedig annak a fa bárkának a másolata található, melyen a Hórusz szobrot kivitték az ünnepi körmenet alkalmából.


A Hórusz szentély körül más istenek (Hathor, Ré, Ozirisz) kisebb szentélyei láthatók.



Szintén évente rendezték meg az isteni gyermek születésének ünnepségét. Erre a célra szolgált a másik nevezetes épület, a mammiszi (születésház), amit VIII. Ptolemaiosz Euergetész építtetett. Díszítése IX. Ptolemaiosz Szótér idejéből való. A porticus pilléreit a szülésnél segédkező törpe isten, Bész feje zárja. Belül a faldíszítések Hórusz születését mutatják be, Hathor istennő hét alakban, mint zenész jelenik meg.





 
Összesen 1 óránk volt a templom felfedezésére. Ennek az első felében Mohamed Ali körbevitt minket és megmutatta és mesélt a fontosabb dolgokról (megkért, hogy ne ekkor fényképezzünk), a második felében pedig újra körbejárhattuk és lefényképezhettük a számunkra fontos dolgokat. Nem mondom, hogy nem tudtam volna több időt is eltölteni itt.

Visszafelé a parkolóba, újra át kellett magunkat verekedni a bazáron, ahol a rámenős árusok próbálták ránk tukmálni mindenféle áruikat.

Beültünk az autóba és Asszuánba indultunk.


ELŐZMÉNY ITT és ITT, FOLYTATÁS ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT!!!



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK:


Edfu (Idfu) MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Edfu
Hórusz MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%B3rusz
Hórusz és Széth története MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%B3rusz_%C3%A9s_Sz%C3%A9th_t%C3%B6rt%C3%A9nete

Egyiptom a Lonely Planet útikönyvsorozata alapján ISBN 963 530 204 5
Égypte LeRoutard ISBN 978-2-01-280032-8


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)




2 megjegyzés:

  1. Csodaálatos dolgok ezek, azért nagyon nagy élmény lehetett ott lenni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg az volt! És képzeld, hogy ez a templom nincs is rajta a világörökség listáján! (A következő részben szereplő templom viszont már világörökség lesz.)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!