2019. április 13., szombat

Herpa-Miniaturmuseum


A Dietenhofenben található Herpa Miniaturmodelle GmbH az egyik legnagyobb gépjármű- és repülőgépmodell gyártó cég. A vállalat világpiac vezető a szabványos 1:500 méretarányú repülőgépek gyártásában. A gyártási helyszínen a Herpa fenntart egy múzeumot is, ahol egy nagy kiállítás keretein belül bemutatják az első modelleket és számos ritkaságot is.

 

Dietenhofen

Dietenhofen település Németországban, azon belül Bajorországban található kb. 30 km-re nyugatra Nürnbergtől, és kb. 40 km-re keletre Rothenburg ob der Taubertől.  

Legenda

Sok-sok évvel ezelőtt három nemes leány eltévedt a környéken. Meghallották egy pásztor kürtjének a hangját, és ezt követve megmenekültek. Annyira hálásak voltak, hogy kápolnát építettek oda, ahol a pásztorral találkoztak, és Dudenhofennek nevezték el a helyet. Ez később Dietenhofenre változott.


Látnivalók

Dietenhofen egyik legfontosabb műemléke a Szent András protestáns templom (St. Andreas Kirche), amelyet 1000 körül, a tornyát pedig 1468-ban építették.



A templomtól pár száz méterre található a Helytörténeti Múzeum (Heimatmuseum), mely 1235-ben épült, és árok vette körül. Itt volt Rüdiger von Dietenhofen otthona. 1523-ban az épület egy tűzben teljesen megsemmisült. 1822-ben építették újjá, a helyi önkormányzat megvásárolta és falusi iskolaként használta.


Az új Szent Bonifác katolikus templomot (St. Bonifatius Kirche) 2009 szeptemberében szentelték fel.


A közelben találhatók a Leonrod vár romjai. Az eredeti épületet 1218-ban építették, és árok is körülvette. Leonrod báró és családja otthona volt, amíg 1651-ben saját szolgáik véletlenül fel nem gyújtották.

A település leghíresebb látnivalója a Herpa makett múzeuma (Herpa-Miniaturmuseum).

 

Herpa történelem

1949-ben Wilhelm Hergenröther alapította a céget Beilngriesben. A név a Hergenröther Patente szavakból jött létre. A Herpa eredetileg vasúti modell tartozékokat gyártott, hozzá tereptárgyakat: gyepet, kis fákat, alagutakat.

1961-ben Fritz Wagener megalapította Nürnbergben a Riwa-Plastikot, amely a fotó- és fonóipar műanyag alkatrészeket gyártott. 1965-ben a vállalat egy nagyobb termelőüzembe költözött Dietenhofenbe, és ugyanebben az évben átvették a Herpát. A két márkanév és a termékek megmaradtak.

1971-ben a gyártócsarnok méretét megduplázták, így már 2200 m2-en történt a gyártás. 1978-ban a Herpa bemutatta első 1:87 méretarányú autómodelljeit a nürnbergi játékvásáron. Az első ugyanolyan méretarányú teherautó modellek 1980-ban következtek.


1988-ban készültek az első műanyag modellek a Boeing 747-200 repülőgépről 1/500 méretarányban. Ezeket a modelleket a Boeing 737-300-as avatási ünnepségén mutatták be a Lufthansának a nürnbergi repülőtéren. A gyártócsarnokot újabb 2000 m2-rel bővítették. 1989 óta a Távol-Keleten is folyik a gyártás.



1992-ben Nürnbergben piacra dobták az 1/500 méretű Herpa Wings repülőgép-modelleket. Ezeknek a modelleknek gördülő futóművei vannak. Tamponnyomással készítenek nagyon részletes másolatokat az eredetikről. Több légitársaság megrendelést adott le a Herpának repülőgép-modellek gyártására a saját színeikben. 1993-ban a Herpa elkészítette az első motorkerékpárt az 1/87 méretarányban. A Boeing repülőgépgyártóval 1995-ben licencszerződést írtak alá. Az első repülőtéri tartozékkészletet 1996-ban gyártották. 1997-ben elindult a Herpa Wings magazin, a WingsWorld, az első 1/200-as méretarányú repülőgépekkel együtt. A Herpa Wings Club 1999-ben, a Herpa 50. évfordulója alkalmából indult.


2001-ben kezdődött a Herpa eXtra kiskereskedelmi kezdeményezés. Az egyesített online/offline terjesztési koncepció különböző európai országokból ötven kiskereskedővel kezdődött. 2004-ben megjelent az első Herpa Wings 1/1000 modell, amelyet nem sokkal később még több követett. 2007-ben a Herpa átvette a Minitanks márkát és katonai járművek termékcsaládját az osztrák gyártótól, a Rocótól. 2009-ben Andreas zu Leiningen vette át Herpát, új vezetés lett és pénzügyileg stabil alapokra helyezték a vállalatot, a Wagener család elhagyta a céget.


 

Herpa-Miniaturmuseum
Herpa makett múzeum

A Herpa Miniaturmodelle GmbH a gyártási helyszínen Dietenhofenben fenntart egy múzeumot is, ahol egy nagy kiállítás keretein belül bemutatják az első modelleket és számos ritkaságot is.

A Herpa, mint a „kis méretben a legnagyobb autógyártó”, a nagyokhoz hasonlóan, mint a müncheni, ingolstadti, zuffenhauseni és stuttgarti autógyártók létrehozta a saját múzeumát, a „World of Motion”-t. Az 1978 óta piacon lévő Herpa modelleket a minőség, az innováció és az időszerűség jellemzi. Számos kiállítási témával (Cars & Trucks, Wings) a múzeum átfogó képet nyújt a Herpa történetéről, és betekintést enged a világ vitathatatlanul legnagyobb modellautógyártójának kulisszái mögé.


























































A látogatás végén a 250 m2-es boltban megvásárolhatók a kedvencek.




Ebédelni a közeli Neuhofba mentünk a Gasthaus zum Hirsch von Hans Hufnagelbe. Hangulatos hely és az ételek is finomak voltak. Egy paraszt-tálat rendeltünk kenyérrel és mustárral (Bauernplatte mit Brot und Senf) és egy sertés Cordon Bleu-t serpenyőben, sült krumplival és vegyes salátával (Cordon Bleu v. Schwein a. d. Pfanne mit Pommes u. gem. Salat).



 

Cím: Leonrodstraße 46 - 47, 90599 Dietenhofen
Telefon: +49 (0) 9824 95100
Herpa honlap: https://www.herpa.de/
Herpa múzeum honlapja: https://www.herpa.de/de/News/Museum-Shop

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 


LINKEK/FORRÁSOK

Dietenhofen MAGYARul: Dietenhofen – Wikipédia (wikipedia.org)
Herpa NÉMETül: https://de.wikipedia.org/wiki/Herpa
Herpa ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Herpa

Le Routard: Allemagne, 2016, ISBN 978-2-01-912442-7
Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0

A múzeumban kihelyezett információs táblák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!