2016. május 15., vasárnap

GENOVA - A kikötő és környéke - Genova, Olaszország 
Genova olyan nagy, és olyan sok látnivaló van benne, hogy kisebb egységek daraboltam. Az első részben azokat a helyeket gyűjtöttem össze, melyek a híres világutazóhoz, Kolumbusz Kristófhoz köthetőek. A második rész azokat a helyeket és látnivalókat tartalmazza, amik a UNESCO Világörökség alá tartoznak; ez pedig 42 palota, melyek a Strade Nuove és Palazzi dei Rolli címszó alatt kerültek fel a UNESCO listára. A harmadik részben pedig a kikötőt és környékét járjuk be.

- Porto Antico (Régi kikötő)
- kilátás fentről a kikötőre
            - Liftek: Ascensore Portelletto Castelletto és
                          Ascensori e Funicolare S. Anna
- La Lanterna (Világítótorony)
- Palazzo di San Giorgio (palota)
- Porto Antico szórakoztató központ
           - Galata Museo del Mare (Tengerészeti Múzeum)
           - Acquario di Genova (Akvárium)
                        - Bigo (panoráma lift)
                        - Biosfera
           - Il Galeone Neptune
           - éttermek, bárok

A város legmélyebbi pontja a kikötő. Körös-körül hegyek veszik körbe, melyekre először a szűk sikátorok kis házai, majd a Strade Nuove palotái épültek, mintegy színházi lelátószerűen. A színpad pedig maga a kikötő; díszlete a mólók, daruk, színészei pedig a ki- és befutó kisebb nagyobb és még nagyobb hajók.

A kikötő legrégebbi része a Porto Antico (vagy Porto Vecchio), melyet a hegyek közé mélyen beágyazva találunk. Körmedencéjéből 10 móló nyúlik a vízbe, mely már rég szűknek bizonyult a nagy forgalom lebonyolítására. Mindenfelé új mólók épültek, és megépült az új kikötő is. Genova Olaszország legnagyobb, és a Földközi-tenger második legnagyobb kikötője. Az olaszok szerint a világ legszebbje. :-) Hogy jobban lássuk mindezt, érdemes felmenni a városban valamelyik magaslati pontra és onnan szemlélődni.

A városban a természeti adottságok miatt van több lift. Mi kettőt is kipróbáltunk. Először az Ascensore Portelletto Castelletto-val mentünk fel Castelletto-hoz.
A színházi nézőtérszerűen elhelyezkedő házak a domboldalban


Középen a távolban a vékony kis torony a Lanterna

Aztán az Ascensori e Funicolare S. Anna-val. Ez a második igen izgalmas volt. Először egy kötélpályán felvontatták a kabinunkat a hegy belsejében egy pontig, ahol találkoztunk a szembejövő szerelvénnyel. A mi kabinunkat rákapcsolták, a másikat meg le egy rendszerről, mely innentől egy átlag lifthez hasonlóan működött és vitt fel bennünket az állomásra. Én egy kicsit paráztam ezen, mert sehol nem volt egy ember sem, aki ha bármi történne, ott lenne, és tehetne valamit, teljesen automatizált volt az egész.

A kikötőben találjuk a Lanterna-t, mely a világ legrégebbi működő világítótornya. Kilenc évszázad óta működik. Genova jelképe 77 méter magas, és egy 40 méter magas sziklatömbön áll, így az összmagassága 117 méter. Eredetileg egy hegyen állt, amit mára elbontottak körüle, így egy szikladarabon áll. Egy felkelésben erősen megsérült, ezért 1543-ban újjáépítették, de azóta a világítótorony változatlan formában áll. Bár mint azt régi festményeken láthatjuk, régi és új formája nem sokban különbözik. Fénye tiszta időben 36 tengeri mérföldre világít el.

 
A San Giorgio kastélyt (Palazzo di San Giorgio) 1260-ban építtette Guglielmo Boccanegra, aki Simone Boccanegra (Genova első Dózséja 1339. december 23-tól 1345. december 23-ig) nagybátyja volt. Egy civil-politikai központnak szánták, hogy a köztársasági kormány hatalmát elválasszák és kiemeljék a papság vallási hatalmától. A palota 2 évig a Genovai Köztársaság székhelye volt, majd miután Guglielmo Boccanegra száműzetésbe kényszerült, más hatóság költözött ide. Használták börtönként is, leghíresebb lakója Marco Polo volt. Az 1900-as évek elején a Genovai Kikötő hivatalai kaptak itt helyet, mint például a Kikötői Vámhatóság.

 
A Porto Antico szórakoztató központ Amerika felfedezésének 500 éves évfordulójának az emlékére (Kolumbusz Kristóf Genovaban született) 1992-ben épült fel a régi kikötő helyén és megtartotta a régi nevet: Porto Antico. A komplexumban található a Tengerészeti Múzeum, Európa második, a világ kilencedik legnagyobb akváriuma (Acquario di Genova) is, de helyet kapott egy nagy tér padokkal, pálmafákkal. A komplexumban található yacht kikötő, multiplex mozi, a Bigo, könyvtár, konferenciaterem, kiállító terem, játszótér és éttermek is.
 
 
A Galata Museo del Mare Genova hatalmas és érdekes tengerészeti múzeuma, ahol bemutatásra kerül a város gazdag és dicsőséges tengeri múltja. A szokásos mellett multimédiás, interaktív kiállítások is vannak benne (gyerekeknek is kifejezetten érdekes és élvezetes).

A múzeum 5 szinten helyezkedik el.

A földszinten a következő témákat láthatjuk: Genova: a kikötő a középkor után; Kolumbusz Kristóf: a genovai tengerész; Andrea Doria és a genovai gályák; A köztársaság fegyverei; Tengeri hajógyár: a gálya útja; Gályarabok: élet fedélzeten.

Genova: a kikötő a középkor után


Kolumbusz Kristóf: a genovai tengerészAndrea Doria és a genovai gályák


A köztársaság fegyverei


Gályarabok: élet fedélzeten

Az első emeleten: Gályák a történelemben és a művészetben; A gálya hídja; Genova és a Földközi-tengeri háború; Térképek és földgömbök.

Gályák a történelemben és a művészetben

A gálya hídja
Genova és a Földközi-tengeri háború


Térképek és földgömbök


A második emeleten: Genova és a forradalom éve; Viharok és hajóroncsok; Tengerészeti tudományok; Az Anna brigantin (vitorlás hajó); Hajógyár/javítóműhely; Beppe Croce galéria.
Viharok és hajóroncsok

 
4D vihar szimulátor
Viharba kerültünk, és a csónakkal kellett partra eveznünk


Tengerészeti tudományok
Az Anna brigantin (vitorlás hajó) 


Hajógyár/javítóműhely


Harmadik emelet: 1861, indulási terem; Genova és a kivándorlók; Vám; Tengeri állomás; A „Cittá di Torino” gőzös; La boca (Argentína); La fazenda (Brazília); Ellis Island (USA); Olaszország 2011; A gőzös; Tengerész iskola.

Ez a rész a kivándorlásról szólt.
Kaptunk útlevelet, jegyet a hajóra, és indulás!


Férfi hálóterem

MosdóOrvosi szoba

A kapitány szobája

Étkező

Női hálóterem


Konyha

És megérkeztünk... La fazenda-ba (Brazília)

Egy másik szimulátoron a TITANICot kellett megmentenünk
Nem sikerült :-(
Tengerész iskola

A negyedik emeleten a Mirador tetőteraszról szép a kilátás a városra.A múzeum előtt egy tengeralattjáró (Nazario Sauro) is megtekinthető. A Nazario Sauro nevű tengeralattjárót 1976-ban avatták fel, 2002-ig szolgált, és 2010 óta működik múzeumként.
A tengeralattjárót nem lehet külön megnézni, sőt, csak a múzeum megtekintése után engednek át oda. Kapunk védőfelszerelést is. :-)
  


Az Acquario di Genova Olaszország legnagyobb akváriuma, Európában a 2. legnagyobb, a világon pedig a 9. legnagyobb. Az 1992-es genovai expóra épült, de 1998-ban kibővítették. A világszínvonalú akváriumban közelről csodálhatunk delfineket, cápákat, különböző halakat, fókákat, pingvineket, teknősöket. Ide mi nem mentünk be.

Az akváriumhoz tartozik a Biosfera, ami kintről a térről is jól látható, jellegzetessége a partszakasznak. Ebben a „csepp”-ben, vagy inkább gömbben, mely acélból és üvegből készült és a tenger felett van felfüggesztve, trópusi erdők veszélyeztetett növény-, és állatfajait lehet megtekinteni, közvetlen közelről. Ez egy kicsi, de gazdag botanikus kert, ahol a madarak, hüllők és kétéltűek szabadon mozoghatnak. A „csepp” célja, hogy felhívja a figyelmünket arra, hogy túlélésük rajtunk is múlik.

Háttérben a domboldalra színházi nézőtérszerűen felkúszó házakA Bigo egy multifunkcionális térdíszítő elem, mely panorámaliftként is funkcionál; felemel egy emberekkel teli kabint a magasba.


 
A Neptune gálya (Il Galeone Neptune) egy 17. századi spanyol gálya mása. 1985-ben készült Roman Polanski a Kalózok című filmjéhez, amiben az azonos nevű spanyol hajót testesíti meg. A vízvonal felett pontos másolata az eredetinek, de sportos acél hajóteste, és egy 400 LE-s segédmotorja van. Jelenleg a kikötő turisztikai látványossága, és belépődíj ellenében látogatható. 
A parton, sőt a tengerbe benyúlva is több éttermet találunk. Érdemes tengeri herkentyűket enni, mert frissek, finomak.Szintén érdemes megkóstolni a ligúriai focaccia-t, mely egy tepsiben sütött vékony (max. 2 cm vastag) lángos-szerűség. Alapból (ez a focaccia classica di Genova) csak olívaolajjal, vízzel és sóval a tetején ízesítik, de a nem klasszikus változaton van valamilyen feltét, mondjuk sajt, hagyma, olíva vagy zöldségek. Ezek bármely "focacceria"-ban beszerezhetők, finom, érdemes megkóstolni. Melegen fogyasztják.Édesség gyanánt a Pandolce Genovese vagy egyszerűen Pandolce-t (ami édes kenyeret jelent), is érdemes kipróbálni. „Magas” és „alacsony” változatban is létezik, manapság az alacsony a jellemző. Ánizs, mazsola, kandírozott gyümölcsök kerülnek ebbe az élesztős tésztába, mely egyébként egy száraz kekszre hasonlít.


Nagyon-nagyon finom a Bigné. Ez a mi képviselőfánkunkhoz hasonlít, létezik kerek és hosszúkás formában, és olajban kisütött (töltetlen), vagy sütött és krémmel töltött változatban is. Mi a krémeset ettük, alig bírtuk abbahagyni, olyan finom!

 
 
FOLYTATÁS ITT, ITT, ITT és ITT!
 
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz! 


LINKEK:
 

Genova, OLASZul, ANGOLul: http://www.visitgenoa.it/
Palazzo San Giorgio ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Palazzo_San_Giorgio
Il Galeone Neptune ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Neptune_(galleon)
Acquario di Genova ANGOLul: http://www.acquariodigenova.it/en/acquariovillage2/biosfera/
Bigné OLASZul: https://it.wikipedia.org/wiki/Bign%C3%A8
Pandolce Genovese OLASZul: https://it.wikipedia.org/wiki/Pandolce
Focaccia Genovese OLASZul: https://it.wikipedia.org/wiki/Focaccia_genovese

 

(A bejegyzésben szereplő képek egy része Laurent-é, illetve a Wikipedia-ról van.) 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!