2016. május 22., vasárnap

Val d’Orcia - Toszkána, Olaszország


 

Val d’Orcia vagy Valdorcia Olaszország Toszkána tartományában fekvő terület, mely Siena déli dombjaitól a Monte Amiata-ig húzódik.

Val d’Orcia egy festői régió, melyet gyönyörű falvak, elszórva kastélyok és parasztházikók díszítenek. Az egész környék nemzeti parkként védett, kimagasló természeti és kulturális értékei miatt.

A szőlővel, olajfaültetvényekkel és legelőkkel tarkított dombság nagy része kopár, a táj jellegzetes képét adó agyagdombocskákból áll, melyeket a heves esőzések formálták évszázadok alatt. A „Toszkánai-sivatagnak” is nevezett vidék kopárságát csak a magányos épületek körül és az utak mentén szélfogónak ültetett ciprusok, fenyők törik meg.

A gyönyörű és egyedi táj számos reneszánsz festőt és modern fényképészt is megihletett. Val d’Orcia 2004-ben lett az UNESCO világörökség listájának része (1026rev azonosítóval).
 


A jó fényképért meg kell szenvedni :-) Búzemező, szúnyoghad... Festői kisvárosok és falvak -Pienza (melyet a 15. században épített újra II. Piusz pápa, hogy így létrehozza az „ideális várost”), Radicofani (ahol megtalálható a rettegett Ghino di Tacco bandita szülőháza), Montalcino-mely vörösboráról (Brunello di Montalcino) ismert, Montepulciano-mely szintén vörösboráról (Nobile di Montepulciano)- találhatók elszórva a tájon.

A pusztaságban elsősorban birkát tartanak, melynek erősen fűszerezett sajtja, a pecorino kedvelt sajtféleség egész Toscanában.
 
E termékeket mindenhol megtaláljuk útközben, érdemes megkóstolni őket!
  


 

Ha tetszett a cikk és szeretnél velem utazni máskor is, akkor kövesd a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalát, ahol bejárjuk az egész világot, és megosztjuk a tapasztalatainkat!
 


LINKEK:
 


 

(A bejegyzésben szereplő képek egy része Laurent-é.)


2 megjegyzés:

 1. Gyönyörű tájról gyönyörű képek! Gratulálok a fotósnak, képtelen lennék egyte is kiválasztani, mind jó. A finomságokat ebben a sorrendben kóstolgatnám végig...
  A 33. fotó szándékos vagy így sikerült? :-D Szép fejdíszed lett. :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :-D Az tök véletlen! (Sőt, nekem fel sem tűnt, míg nem szóltál! :-) )

   Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!