2021. január 31., vasárnap

Großer Müggelberg

Berlin legmagasabb pontja


A város legmagasabb természetes pontja a Großer Müggelberg (114,7 m), mely Treptow-Köpenick városrészben található. A "hegyen" és környékén kirándultunk.


Großer Müggelberg

A Großer Müggelberg Berlin legmagasabb természetes pontja. Egyes adatok szerint a mesterséges hegyek is mind alacsonyabbak nála, azonban itt-ott a Teufelsberg „törmelékhegy” pár méterrel magasabb nála. (Törmelékhegyek (németül: Trümmerberg) minden olyan német városban találhatók, amely komolyabb háborús károkat szenvedett el. Nürnbergben is van, és Berlinben több is, pl. Dörferblick is ilyen.)

A Großer Müggelberg első magasságmérését 1846 szeptemberében Johann Jacob Baeyer végezte. A trigonometrikus szintezés segítségével 58,748 magasságot határozott meg az általa használt Toise du Pérou egységben a Swinoujscie szint fölött (a Balti-tenger átlagos szintje Swinoujscie közelében); ez 114,51 méternek felel meg. 1901-ben 114,7 méteres tengerszint feletti magasságot mértek. Az NDK-s időkben a magasságát 115,4 méterben határozták meg - bár nem ismert, hogy ez a mérés mikor történt és melyik referenciarendszerrel. 2006-ban a Treptow-Köpenick Földhivatal új mérést végzett és 114,7 méteres tengerszint feletti magasságot határozott meg.


Wasserwerk






 

Fernsehturm Müggelberge
Müggelberge TV-torony

A befejezetlen, 31 méter magas Müggelberge TV-torony a Großer Müggelbergen található. Eredetileg ez lett volna Berlin TV-tornya.

150 méterre tőle található egy 64 méter magas acél rácstorony antennákkal, ez nem nyilvános mobil szárazföldi rádiózásra szolgál.








 

Kleiner Müggelberg/Müggelturm

Johann Jacob Baeyer 1846-os mérései során 47,202 toise, azaz 92,00 méter magasságot határozott meg a Kleiner Müggelberg legmagasabb pontjának. A mai hivatalosan meghatározott tengerszint feletti magassága 88,3 méter.

A Kleiner Müggelbergen található a Müggelturm 30 méter magas kilátótornya, ahonnan akár 50 kilométerre is ellátni. Az épületben étterem is üzemel. A torony 1961 végén nyílt meg.

Kilátás a Großer Müggelsee-re

Háttérben a Großer Müggelsee


Müggelturm

 

Teufelssee
Ördög-tó

A Müggelbergétől északra, a Müggelsee irányába eső területen található a Köpenicker Teufelssee (Köpenicki Ördög-tó). Két legenda is kering a tóról. Az egyik szerint egykor egy ördög-oltár állt itt. A másik szerint a tóban eltűnt egy kastély: a Teufelssee szélén lévő sűrű nádövben régen volt egy nagy kő. Hercegnő-kőnek hívták, mert azt a helyet jelölte, ahol egykor egy pompás kastély állt, melyben egy hercegnő élt, akit elátkoztak, és a palotájával együtt elsüllyedt a lápban. Néha azonban még ma is megjelenik.








 

Großer Müggelsee
Berlin legnagyobb tava

A Großer Müggelsee a Müggelbergétől északra található. Ez Berlin legnagyobb tava, több mint 7,4 km² vízfelülettel. Legfeljebb 4,3 kilométer hosszú és 2,6 kilométer széles, és mélysége akár a nyolc métert is eléri. Mivel ilyen nagy, csak egy pici szakaszán sétáltunk.


















Wendenturm







 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Berlin MAGYARul: Berlin – Wikipédia (wikipedia.org)
Müggelberge NÉMETül: Müggelberge – Wikipedia
Fernsehturm Müggelberge NÉMETül: Fernsehturm Müggelberge – Wikipedia
Teufelssee NÉMETül: Teufelssee (Berlin-Köpenick) – Wikipedia
Großer Müggelsee NÉMETül: Müggelsee – Wikipedia
Großer Müggelsee ANGOLul: Müggelsee - Wikipedia



#iambloggeriamhere

2 megjegyzés:

  1. Szia! Nagyon szépek ezek a téli képek és a hely is gyönyörű. Mivel olasz városban játszódó blogot írok így utána nézte itt Milánó és Romáról szóló posztot is, és mind2 nagyon jó volt és kicsit közelebb éreztem magamhoz a környezetet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nagyon örülök, hogy tetszenek a képek. Nagyon szép volt a táj, és most még szebb lehet, mert 1,5 napja megállás nélkül esik a hó! Már van vagy 20 cm :-)
      Olaszországból sok posztom van, inspirálódj nyugodtan! Ha van bármi kérdésed, megkereshetsz privátban is, ha tudok, szívesen segítek! :-)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!