2016. május 5., csütörtök

A világ legnagyobb borlengo-ja és a legjobb borlengo - Spilamberto, Olaszország
L'Amaretto Ristorante
Cím: Via Modenese 543, Spilamberto, Olaszország 
Telefon: +39 059 785175, +39 348 0030873


A világ legnagyobb borlengo-ja és a világ legjobb borlengo-ja... Oké, de mi az a borlengo?
Tegnapig én sem tudtam bevallom őszintén.

A borlengo (többes számban: borlenghi), más néven burlengo vagy zampanelle, tulajdonképpen egy hajszálvékony palacsinta. Eredetileg szegény emberek tápláléka volt, és lisztből és vízből készült. Napjainkban tejből, tojásból (el is maradhat), lisztből és sóval készítik, gyakran kint a szabadban, egy akkora serpenyőben, mint egy kocsikerék. Ha kész, bedörzsölik egy keverékkel, amely tartalmazhat rozmaringot, fokhagymát, sót, sertéshúst, olívaolajat, vagy az úgynevezett cunza-t, mely pirított darált pancetta, kolbász és rozmaring, négyrétbe hajtják és meghintik parmezán sajttal.

Mi a borlengo tradizionale-t választottuk, ez az alap keverékkel van bedörzsölve és meghintve parmezánnal. Nagyon finom!!!

A világ legnagyobb borlengo-ja pedig itt készült Spilamberto-ban, 2007-ben.
Az Amaretto étterem egy családi vállalkozás, ahol együtt dolgozik a De Carolis család: Emanuela, édesapja Angelo (†), édesanyja Ivana, és a férje Gabriel.
A család mindig is csapatjátékos volt. Az édesapa tanításait követik, melyek még ma is alapvetőek az ügyfelek legjobb kiszolgálása érdekében.
Itt az Amaretto étteremben szeretik nagyban csinálni a dolgokat. Nekik nem volt elég a hagyományosan 40-50 cm átmérőjű „sole” (így hívják a serpenyőt, amiben a borlengo-t sütik), mást akartak, valami nagyobbat. Egy nagyobb serpenyőt, a világ legnagyobb borlengo-jának.
Így Emanuela az ötletgazda, 2007-ben megbízott egy helyi mestert, aki elkészített egy másfél méter átmérőjű sole-t, és édesapja Angelo segítségével elkészítette a világ legnagyobb borlengo-ját. A rekordméretű serpenyő ma az étterem falát díszíti, több másik, kisebb hagyományos sole-val együtt.
A nagy nap Spilamberto központjában volt. El is készült a világ legnagyobb borlengo-ja, átmérője 1,5 méteres volt. A rekordot elismerte az önkormányzat, de a Guinness Rekordok Könyvébe nem került bele, mert -Emanuela állítása szerint- a város nem nyújtotta be az ehhez szükséges dokumentumokat.
A rendezvény egyébként 2007 óta nem ismétlődik.


A falon a 1,5 méteres átmérőjű "Sole", másik kisebb hagyományos serpenyővel együtt 

2013-ban a másodikok voltak, de 2015-ben elnyerték a legjobb borlengo címet is. 

A második legjobbak 2013-ban

A legjobbak 2015-ben


Az étterem konyhájában 10 serpenyőn készítik a borlengo-kat, és egy kivetítőn az étteremben figyelemmel kísérhetjük, hogy hogyan készülnek.

Ezeket ma főleg Emanuela és a férje készítik. Több mint 10 éves tapasztalat van a hátuk mögött. És hogy mi a jó borlengo elkészítésének a titka? Szerintük az elkötelezettség.

A férj, Gabriel

A borlengo mellé egy pohár Lambrusco-t vagy Pignoletto-t ajánlanak.

VIDEO!!! 

Az Amaretto étteremben azonban nem csak borlengo-t lehet enni (bár azt akár ebédre is), hanem tipikus Modena-i ételeket, mint pasta fatta in casa (házi tészta), tigelle (kb. 8 cm átmérőjű lapos kenyér korongok) és gnocco (kb. 10x10 cm-es négyszög alakúra vágott, a mi lángosunkhoz hasonlító olajban kisütött tészta), carne alla griglia (grillezett húsok) és fiorentine (sült húsok). 


A jó borlengo elkészítése időbe telik! Erre figyelmeztetnek is, légy türelmes! 
A képen Emanuela és a férje Gabriel


Antipasto

Menú gnocco e tigelle completo
(a képen a tigelle látható)

Menú gnocco e tigelle completo
(a képen a gnocco látható, alatta a borlengo, alatta a fehér krém a cunza)

Morellino di ScansanoNutellás borlengo

Sorbetto al limone
A Da Carolis család éttermében többek között olyan hírességek is megfordultak, mint Massimo Bottura három Michelin csillagos séf, az énekes Bobby Solo, és Patrizio Roversi olasz televíziós műsorvezető.

Sikereikre méltán lehetnek büszkék, az olaszul beszélők csemegézhetnek a róluk megjelent újságcikkekből.


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz! 
LINKEK: 


Újságcikk a világ legnagyobb borlengo-járól OLASZul: http://gazzettadimodena.gelocal.it/modena/cronaca/2014/05/11/news/il-piu-grande-sole-da-cottura-del-mondo-1.9208421
Újságcikk a világ legnagyobb borlengo-járól OLASZul: http://gazzettadimodena.gelocal.it/modena/cronaca/2015/07/28/news/amaretto-qui-il-borlengo-e-da-record-del-mondo-1.11850538
Ristorante L'Amaretto nem hivatalos Facebook oldal: https://www.facebook.com/pages/Ristotante-Amaretto/165749490128110 


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!