2021. augusztus 13., péntek

Székelykapuk


A székely ház mértékadó dísze és koronája a székely kapu, melyet valósággal családtagjának tekint a gazda. Levágja az erdő fáját, de az elpusztult élet helyében újat teremt, mert a székely kapu igazán él, és részt vesz mindennapi küzdelmes életének vérkeringésében; élővé válik azáltal, hogy a székely a lelkét leheli belé, amikor kifaragja, és Isten nevét vési rá szelíd és áhítatos betűkkel. - Nyirő József


 

Székelykapu

Székelyföldön szinte mindegyik településen láthatunk egyedi, faragott székelykaput. A székelykapukat Máréfalva, Fenyéd, Küküllőkeményfalva, Zeteváralja, Zetelaka és Székelyvarság területén Erdélyben, Székelyföldön, Hargita megyében fényképeztem.

Úgy tartják, hogy Máréfalván található a legtöbb belőlük. A falu lakossága szívén viseli a kapuk sorsát, és a kapufaragó mesterséget is életben tartják.

 

A székelykapu többnyire tölgyfából vagy cserfából készül, minden esetben szép, sudár, bog nélküli fából. Székelykapunak nevezik a galambbúgos (galambdúcos) kiskaput, illetve a két részből (kis- és a nagykapuból) álló fedeles nagykaput. A nagykapu alatt egy szénával jól megrakott szekérnek át kell férnie; két öl széles és két öl magas. A kiskapu fél öl széles és egy öl magas, de mivel közös tetővel látják el őket, így a kiskapu feletti kimaradó hely lesz az ún. kaputükör vagy korona, illetve a Kis-Küküllő völgyében -ahol a képeim is készültek- nevezik még kiskapuföle tornácának is. Hogy a kapu biztonságosan megálljon, a föld alatt egy méter mélyen van az alapja. Egy ilyen kapu elkészítése nem kevés idő, mert a fát minimum egy évi szárítás után kezdik el faragni. A székelykapu minden eleme, még a csapok és a szegek is fából készülnek! A kapu akkor van készen, amikor utolsó lépésként a tetejére kerül egy fa kereszt.

Minden elkészült székelykapu műremek, egyedi a maga nemében. Nem is találunk két egyforma kaput. Egyediségüket a díszítésük adja meg: a faragás, a festés és a felirat. A székelykapukat régen csak faragták, kb. a XVIII. századtól festik is. A színek piros, fehér, zöld és kék.

„A kapu kiút az életbe és határ a porta és a külvilág között. Megálljt parancsol a betolakodónak és kitárul a jó szándékkal bekívánkozó előtt.” - Dr. Kiszely István



































 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Székelykapu MAGYARul: https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9kelykapu

LeRoutard Roumanie 2021/2022 útikönyv ISBN 978-2-01-787072-2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!