2019. április 6., szombat

Stuttgart



Stuttgartban van a Daimler, a Mercedes-Benz és a Porsche központja is, ez utóbbi két márka múzeuma a város legnépszerűbb látnivalói közé tartozik. A múzeumok mellett azonban érdemes egy sétát tenni a város központjában is.



Stuttgart városa Németországban a Neckar folyó völgyében található, ez Baden-Württemberg tartomány fővárosa. 
Már a római korban is állomásoztak katonák a mai Stuttgart területén, ahol a középkorban kezdtek el lovakkal foglalkozni. A portyázó magyaroktól való félelmükből eredt az igényük arra, hogy jó lovaik legyenek. Stuttgart mai címerében, és a Porsche logóban is visszaköszönnek a lovak. 
Stuttgart 1496-ig a Württembergi Grófság székhelye, 1806-tól a Württembergi Királyság központja volt. 1920-ban, a Kapp-puccs idején átmenetileg a birodalmi kormány székvárosa volt. A második világháborúban a város súlyos károkat szenvedett. 1945. április 22-én foglalták el az amerikai és francia csapatok.


Reggeli után az airbnb-n foglalt szállásunkról metróval mentünk be a város központjába. A Schlossplatznál szálltunk le, innen indultunk gyalogosan felfedezni a belvárost.


Schlossplatz

A téren található egy kis zene pavilon, ahol olykor vasárnaponként klasszikus zenét játszanak.



Neues Schloss
Új Palota

Az Új Palota egy kis Versailles a város szívében. Ez Németországban a legnagyobb barokk főúri rezidencia. Karl Eugen (Károly Jenő) württembergi herceg megbízásából épült, Versailles mintájára. A palota alapkövét 1746-ban rakták le, és építését 1807-ben fejezték be. A három szárnnyal rendelkező palota komplexumot a II. világháborúban szétbombázták. Később újjáépítették, ma a tartományi kormány székhelye és minisztériumoknak ad otthont. Nem látogatható.








Königsbau

A klasszicista stílusú épületet König Wilhelm I. von Württemberg (I. Vilmos württembergi király) építtette a XIX. század közepén. A II. világháború során ezt is lerombolták, újjáépítése 1900-as évek közepén történt. Az épület leglátványosabb része a 134 m hosszú oszlopsor, melyet 34 oszlop alkot. A Königsbau eredetileg üzleti célokat szolgált, és koncert- valamint bálteremnek használták. Ma bevásárlóközpont, üzletek, éttermek és kávézók találhatók benne.




König Wilhelm I. von Württemberg
(I. Vilmos württembergi király)

Schillerplatz

Johann Christoph Friedrich Schiller (1759-1805.) német költő, filozófus, történész, és őt tartják a legjelentősebb német drámaírónak. Goethe, Wieland és Herder mellett a weimari klasszikusok legfontosabb képviselője volt. Hercegi parancsra, a szülei akarata ellenére 1773-ban be kellett iratkoznia a stuttgarti katonai akadémiára, ahol jogi, majd később orvosi tanulmányokba kezdett. A haramiák című színdarabjának ősbemutatóján Karl Eugen (Károly Jenő) herceg tilalma ellenére megjelent, aki ezért az engedetlen írót tizennégy napra bezáratta és megtiltotta neki, hogy komédiákat és „hasonló dolgokat” írjon. Schiller 1782 szeptemberében megszökött Stuttgartból.
A macskaköves tér közepén van egy Schiller-szobor, amelyet 1839-ben egy dán szobrász, Bertel Thorvaldsen állított fel. Thorvaldsen szobra volt az első emlékmű, amelyet Németországban állítottak fel Schillernek.



Altes Schloss
Régi Palota

A Régi Palotát is a württembergi hercegek építtették 1320-ban, egy korábbi, X. századi vár alapjain. Később folyamatosan bővítették, nagy része a XVI. századból való, mint a szépséges reneszánsz udvar. Ennek a kastélynak is nagy része megsemmisült a II. világháború bombázásai miatt, de újjáépítették. Az Altes Schloss Stuttgart egyik legrégebbi épülete, melyben ma a tartományi történeti múzeum, a Württembergisches Landesmuseum található.











Markthalle
Piaccsarnok

A stuttgarti vásárcsarnok (Markthalle) épülete a szecessziós (Jugendstil) jegyek miatt is érdekes, de a színes piaci standok és a karakteres kis üzletek kínálata is csábító. A -több mint száz éves- piaccsarnok átadásakor az egész környék gazdasági központja volt. Itt adták el terményeiket a württembergi királyság földművesei. A városig kocsin hozták az árut, de onnan vasúti kocsikra pakolva szállíthatták tovább a vásárcsarnokba. Olyan forgalmas volt a piac, hogy vasútvonalat kellett kiépíteni hozzá. A vasúti sínek egy részét még ma is láthatjuk!










Stiftskirche
Egyetemi templom

A két különböző tornyú Stiftskirche a XII. században épült, egy régebbi X. századi templom helyén. A késő gótikus stílusú hajó 1495-ben készült el. 1534 óta református templom. A II. világháborúban súlyos károkat szenvedett, de helyreállították. Számomra furcsa a régi és a modern ötvözete. A legérdekesebb látnivalók közé tartozik a Württembergi grófok reneszánsz alakjainak sora a XVI. századból. A szószék is szép, és néhány síremléket is láthatunk itt.

















Königstraße

Stuttgart legfontosabb bevásárlóutcája, Németország leghosszabb sétálóutcája a Königstraße. Hangulatos hely a furcsa göcsörtös fákkal teli utca. Egyik pontján a város testvérvárosainak címereit láthatjuk a földön körbe. (Magyar testvérvárosa nincs.)
Ebben az utcában található az Altes Schauspielhaus (színház) is.






Rathaus
Városháza

Ezt az épületet is lebombázták a II. világháborúban. Ami megmaradt belőle, azt beépítették az új épületbe. Tornya 61 méter magas.


Alte Kanzlei
Régi kancellária

Az épületben ma étterem működik, ide ültünk be ebédelni.




Kunstgebäude
Múzeum



Opernhaus
Operaház

A II. világháborúban az épületek nagy részét lebombázták, gyakorlatilag az egész belváros megsemmisült. A leghíresebb látványosságok közül talán egyedül az operaház úszta meg érintetlenül a háborút. A Stuttgarti Operaház többször is elnyerte az „Év Operaháza” címet.


Museum der Bildenden Künste
Szépművészeti múzeum




Hauptbahnhof
Főpályaudvar

A főpályaudvarról (Hauptbahnhof) visszametróztunk airbnb-s szállásunkra. Onnan autóval mentünk a TV toronyhoz, és más, távolabbi helyekre.


Fernsehturm Stuttgart
Stuttgarti tévétorony

Az egyik legjobb módja annak, hogy rálássunk Stuttgart városára és szőlőültetvényekkel borított vidékére, ha felmegyünk 483 méterre egy erdős dombra a város déli részén, és ott a 217 m magas tévétorony tetejébe. 1956-ban adták át, ez a világ első tévétornya, és a város szimbóluma. Fentről ellátni a Fekete-erdőig és a Sváb-Alpokig, és tiszta időben még az Alpok vonalai is jól kivehetők. Az étterméből, és a kilátó platformokról is remek a kilátás.










Grabkapelle

A másik legjobb módja annak, hogy a Stuttgart szőlőültetvényekkel borított vidékére és a Neckar-völgyre nyíló panorámában gyönyörködjünk, ha meglátogatjuk egy másik dombtetőn Katharina királyné temetkezési kápolnáját, melyet I. Vilmos württembergi király (König Wilhelm I. von Württemberg) építtetett szeretett feleségének emlékére, annak korai halálát követően. 1820-24 között épült neo-klasszicista stílusban ez a mauzóleum, melyet a római Pantheon ihletett. Később magát I. Vilmos királyt is ide temették el. A Grabkapellét a helyiek kis Taj Mahalnak is nevezik. Sem méretében, sem látványban nem hasonlítanak, csak abban, hogy az örök szerelem mementójaként készültek.










Weissenhofsiedlung

A világörökségi helyszínhez Le Corbusier 17 épülete tartozik, amelyek hét országban találhatók. A kiválasztott épületeket új elgondolások alapján emelték az 1910-es és 1960-as évek között. Modernizálták az építési technikákat és alkalmazkodtak a XX. századi igényekhez.
A Weissenhofsiedlung a modern építészet egyik mérföldköve, melyet 1927-ben a Német Munkáspárt építtetett. Költségeit teljes egészében Stuttgart városa fedezte. 21 hét alatt készült el az összesen 60 apartmant magában foglaló épületegyüttes, ami a modern városi életmódot jelképezte. A Weissenhofisedlung legnagyobb értéke az új építészeti irányzat megtestesülése mellett az, hogy tükrözi a XX. század szociális és kulturális változásait. Bár a II. világháború során ez is károkat szenvedett, még ma is Stuttgart egyedülálló építészeti különlegessége.
















Porsche Múzeum

A Porsche autógyár prototípusait kiállító első múzeum 1976-ban nyílt meg. Az új múzeum 2009. január végén nyílt meg Stuttgart-Zuffenhausenben a Porsche székháza mellett. Az 5000 négyzetméteres csillogó-villogó tükör-üveg-beton épület a derékszögeket kívül és belül is mellőzi. A döntött oszlopok és falak között több mint 80 autó mellett rengeteg díjat, trófeát, motorokat és fényképeket láthatunk a Porsche történelméből. Néhány autóba be is ülhetünk!





Porsche Factory Tour

Van lehetőség a Porsche gyár megtekintésére is (Porsche Factory Tour), ez 9,70 €-ba kerül, de jó előre időpontot kell rá foglalni. Bővebb információ >> ITT << A gyárban szigorúan tilos fényképezni, és ezt annyira komolyan veszik, hogy a Porsche Múzeumban le kell adni az összes fényképezőgépet és mobiltelefont, semmit nem vihetünk át magunkkal a gyárba.


Mercedes-Benz Múzeum

16.500 m2 területével ez a világ legnagyobb autómúzeuma. Kívülről és belülről is egyedi építészeti megoldások jellemzik. A DNS-spirálként egymásba csavarodó emeleteket több útvonalon is bejárhatjuk. Mindenütt csillogó-villogó, autótörténelmileg nevezetes járgányokat (utcai kocsikat, buszokat, Forma-1-es versenyautókat) láthatunk. A több mint 160 jármű között egy egész napot is eltölthetünk.









Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK / FORRÁSOK


Le Routard Allemagne kötete ISBN978-2-01-912442-7


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!