2021. augusztus 18., szerda

Zelená Hora

Nepomuki Szent János zarándoktemplom



Žďár nad Sázavou

A város Közép-Csehországban, a történelmi Morvaországban található. Legfőbb és legismertebb látnivalója a Zelená Horán (Zöld hegyen) álló Nepomuki Szent János zarándoktemplom.

 

Nepomuki Szent János

Nepomuki Szent János (csehül: Svatý Jan Nepomucký) a csehországi Pomukban (ma Nepomuk) született, valamikor 1340 és 1350 között, és Prágában halt meg 1393. március 20-án. A keresztény vértanú nem csak Csehország, hanem a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentje is, akit a gyónási titok mártírjaként tartanak számon. Egyes helyeken a fuldoklók, illetve a bányászok, sóbányászok védőszentjeként is tisztelik. 

A legenda szerint azért kellett vértanúhalált halnia, mert  IV. Vencel cseh és német-római király haragra gerjedt ellene. Nepomuki János a királyné gyóntatója volt, és a féltékeny király fenyegetőzése ellenére sem árulta el, hogy mit vallott be gyónásaiban a hűtlenséggel gyanúsított királyné. Mivel nem volt hajlandó megszegni a gyónási titkot, a király 1393-ban elfogatta Jánost, kegyetlenül megkínoztatta (a kínzásban állítólag személyesen részt is vett), és végül a Károly hídról a Moldva folyóba dobatta. Holttestét az érsek a prágai Szent Vitus-székesegyházban helyeztette örök nyugalomra. Vértanúságának a híre hamar elterjedt, de szentté avatására csak 1729-ben került sor. 

 

Zelená Hora
Nepomuki Szent János zarándoktemplom

A Zelená Horán álló zarándoktemplomot 1719-ben, Nepomuki Szent János boldoggá avatása előtt három évvel kezdték el építeni, az olasz származású cseh építész, Giovanni Santini Aichel (Jan Blažej) tervei alapján. A szokatlan, csillag alaprajzú épület volt az építész munkásságának utolsó kiemelkedő műve.

A középen álló csillag alaprajzú templomot egy szintén csillag alaprajzú gyűrű veszi körül, amelyet kápolnák és kapubejárók tagolnak. Az épület kialakításában az ötös szám az uralkodó; ötágú csillag az alaprajz, a kerengőben öt kápolna és öt kapu található, a főoltáron a szent szobra mellett öt angyalfigurát és öt csillagot helyeztek el. Ezek a keresztény vértanú öt csillagára utalnak, melyek a legenda szerint a halott szent teste fölött jelentek meg.

A Zelená Horán az ötös szám mellett jelen van a Szentháromságra utaló hármas, valamint csillag formájában a hatos, ami Szűz Mária jele - mivel Nepomuki János Mária-tiszteletéről is ismert volt. A templom körül felváltva öt háromszög alakú és öt ovális alaprajzú kápolna található.

A szokatlan formájú templom főépülete 1721-re készült el, belseje majdnem teljesen változatlan formában maradt fenn. A főoltárt, amely a szentet ábrázolja a mennyországot jelképező gömbön állva szintén Santini tervei alapján állították fel, és az ő elképzelései alapján készült a négy mellékoltár is az evangélisták szobraival.

A templomot tíz körcikkből álló ambitus-gyűrű (oszlopos, egyik oldalán nyitott tornác vagy folyosó) veszi körül, amelyet öt ötszög alakú kápolna és öt kapu tagol. Ezekben az ambitusokban és kápolnákban imádkozhattak a zarándokok, melyek meg is védték őket az időjárási viszontagságoktól. Nemcsak maga a templom, hanem az ambitusok alkotta gyűrű is bizonyítja Santini óriási építésztehetségét.

A zarándoktemplom a cseh barokk és neogótikus építészet legjelentősebb alkotása Közép-Csehországban. Stílusa egyértelműen arra a korra utal, amikor Nepomuki János élt, tevékenykedett és mártírhalált halt. 

A XVIII. században nagy tűzvész pusztított itt, de a lakosságnak sikerült megóvnia a helyet. A XIX. században az udvart temetkezési helynek is használták, de a sírokat később átköltöztették a falakon kívülre.

A zarándoktemplom 1994-ben került fel az UNESCO világörökség listájára.

 

A templom belsejének felújítása napjainkban is zajlik, mindent kivittek belőle, így a falakon kívül más néznivaló most nemigen van benne. Ha ezt tudtuk volna, akkor belülről meg sem nézzük (ezért ugyanis fizetni kell). Belülről csak idegenvezetéssel, óránként látogatható. A vezetés csehül van, vagy ha összegyűlik egy csoport, akkor angolul is. A belépőjegyet csak készpénzben lehet kifizetni, kártyát és eurót sem fogadnak el. Mivel nekünk nem volt cseh koronánk, le kellett mennünk a városközpontba (kb. 4-5 km), ahol a legközelebbi bankautomatából vettünk ki pénzt, majd rohanni vissza, hogy a következő idegenvezetéssel bejussunk. Az ámokfutásunkat megsajnálták, és az egyik idegenvezető bevitt minket kettőnket külön a templomba. Pár szót mesélt is angolul. Viszont, ha tudtuk volna, hogy belül csak a lecsupaszított falakat és az állványokat látjuk, akkor ezt az ámokfutást kihagytuk volna. Sajnos sem a honlapjukon, sem a pénztárban nem említették meg, hogy ilyen állapotok vannak belül.














































 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

 

LINKEK / FORRÁSOK

Csehország világörökségi helyszínei MAGYARul: Csehország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)
Žďár nad Sázavou MAGYARul: Žďár nad Sázavou – Wikipédia (wikipedia.org)
Nepomuki Szent János zarándoktemplom MAGYARul: Nepomuki Szent János-zarándoktemplom – Wikipédia (wikipedia.org)
Nepomuki Szent János MAGYARul: Nepomuki Szent János – Wikipédia (wikipedia.org)

Le Routard: Rép. tchèque, Slovaquie, 2016/17, ISBN 978-2-01-912449-6

A helyszínen kapott információs anyag.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!