A világ legnagyobb borlengo-ja és a világ legjobb borlengo-ja... Oké, de mi az a borlengo?
Tegnapig én sem tudtam bevallom
őszintén.
A borlengo (többes számban: borlenghi), más néven burlengo
vagy zampanelle, tulajdonképpen egy hajszálvékony palacsinta. Eredetileg
szegény emberek tápláléka volt, és lisztből és vízből készült. Napjainkban
tejből, tojásból (el is maradhat), lisztből és sóval készítik, gyakran kint a
szabadban, egy akkora serpenyőben, mint egy kocsikerék. Ha kész, bedörzsölik
egy keverékkel, amely tartalmazhat rozmaringot, fokhagymát, sót, sertéshúst,
olívaolajat, vagy az úgynevezett cunza-t, mely pirított darált pancetta,
kolbász és rozmaring, négyrétbe hajtják és meghintik parmezán sajttal.
Mi a borlengo tradizionale-t választottuk, ez az alap keverékkel
van bedörzsölve és meghintve parmezánnal. Nagyon finom!!!
A család mindig is csapatjátékos volt. Az édesapa tanításait követik, melyek még ma is alapvetőek az ügyfelek legjobb kiszolgálása érdekében.
Itt az Amaretto étteremben szeretik nagyban csinálni a dolgokat. Nekik nem volt elég a hagyományosan 40-
Így Emanuela az ötletgazda, 2007-ben megbízott egy helyi mestert, aki elkészített egy másfél méter átmérőjű sole-t, és édesapja Angelo segítségével elkészítette a világ legnagyobb borlengo-ját. A rekordméretű serpenyő ma az étterem falát díszíti, több másik, kisebb hagyományos sole-val együtt.
A nagy nap Spilamberto központjában volt. El is készült a világ legnagyobb borlengo-ja, átmérője
A rendezvény egyébként 2007 óta nem ismétlődik.
A falon a 1,5 méteres átmérőjű "Sole", másik kisebb hagyományos serpenyővel együtt
A második legjobbak 2013-ban
A legjobbak 2015-ben
Az étterem konyhájában 10 serpenyőn készítik a borlengo-kat,
és egy kivetítőn az étteremben figyelemmel kísérhetjük, hogy hogyan készülnek.
Ezeket ma főleg Emanuela és a férje készítik. Több mint 10
éves tapasztalat van a hátuk mögött. És hogy mi a jó borlengo elkészítésének a
titka? Szerintük az elkötelezettség.
A férj, Gabriel
A borlengo mellé egy pohár Lambrusco-t vagy Pignoletto-t
ajánlanak.
Az Amaretto étteremben azonban nem csak borlengo-t lehet
enni (bár azt akár ebédre is), hanem tipikus Modena-i ételeket, mint pasta
fatta in casa (házi tészta), tigelle (kb. 8 cm átmérőjű lapos kenyér korongok) és
gnocco (kb. 10x10 cm-es négyszög alakúra vágott, a mi lángosunkhoz
hasonlító olajban kisütött tészta), carne alla griglia (grillezett húsok) és
fiorentine (sült húsok).
A jó borlengo elkészítése időbe telik! Erre figyelmeztetnek is, légy türelmes!
A képen Emanuela és a férje Gabriel
Antipasto
Menú gnocco e tigelle completo
(a képen a tigelle látható)
Menú gnocco e tigelle completo
(a képen a gnocco látható, alatta a borlengo, alatta a fehér krém a cunza)
Morellino di Scansano
Nutellás borlengo
Sorbetto al limone
A Da Carolis család éttermében többek között olyan
hírességek is megfordultak, mint Massimo Bottura három Michelin csillagos séf,
az énekes Bobby Solo, és Patrizio Roversi olasz televíziós műsorvezető.
Borlengo ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Borlengo
Újságcikk a világ legnagyobb borlengo-járól OLASZul: http://gazzettadimodena.gelocal.it/modena/cronaca/2014/05/11/news/il-piu-grande-sole-da-cottura-del-mondo-1.9208421Újságcikk a világ legnagyobb borlengo-járól OLASZul: http://gazzettadimodena.gelocal.it/modena/cronaca/2015/07/28/news/amaretto-qui-il-borlengo-e-da-record-del-mondo-1.11850538
Ristorante L'Amaretto nem hivatalos Facebook oldal:
(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése