2018. május 5., szombat

Wieskirche





Ausztriai szállásunkon szuper reggeli vár bennünket minden reggel. És ezen a napon végre eltűntek a szürke felhők, és a nap is előbukkant. A fogadósnével beszélgetve reggeli közben arra az elhatározásra jutottunk, hogy felcseréljük a mai és a másnapi programot, mert akkorra még szebb időt jósoltak.




St. Colomanskirche
Mivel amúgy is útba esett, megálltunk Schwangauban egy mező közepén, hogy megnézzük a St. Colomanskirchét (Szent Kolomán templom). Az időjárás kegyessége miatt láthattuk a Neuschwanstein és a Hohenschwangau kastélyokat is a dombtetőkön. (Még azért a reggeli párába voltak burkolózva, de határozottan látszottak, nem úgy, mint előző nap.)






Balra a Neuschwanstein, jobbra a Hohenschwangau kastély

Neuschwanstein kastély

Hohenschwangau kastély


Steingaden

Tovább indultunk Steingaden településre, mely Bajorországban található. Ez a pici falu, melyben 3000 fő sem él, egyike a Romantikus út (Romantische Straße) néven ismert témaútvonalon található híres történelmi településeknek.

A dimbes-dombos, zöld mezős, hegyek között megbúvó zarándoktemplomba mentünk, mely a bajor rokokó egyik remekműve.

A wies-i zarándoktemplom (Wieskirche) lágyan ívelődő ablakaival tökéletesen illeszkedik a tájba.

A parkolóból kis sétával juthatunk a templomhoz, melynek nagyon faramuci nyitva tartási ideje van. Érdemes előre megnézni a nyitva tartást ITT, mert például mise alatt egyáltalán nem, bizonyos időszakokban pedig korlátozottan látogatható.


A kis kápolna és a templom története 1730-ban kezdődött, amikor a nagypénteki körmenethez szükség lett egy Krisztus-szoborra. A padláson kutakodva egy régi faszobor töredékeire találtak. Magnus Straub atya és Lukas Schweiger testvér a Steingaden kolostorban összeillesztették, rongyokkal kitömték a hiányzó részeket, majd az egészet vászonnal befedték és lefestették. Három év múlva beszereztek egy jobbat, és nem használták már ezt a szobrot. A régi szobor 1738. 05. 04-én a helyi fogadós unokatestvére, Maria Lori tulajdonába került. Ő egy parasztasszony volt, és a közeli völgyben („in der Wies”) lakott. Alig másfél hónapra rá (06. 14.) észrevette, hogy a szobor valódi könnyeket hullat. A csoda megismétlődött, és hamarosan az egész környék hírét vette. 1739-40-ben megépült a pici kápolna, és a szobrot ide helyezték. Csodás gyógyulások történtek, melyek híre tömegével vonzotta a zarándokokat. 1741-ben került fel a kis kápolna falára az első hálatábla. Érdekes, hogy az első misét a kápolnában jóval később, 1744. 03. 17-én tartották csak.

Mivel voltak napok, hogy több ezer zarándok is érkezett, a steingadeni II. Marinus apát elhatározta, hogy az új kegyhelyen díszes templomot építtet.

A kis kápolna


1749. 08. 31-én a szobrot a kis kápolnából átvitték az új templomba.
(A kis kápolna oltárképén ezt a jelenetet láthatjuk.)


A „Die Wies” zarándoktemplom 1745-54 között épült. Dominikus Zimmerman építőmester munkája, aki testvérét, Johann Baptist Zimmerman müncheni udvari festőt is bevonta a freskófestői és stukatúrkészítői munkálatokba.


A zarándoktemplomot a megkorbácsolt Megváltónak szentelték. 1749. 08. 31-én a szobrot a kis kápolnából áthelyezték az új templom főoltárára. (A kis kápolna oltárképén ezt a jelenetet láthatjuk.) 




A megkorbácsolt Megváltó szobra a főoltáron.
A kis kápolnából 1749. 08. 31-én helyezték át a szobrot az új templomba.

A megkorbácsolt Megváltó szobra a főoltáron.
A kis kápolnából 1749. 08. 31-én helyezték át a szobrot az új templomba.

A megkorbácsolt Megváltó szobra a főoltáron.
A kis kápolnából 1749. 08. 31-én helyezték át a szobrot az új templomba.


Az oltárképet egy másik müncheni udvari festő, Balthasar August Albrecht készítette.


A templom belseje lenyűgöző. A stukkódíszek és mennyezeti festmények páratlan szépségűek.



A mennyország kapuja

Szent Péter a mennyország kapujának kulcsával

Gyakori a vidéken, hogy a festmény szoborban végződik. Itt az angyalka bal lába lóg ki a festményből.












Régen is "divat" volt a kéznyom otthagyása... 1788

1793

1794

1800

A négy nagy nyugati teológus (Szent Jeromos, Szent Ambrus, Szent Ágoston és I. Gergely pápa) szobra a tiroli Anton Sturm munkája.

A templomban láthatunk egy képet, melyet Dominikus Zimmermann építőmester festett 1757-ben, hálaadásképpen a templom sikeres befejezéséért. Ezen magát ábrázolja, amint a megkorbácsolt Megváltó előtt térdel. Már idős volt, és nem tudott megválni a templomtól, amelyet élete legszebb munkájának tartott, ezért a templomhoz közel épített magának házat, és ott élt haláláig.

Az orgona jóval később, 1957-ben készült.



A XIX. század elején a szekularizáció során a templomot el akarták árverezni és lebontani, de a helyi parasztok összefogtak a megmentésére.

A Wies templom 1983-ban került fel a UNESCO világörökségi listájára az emberi alkotóerő és rendkívüli kultúra remekműveként. Azonosító száma 271-es.


1985 és 1991 között restaurálták a templomot, melyet napjainkban évente több mint egy millióan keresnek fel. Belépődíj nincs, de adományokat szívesen fogadnak.








ELŐZMÉNY ITT, ITT és ITT, FOLYTATÁS ITT, ITT, ITT, ITTITTITT és ITT!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


LINKEK/FORRÁSOK

Schwangau MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Schwangau
Szt. Kolomán templom NÉMETül: https://de.wikipedia.org/wiki/St._Coloman_(Schwangau)
Steingaden MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Steingaden
Wies zarándoktemplom MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Wieskirche
Wies zarándoktemplom látogatási idő ANGOLul, NÉMETül: http://wieskirche.de/visit-times.en.html
LeRoutard útikönyvek sorozat Allemagne része, ISBN 978-2-01-912442-7
A templomban vásárolt könyvek, illetve ingyenes szórólapok, információs táblák. 


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)

4 megjegyzés:

  1. Szia Bernie.
    Majdnem egy hónapig nemv oltam itt a blogger világban, most tudok egy kicsit visszafelé nézegetni, bár mindene nemfog jutni időm. Nagyon szép helyeken jártatok, Imádom az alpok bármely részét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, nem gond, láttam, hogy úton voltatok. :-) Tényleg nagyon szép volt ez az út, az Alpok gyönyörű!

      Törlés
  2. Imádom az ilyen történeteket, mely körülölel egy helyet, épületet! Csodás felvételek és végre az időjárás is kedvezett hozzá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is szeretem az ilyen történeteket. :-)
      Valóban szerencsénk volt, az időjárás folyamatosan javult a 7vége folyamán. Szerencsére ;-)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!