2016. május 22., vasárnap

Val d’Orcia


 

Val d’Orcia vagy Valdorcia Olaszország Toszkána tartományában fekvő terület, mely Siena déli dombjaitól a Monte Amiata-ig húzódik.

Val d’Orcia egy festői régió, melyet gyönyörű falvak, elszórva kastélyok és parasztházikók díszítenek. Az egész környék nemzeti parkként védett, kimagasló természeti és kulturális értékei miatt.



A szőlővel, olajfaültetvényekkel és legelőkkel tarkított dombság nagy része kopár, a táj jellegzetes képét adó agyagdombocskákból áll, melyeket a heves esőzések formálták évszázadok alatt. A „Toszkánai-sivatagnak” is nevezett vidék kopárságát csak a magányos épületek körül és az utak mentén szélfogónak ültetett ciprusok, fenyők törik meg.

A gyönyörű és egyedi táj számos reneszánsz festőt és modern fényképészt is megihletett. Val d’Orcia 2004-ben lett az UNESCO világörökség listájának része (1026rev azonosítóval).































 


A jó fényképért meg kell szenvedni :-) Búzemező, szúnyoghad...



 



















Festői kisvárosok és falvak -Pienza (melyet a 15. században épített újra II. Piusz pápa, hogy így létrehozza az „ideális várost”), Radicofani (ahol megtalálható a rettegett Ghino di Tacco bandita szülőháza), Montalcino-mely vörösboráról (Brunello di Montalcino) ismert, Montepulciano-mely szintén vörösboráról (Nobile di Montepulciano)- találhatók elszórva a tájon.

A pusztaságban elsősorban birkát tartanak, melynek erősen fűszerezett sajtja, a pecorino kedvelt sajtféleség egész Toscanában.




 
E termékeket mindenhol megtaláljuk útközben, érdemes megkóstolni őket!
 



 



Egyéb látnivalók a környéken:

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK:
 

(A bejegyzésben szereplő képek egy része Laurent-é.)


2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű tájról gyönyörű képek! Gratulálok a fotósnak, képtelen lennék egyte is kiválasztani, mind jó. A finomságokat ebben a sorrendben kóstolgatnám végig...
    A 33. fotó szándékos vagy így sikerült? :-D Szép fejdíszed lett. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-D Az tök véletlen! (Sőt, nekem fel sem tűnt, míg nem szóltál! :-) )

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!