2016. május 15., vasárnap

GENOVA - Templomok és múzeumok - Genova, Olaszország



Genova olyan nagy, és olyan sok látnivaló van benne, hogy kisebb részekre daraboltam. Az első részben azokat a helyeket gyűjtöttem össze, melyek a híres világutazóhoz, Kolumbusz Kristófhoz köthetőek. A második rész azokat a helyeket és látnivalókat tartalmazza, amik a UNESCO Világörökség alá tartoznak. A harmadik részben a kikötőt és környékét jártuk be. A negyedik rész a katedrálist, templomokat, kolostorokat és a hozzájuk köthető múzeumokat mutatja be.

- Cattedrale di San Lorenzo (Szent Lőrinc katedrális)
- Chiostro dei Canonici di San Lorenzo - Museo Diocesano (Szent Lőrinc kanonokainak kolostora - Egyházmegyei múzeum)
- Chiesa di Sant’Agostino (Szent Ágoston templom)
            - Museo di Sant’Agostino (Szent Ágoston múzeum)
            - Convento di Sant’Agostino (Szent Ágoston kolostor)
- Chiesa del Gesu’ (Jézus templom)
- Chiesa di San Matteo (Szent Máté templom)
- Chiesa di San Donato (Szent Donát templom)
- Chiesa San Pietro in Banchi (San Pietro in Banchi templom)
- Chiesa di Santissima Annunziata del Vastato (Santissima Annunziata del Vastato templom)
- Chiostro di Sant’Andrea (Sant’Andrea kolostor)
- La Commenda di San Giovanni di Pré (San Giovanni di Pré templom)
- Ex chiesa dei Santi Gerolamo e Francesco Saverio (oggi: biblioteca universitaria) (Szent Jeromos és Ferenc ex-templom (ma: egyetemi könyvtár))
- egyebek

Ha Genova-ba jár az ember, érdemes kiváltani a Card Musei di Genova-t, ami egy kártya, mely belépésre jogosít 25 állami, városi és privát múzeumba, amit az embernek látnia „kell”. Létezik 24 órás, 48 órás, éves kártya, sőt mindezek buszjeggyel kombinálva is. Mi a 48 órás kártyát választottuk, mert az pluszban tartalmazza a Galata Museo del Mare-t (Tengerészeti múzeum) is, amit a tengeralattjáró miatt mindenképpen meg akartunk nézni. Aztán már az első nap közepe táján kiderült, hogy jól tettük, hogy ezt a kártyát vettük meg, mert annyi látnivaló volt, hogy hamar nyilvánvalóvá vált, hogy egy nap alatt itt nem végzünk. A templomok többségébe a belépés ingyenes, de a múzeumokba jegyet kell venni.
Genova-ra is, mint szinte minden olasz településre igaz, hogy minden utcasarkon találsz egy templomot. Igyekeztünk a legfontosabbakat megnézni, de ami útba esett, azért azt is megnéztük. Legalább kívülről.


Cattedrale di San Lorenzo (Szent Lőrinc katedrális)

A katedrális nem csak a város legnagyobb temploma, hanem Genova egyik jelképe is egyben.

Már 1100-ban elkezdték építeni egy régebbi templomra, a felszentelést 1118-ban tartották, azonban még évszázadokig tartott, mire elnyerte végleges formáját. A romántól a gótikuson keresztül a reneszánszig több építészeti stílust felvonultató genovai katedrális a város fő egyházi épülete. Homlokzata a nagy francia székesegyházak stílusát tükrözi. Erre mutat a három gazdagon faragott, ívbellétekkel mélyített csúcsíves portál (a középső felett hatalmas rozettával), és a korabeli olasz templomépítkezésektől idegen megoldás, hogy a torony a templom testéből nyúlik ki. A tornyok közül csak a jobboldali épült fel. Francia mesterekre vall a torony napórájának figurája, a középső kapu feletti dombormű, mely Krisztust az evangéliumok szimbólumaival, valamint a rostélyon fekvő Szent Lőrincet (San Lorenzo) ábrázolja. Ennek a francia templomnak olaszos színt ad a sávos, fekete-fehér kőburkolat. A katedrális lépcsőjét két az 1800-as évekből származó kőoroszlán díszíti.






A katedrális belsejét is fekete-fehér csíkozás jellemzi. A vaskos dongaboltozat, és az emeleti oldalsor a román formákat őrzi. Kupolája Alessi műve.










A díszes homlokzatú Szent János kápolna a gótikából a reneszánszba való átmenet jegyeit tükrözi. A Chiesa di San Giovanni-ból ide hozták át Keresztelő Szt. János hamvait.



A katedrálist a II. Világháború idején, 1941. február 9.-én bombatámadás érte a brit HMS Malaya hadihajóról, de a lövedék valamiféle csoda folytán nem robbant fel, és ma is látható a templomban kiállítva.


A Keresztelő Szt. János hamvainak elhelyezésére szánt gótikus ötvözetű szarkofág a katedrális alatt lévő kincstárban látható. Ebben a földalatti múzeumban (Il Museo del Tesoro) rejtőznek a templom kincsei. A múzeumot magát a XX. század közepén alakították ki, Franco Albini építész tervei alapján. A kincstár falai és padlója is sötétszürke, köszönhetően a helyi mészkőnek, amiből készültek. Számos későközépkori műtárgy, 16. századi szobor és 20. századi kegytárgy mellett, itt őrzik elkülönítve azt a szent tálat is, melyből a hagyomány szerint az Utolsó vacsorán Krisztus ivott. Ezt a „Sacro Catino” smaragdzöld keleti öntött üveget, az első keresztes háború során hozták ide. A legenda szerint Arimathiai József ebben fogta fel Krisztus vérét a keresztfa alatt. Ezért sokak szerint ez a nevezetes „Grálserleg”. Ezt most valamilyen oknál fogva átvitték a Chiesa di Sant’Agostino-ba (Szent Ágoston templom). De mivel oda is elmentünk, nem maradtunk le róla. :-)

San Lorenzo (Szent Lőrinc) relikvia

Keresztelő Szt. János szarkofágja

Keresztelő Szt. János tálja
A hagyományok szerint ezen a tálon vitték Heródesnek Keresztelő Szt. János levágott fejét

Zakariás keresztje

St. James (Szent Jakab) csontja

Szent Anna csontjai





A katedrális keresztelőkápolnájába csak kívülről lehet bemenni, és csak imádkozni. És fényképezni is tilos. Kimenni pedig a katedrálison keresztül kell.

Chiostro dei Canonici di San Lorenzo - Museo Diocesano (Szent Lőrinc kanonokainak kolostora - Egyházmegyei múzeum)

Az 1176-1184 között épült kétszintes épületet román iker-oszlopok díszítik. A XVII. században az épület két oldalán ezeket lecserélték más pillérekre. Belső terei parkettásak. XIII. századi falfestmények díszítik. Az épületben az Egyházmegyei Múzeumot 2000 decemberében nyitották meg.















Blu di Genova
(Ezek a képek egy farmerszerű anyagra készültek.)






Chiesa di Sant’Agostino (Szent Ágoston templom)

Az egyházat 1260 körül Ágoston-rendi szerzetesek alapították. A hozzá tartozó kolostorral együtt Szent Teklának szentelték, de a rend neve miatt Sant’Agostino-nak hívják.

1270-ben itt nevezték ki a „Nép kapitányai”-t, Oberto Spignola és Oberto Doria-t, valamint Genova első Dózséját Simone Boccanegra-t 1339-ben.

A Szent Ágoston templom és kolostor egyike azon kevés gótikus komplexumnak, mely megúszta a lebontást a XIX. század nagy építkezései során.

A templom homlokzata tipikus genovai gótikus stílusú; fekete-fehér csíkozású. Hatalmas rózsaablak díszíti.

Az eredetileg háromhajós templom ma múzeumként/hangversenyteremként működik.   

A templom legérdekesebb eleme a harangtornya, melynek sapkája körül a sarkokon 4 kisebb sapka látható. A tornyot sokszínű majolika csempe díszíti. Akkoriban egyedülálló volt téglát így díszíteni. Egyedülálló a harangja is.






Ideiglenesen itt volt kiállítva az amúgy a Cattedrale di San Lorenzo kincstárában látható "Szent Grál".

Convento di Sant’Agostino (Szent Ágoston kolostor)

A templomhoz két kolostor is tartozik. A legérdekesebb a háromszög alakú kolostor. Ez szabadon látogatható. Ennek kerengőjét is fekete-fehér csíkos oszlopok díszítik.

Háttérben a Chiesa di Sant’Agostino (Szent Ágoston templom) tornya



A másik kolostor a Szent Ágoston múzeumból látható, de ide nem lehet kimenni, csak maximum kikukucskálni. Ez nagyobb az előzőnél. A II. Világháborúban súlyosan megsérült, és újjáépítették.


Museo di Sant’Agostino (Szent Ágoston múzeum)

A múzeumban azokat a tárgyakat/szobrokat gyűjtötték össze, melyeket az új városépítés miatt lebontott templomokból, palotákból mentettek meg.
















Chiesa del Gesu’ (Jézus templom)

A Piazza Matteotti keleti részén találjuk a Chiesa del Gesu’-t, vagy más néven a S. Ambrogio barokk templomot. A jobb oldalhajó harmadik kápolnájában Guido Reni képe, a „Mária mennybemenetele” látható. A főoltár mögött Rubens fiatalkori művét, a „Jézus körülmetélése”-t látjuk. Rubens későbbi alkotása a „Szent Ignác egy megszállottat gyógyít”, a bal kereszthajó harmadik kápolnájában található.


Rubens fiatalkori műve, a „Jézus körülmetélése”




Guido Reni: „Mária mennybemenetele”

Rubens: „Szent Ignác egy megszállottat gyógyít”






Chiesa di San Matteo (Szent Máté templom)

A Piazza San Matteo-n találjuk a Szent Máté templomot, mely a Doria csalág házikápolnája volt. A templomban a nagy Dózse gazdag faragású sírja Montorsoli műve, 1560-ból.

A templom mellett van a régi Doria Palota (Palazzo Doria), amelyet a felirat szerint 1528-ban a nép ajándékozott a hős Andrea Doria admirálisnak.












Chiesa di San Donato (Szent Donát templom)

A templomot a város ősi magjában találjuk. A II. Világháború bombái súlyos károkat okoztak ezen a részen, és nem kímélték a templomot sem, amelynek XII-XIII. századi épületét ma helyreállítva láthatjuk. Csúcsíves homlokzata felett az architrav római töredék, erre függesztették fel Pisa kikötőjének 1290-ben zsákmányolt láncait. (Ezeket csak 1862-ben adták vissza Pisa-nak.) A templom háromhajós, oldalhajói fagerendásak. Az apszis jobb oltárán lévő műremek Joos van Cleve triptichonja 1485-ből, a háromkirályok imádásáról.  




Chiesa San Pietro in Banchi (San Pietro in Banchi templom)

A templom jelenlegi szerkezete 1572-ben épült, egy korábban itt lévő, de a Guelfek és Ghibellinek harcában a XIV. században megsemmisült templom helyén. Különlegessége a homlokzatot díszítő freskók.


Chiesa di Santissima Annunziata del Vastato (Santissima Annunziata del Vastato templom)

Nevét -Vastato (elpusztított)- onnan kapta, hogy a városfalon kívül állt, és a környék házait lerombolták védelmi okok miatt. A templomot 1520-ban a ferencesrendiek kezdték el építeni, egy korábbi kis templom helyén. 1537-ben a munkálatok leálltak, és 1591-ben folytatódtak újra. Különösen gazdag barokk díszítését a XVII. század elején kapta, Giacomo della Porta műve. Neoklasszicista homlokzata az 1830-1840-es évekből való. Ez a templom is megsérült a II. Világháborúban a Szövetségesek bombázásai során.


















Chiostro di Sant’Andrea (Sant’Andrea kolostor)

A Sant’Andrea kolostorudvarának megmaradt oszlopait Kolumbusz Kristóf háza mellett láthatjuk. A XII. században épült, és két különböző rend is apácazárdának használta. A Napóleoni időszakban börtönként használták. Nevét onnan kapta, hogy a Sant’Andrea dombon állt.  




La Commenda di San Giovanni di Pré (San Giovanni di Pré templom)

A Via San Giovanni-ban, a kikötőhöz közel egy szűk kis sikátorban találjuk Genova legérdekesebb és legrégebbi templomát a San Giovanni di Pré-t. Komor kövei, kettős csúcsíves ablakai a korai középkor hangulatát idézik. Háromhajós altemplomában 1098-ban helyezték el Keresztelő Szt. János vélt hamvait. Középkorias a templom környezete is; a bástyaszerű román harangtorony és a hozzá csatlakozó jeruzsálemi lovagrend háza, amelynek loggiái többszöri átalakítás után is megőriztek valamit a keresztes háborúk korának romantikájából. 

Ex chiesa dei Santi Gerolamo e Francesco Saverio (oggi: biblioteca universitaria) (Szent Jeromos és Ferenc ex-templom (ma: egyetemi könyvtár))

1650-1658 között épült Pietro Antonio Corradi tervei alapján. A jezsuita rendhez tartozott. Egy hajós, négy oldalkápolnával. 1775-ben, miután a jezsuiták kiszorultak, először az egyetem kápolnája volt, később alakult át az egyetem könyvtárává. A nagyközönség számára csak a kórusa látogatható. Akik az olvasószobába is bejuthatnak, közelről is megszemlélhetik a freskókat.


Úton-útfélen, a régi városközpont házainak falán főleg, látni ilyen kis szobrocskákat, szoborcsoportokat. Ezek állítólag nem eredetiek, csak másolatok, és az eredetiket múzeumokban láthatjuk.






FOLYTATÁS ITT, ITT, ITT és ITT!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!
LINKEK: 

Genova OLASZul, ANGOLul: http://www.visitgenoa.it/
Genova Pré negyed OLASZul: https://it.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%A8


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.) 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!