2019. április 13., szombat

Cadolzburg




Cadolzburg

Cadolzburg település Németországban, azon belül Bajorországban található kb. 20 km-re nyugatra Nürnbergtől. Legfőbb nevezetessége a vára, de maga a város is megér egy sétát. Van városkapuja, kis főtere, és szép favázas házai.

 

Látnivalók

 

Burg
Vár

Cadolzburg vára közép-Frankföld legfontosabbjai közé tartozik.

A település neve központi várából származik. A helyet először 1157-ben említik, amikor Helmericus de Kadoldesburc, Kadolzburg helytartója megállapodott a würzburgi egyházmegye és a heilsbronni apátság közötti területcseréről. A név tehát a Burg des Kadold (Kadold vára) szóból származik. Ha ez Kadold grófra vezethető vissza, akkor egy VIII. századból származó kora középkori fellegvárról lenne szó. Valószínűbbnek tűnik azonban, hogy a XI. század elején az Abenbergek allodiális uradalmából alakult ki. Ebből a korai időszakból azonban semmi sem maradt fenn.

A vár legrégebbi ismert építményei 1250 körül épültek a Hohenzollernek, I. Konrád nürnbergi várnagy és fia, III. Frigyes uralkodása alatt, az ő lakhelyükként szolgált. 1397-ben VI. Frigyes kapta meg a földet a cadolzburgi rezidenciával együtt. Húsz évvel később megkapta a brandenburgi választófejedelemséget, és dinasztiájából később porosz királyok és német császárok születtek. Fia, Albrecht Achilles brandenburgi herceg alatt Cadolzburgot vadászrezidenciaként használták.

A XIV. század közepén a helynév „Cadelspurgk” írásmódja volt elterjedt, és így szerepel számos nürnbergi császári városi oklevélben. A város az ansbachi őrgrófság részét képezte, és így 1500-tól a frank birodalomhoz tartozott.

























































 

Markgrafenkirche St. Cäcilia
Szent Cecília őrgrófi templom



 

Historisches Museum
Történeti múzeum




 

Aussichtsturm
Kilátótorony







 

Cím: Burghof 3, 90556 Cadolzburg, Németország
Telefon: +49 9103 7008621
Honlap: https://www.burg-cadolzburg.de/

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK/FORRÁSOK

Cadolzburg MAGYARul: Cadolzburg – Wikipédia (wikipedia.org)
Cadolzburg NÉMETül: Cadolzburg – Wikipedia
Cadolzburg ANGOLul: Cadolzburg - Wikipedia

Le Routard: Allemagne, 2016, ISBN 978-2-01-912442-7

A múzeumban kihelyezett információs táblák.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!