2021. augusztus 29., vasárnap

Borani kadoo


برانی کدو

A borani kadoo fokhagymás paradicsomszószban párolt cukkini. A borani vegetáriánus perzsa étel, különböző technikákkal főzött és különböző mártásokban párolt zöldségekkel, de mindegyiket joghurttal szolgálják fel. Ezt a konkrétat borani kadoo-nak hívják; cukkini a farsi nyelven kadoo. Ezt a vegetáriánus ételt előételként szobahőmérsékleten, vagy melegen tálalva főételként illetve köretként tálalhatjuk.


Velem készült interjúkban említettem már, hogy Irán volt az az ország, ahol a legjobban éreztem magam. Ez a helyiek kedvességének és közvetlenségének is köszönhető. Több családnál vendégeskedtünk, volt akikkel együtt is főztünk. Ezt az iráni receptet már többször elkészítettem (semmi különleges hozzávaló nem kell hozzá). Az eredeti recept szerint cukkinivel készül, én most padlizsánból készítettem el már nem először. Így is nagyon finom! 😋

 

HOZZÁVALÓK

⁕ 4 közepes cukkini, héjastól vagy kb. ugyanennyi padlizsán

⁕ 2 ek. növényi olaj (ha padlizsánból készítjük, akkor több olaj kell)

⁕ 1 közepes vöröshagyma, vékonyra szeletelve és megsütve

⁕ 2 ek. paradicsompüré

⁕ 1 ek. apróra vágott fokhagyma (kb. 2 gerezd)

⁕ ½ teáskanál só

⁕ ¼ teáskanál frissen őrölt fekete bors

⁕ ½-1 teáskanál őrölt fahéj

⁕ 1 csésze forrásban lévő víz

 

TÁLALÁSHOZ

⁕ ¼ csésze vékonyra szeletelt vöröshagyma

⁕ 1 ek. olívaolaj

⁕ ½ csésze alacsony zsírtartalmú joghurt vagy zsírszegény görög joghurt

⁕ 1-2 édes zöldpaprika, vékonyra szeletelve

⁕ Friss koriander

 

ELKÉSZÍTÉS

A cukkinit vágjuk hosszában negyedekre és kb. 10 cm-es darabokra.

Egy nagy tapadásmentes serpenyőbe tegyünk 2 ek. növényi olajat és a cukkini szeleteket. Fedjük le a serpenyőt, és közepes lángon pirítsuk 20 percig.

Fordítsuk meg, és a másik oldalát is pirítsuk még kb. 15 percig. A serpenyőt tartsuk lefedve.

Vegyük ki a serpenyőben a sült cukkini szeleteket, és tegyük félre.

Ugyanebben a serpenyőben melegítsünk 3 ek. növényi olajat. Adjuk hozzá a hagymaszeleteket és pirítsuk aranysárgára kb. 15 perc alatt.

Adjunk hozzá 2 ek. paradicsompürét és pirítsuk 5 percig közepes lángon.

Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és még egy percig pirítsuk.

Adjunk hozzá 1 csésze forrásban lévő vizet, sót, borsot és a fahéjat. Keverjük össze és forraljuk fel.

Tegyük hozzá a pirított cukkini szeleteket, és rendezzük el őket egy rétegben a mártásban. Fedjük le és pároljuk közepes lángon 30 percig. A cukkinit időnként mozgassuk meg a mártásban. Ha a szószt a vége felé túl hígnak találjuk, az utolsó 5 percre vegyük le a fedőt, és anélkül rotyogtassuk.

Közben szeleteljünk fel vékonyra egy másik hagymát, és pirítsuk 1 ek. olívaolajon aranybarnára és ropogósra. (Sütőben is elvégezhető ez a művelet, a hagymakarikákat ez esetben sütőpapíron süssük (180 oC), előtte spricceljük meg olajjal.)



A cukkinit vegyük le a tűzről.


A joghurtot egy kis tálban habverővel vagy villával verjük addig, amíg sima és vékonyabb állagú nem lesz. Ha szükséges, hígíthatjuk 1-2 teáskanál tejjel vagy vízzel.

Tányérra szedjük, és joghurtot csepegtetünk a boranira, megszórjuk az aranyszínűre sült hagymakarikákkal. Szeletelt zöldpaprikával és koriander levélkékkel díszítjük.


 

Ezt az ételt melegen főételként vagy köretként, szobahőmérsékleten pedig előételként szolgálják fel. Tálalhatjuk hagyományos perzsa lapos kenyérrel vagy pirított pita kenyérrel. De ha nincs, az sem baj, „normális” kenyérrel vagy anélkül is nagyon finom!


 

Jó étvágyat! – !نوش جان


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! 

Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 


2 megjegyzés:

  1. Elég finomnak tűnik kép alapján, de a hozzávalókat már annyira nem kedvelem :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Se a padlizsánt, se a cukkinit?! 😯
      Kár, pedig nagyon finom. 😋

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!