2020. augusztus 31., hétfő

Hortobágy



„Hortobágyi csárda mellett, csárda mellett
Gulyásménes ott delelget, ott delelget
Csárdabéli szépasszonynál
Bort iszik az öreg bojtár, öreg bojtár.” - népdal



Hortobágy puszta

Hortobágy pusztája Magyarország keleti részén fekszik. Ez Európa legnagyobb egybefüggő természetes füves térsége. Előbb a mongolok, majd később a törökök égették fel az itteni erdős térség falvait. Később a visszatelepülők állatai tarolták le a növényzetet, így alakult ki a Hortobágy mai képe. A Hortobágyi Nemzeti Parkot 1973-ban hozták létre. A pusztán kívül a Nagykunság egy jelentős része is hozzá tartozik. A területen hagyományos állattartást és legeltetést folytatnak, és olyan ősi magyar állatfajtákat tartanak, mint a magyar szürke marha, a fölfelé álló pödrött szarvú hortobágyi racka juh, a magyar merinó vagy a házi bivaly. A nemzeti park gondoskodik a puszta egyedi jellegzetességeinek és hagyományainak megőrzéséről. A Hortobágyi Nemzeti Park 1999-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára.


Hortobágy község

Hortobágy község Hajdú-Bihar megyében található. Korábban Debrecenhez, majd Balmazújvároshoz tartozott, 1966 óta önálló. Ez Magyarország legnagyobb területű községe.





Mátai Ménes

A napot a Mátai Ménesnél kezdtük, ahol részt vettünk egy pusztai fogatozás programon, melynek része volt egy csikósbemutató is.

Kilenclyukú híd

A vízfolyások miatt már a XIII. században kőhidakat építettek a pusztában, a hidak közül a leghíresebb és a Hortobágy egyik jelképe a Kilenclyukú híd, mely egyben a turisták kedvenc fotó helyszíne. A 167,3 méterével ez Magyarország, sőt Közép-Európa leghosszabb közúti kőhídja. Povolny Ferenc tervei alapján készült klasszicista stílusban. Az 1833-ra felépített híd az UNESCO Világörökség része.
Minden év augusztus 20-án itt rendezik meg a híres Hídi vásárt, ahol a régi idők kézműves portékái közül válogathatunk. 





Hortobágyi Csárda


„Hortobágyi csárda ajtója:
Csendőrrel van körülállva.
Azír’ van a’ körülállva,
Betyár iszik a csárdába.” - betyár nóta

A Puszta másik jellegzetes épülettípusa a csárda, ezek a XVIII. és a XIX. században épültek. Ezek a fogadók általában két egymással szemben álló földszintes épületből állnak, amelyben kocsmák, vendégszobák és istállók is voltak. A Hortobágyi Nagycsárda népi klasszicista épülete kiemelt műemlék, kultúrtörténeti és építészeti örökség is egyben, melyet az Alföld leghíresebb, legnagyobb csárdájának és egyben Hortobágy legrégibb építményének tartanak.
Étlapján szerepel a Hortobágyi palacsinta szürke marhából, Rackával és gerslivel töltött káposzta, Mangalica finomságok a Kövér tanyáról, házi savanyúság, saját kovászos kenyerükkel, mellette még egyéb szürke marha, racka, bivaly, mangalica, szürkeharcsa, csirke és kacsa ételek is.
A Hortobágyi csárda kiállítás hétfő lévén zárva volt, de az éttermi rész dekorációját is érdemes volt megnézni.
Cím: 4071 Hortobágy, Petőfi tér | Telefon: +36 52 589 000, +36 52 589 321























Hortobágyi Jó Pásztor Ökumenikus Templom

A Hortobágyi Jó Pásztor Ökumenikus Templom -amely egyben a hortobágyi kényszermunkatábor központi emlékhelye is,- a katolikus és református hívek összefogásának köszönhetően épülhetett meg. 2000. szeptember 2-án tették le az alapkövét, és 2016. december 3-án Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke áldotta meg a templomot.
Cím: 4071 Hortobágy, Hunyadi u. 4.






Három pásztor szoborcsoport

A Három pásztor szoborcsoport, vagy más néven a Juhászok szobra három pásztort ábrázol, akik egy betontalpon ülnek, egymás felé fordulva idézik meg ősi mesterségüket. Régen juhászbotjuk is volt, de ez mára már sajnos eltűnt. Somogyi Árpád készítette.


Vízhordók szobra

A Vízhordók szobrát (más néven: Tanyai kútnál) szintén Somogyi Árpád készítette 1983-ban. A Kilenclyukú híd szomszédságában látható. A szoborcsoport eredetileg kőből készült, ma azonban már bronzszobrokat találunk a helyén.


Pásztorfiú

Egy újabb Somogyi Árpád alkotta bronzszobor, mely pásztorkalapban, bő gatyában ülve ábrázolja a rideg körülményekhez szokott pusztai embert.


Hortobágyi Madárpark

A hortobágyi Madárkórház Alapítvány egy egyedülálló kórházat üzemeltet Magyarországon. Az alapítvány végzi az egész ország területéről ide került sérült, beteg madarak állatorvosi ellátását, kórházi ápolását, illetve rehabilitációját. A látogatók megnézhetik a látványkórházat és a madármentő kiállítást.
A madárpark egyikünknek sem tetszett: a kert tele volt kisebb-nagyobb ketrecekkel (röpdékkel), amiben az állatok senyvedtek. A kisebbekben maximum egy kiszáradt faág és egy vizes és etető tálka volt berakva nekik. Voltak telezsúfolt ketrecek is, illetve olyan, amiben repült volna a madár, de nem volt hova, és a hálónak ütközött. Némelyik madár ki is volt kötve. Olyan szomorú szemekkel gubbasztottak ott, és sírtak (mert ezt csicsergésnek nem lehet nevezni) hogy belefájdult a szívünk.
A cél nemes, de úgy tűnik, hogy a rendelkezésre álló pénz kevés.
Cím: 4071 Hortobágy, Petőfi tér 6. | Telefon: +36 30 535 6484 | E-mail: madarkorhaz@gmail.com











A Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont, a Pásztormúzeum, a Körszín és az Égerházi Imre Galéria zárva voltak.

Innen Noszvajba mentünk a Boutique Vendégház Vidéki Idillbe, melyet a Szallas.hu-n foglaltunk. Nagyon szép hely, kedves vendéglátókkal, kényelmes szobákkal, és nagyon finom és bőséges reggelivel. A foglalás mellé pedig több mint 60 kedvezmény kupont kaptunk, melyekből jó párat fel is használtunk a 4 nap során.


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


LINKEK / FORRÁSOK 

Hortobágy MAGYARul: www.hortobagy.eu
A Mátai Ménes Látogatóközpontban kapott ingyenes „Hortobágy Hagyományőrzés – természetesen” c. kiadvány
LeRoutard Budapest, Hongrie 2015/2016 útikönyv ISBN 978-2-01-002779-6


3 megjegyzés:

  1. Ezek a képek kivétel nélkül rendkívül jól sikerültek! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  2. “Debrecennek van egy vize,
    Kinek Hortobágy a neve.
    Arra van egy kűhíd rakva,
    Kilenc lyukra van állítva.”
    (népdal részlet)

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!