2021. augusztus 11., szerda

Jézus szíve kilátó


A Jézus szíve kilátó három település (Farkaslaka, Székelyszentlélek és Bogárfalva) határában, Erdélyben, Székelyföldön, Hargita megyében található.




A Jézust ábrázoló műalkotás teljes neve Fényt hozó Krisztusunk, vagy röviden csak Jézus-szobor.

A 958 méter magas Gordon-tetőn elhelyezkedő szobrot Farkaslaka környékéről a Parajdot Székelyudvarhellyel összekötő DN 13A főútról már ki lehet szúrni messziről. Székelyszentlélek felől közelíthető meg egy kavicsos/köves kb. 3 km hosszú földúton. Van fent parkoló. Innen gyalog mentünk tovább; van egy út balra, és egy meredekebb jobbra. Mi a bal oldalit választottuk. Itt a 14 stációt követve mehetünk fel a szoborhoz.











 

A 22 méter magas szobor -mely Kelet-Európa legmagasabb Krisztus-ábrázolása-, kilátóként is funkcionál. A monumentális Jézus szobrot számos kritika érte (és éri ma is) kinézete, méretei és anyaga miatt. Nekem viszont tetszik!

 

Kicsit a brazíliai, Rio de Janeiróban található Megváltó Krisztus szoborra hasonlít. Persze az alakja, és az anyaga is más. Ennek a legfőbb alapanyaga rozsdamentes acél, Krisztus törzse cinkkel ötvözött vasból készült, míg palástja, feje és kezei inoxszal bevont fémből épültek meg. Emiatt nem korrodálódik, így sokáig szép fényes marad.

A másik, amire bennünket emlékeztetett, az a New York-i Szabadság-szobor. Azért, mert annak is fel lehet menni a fejébe, és onnan körülnézni. Nagy élmény volt mind a kettő! (És nem mellesleg itt is ugyanúgy hárman voltunk: Laurent, Laca és én.)

 

A Zawaczky Walter Levente szobrászművész tervei alapján készült Jézus-szobor már 2011 nyarára elkészült, decemberben fel is állították, de csak 2013. augusztus 17-én avatták fel a tiltakozások miatt.

 

A szobor egy két méter magas betontalapzaton áll. Egészen a fejrészébe fel lehet menni csigalépcsőkön, majd a végén létrán. Tériszonyosoknak igazi kihívás, úgyhogy megint jól megizzadtam mire megmásztam. De felmentem egészen a fejébe és gyorsan körbe is néztem. Szerencsénkre tiszta idő volt, így jó messzire el lehetett látni.


























 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

 

LINKEK / FORRÁSOK

Jézus szíve kilátó MAGYARul: Jézus szíve kilátó – Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kihelyezett információs táblák.

LeRoutard Roumanie 2021/2022 útikönyv ISBN 978-2-01-787072-2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!