2021. augusztus 9., hétfő

Szászkeresztúr erődtemploma




Erdélyben több mint 150, jó állapotban megőrzött erődített templom található.

A XII. században telepítettek ide szászokat, az általuk alapított falvak legfontosabb épülete a falu közepén, könnyen védhető helyen, (általában) a dombtetőn, a XIV-XVI. században épített templomerőd volt. A helyiek szűkös erőforrásai miatt nem tudták az egész települést fallal körbevenni, így csak a templomot erősítették meg és építették körbe vastag fallal, amelyet lőrésekkel, szuroköntőkkel, gyilokjárókkal és más védelmi elemekkel láttak el. Az erődtemplomok legfontosabb feladata az volt, hogy a település lakosait megvédjék a törökök és tatárok támadásaitól és fosztogatásaitól. A falakban és tornyokban éléskamrákat alakítottak ki, így a lakosok egy hosszú ostromot is át tudtak itt vészelni. Az erődtemplom sarokbástyáiban és védőfalaiban raktározták a családok gabona- és szalonnakészletét, béke- és háborúidőben egyaránt. Itt őrizték a lányok kelengyés ládáját is. A raktár le volt zárva, és a tulajdonos csak a közösség elöljáróinak felügyelete alatt vehetett a tartalékból. Általában heti egy vagy két alkalommal.

Minden templom más. Az épületek különböző építészeti stílusokat képviselnek, és mind más miatt különleges. Mi összesen öt templomot néztünk meg alaposan, ebből négy az UNESCO listán is szerepel. Ez az egyetlen, ami nem.

 

Szászkeresztúr

Szászkeresztúr (Criț) falu a mai Romániában, Erdélyben, Brassó megyében található. A Szent Kereszt tiszteletére emelt templomáról kapta a nevét. Székelyek lakták, akiket kiköltöztettek innen. A név előtagja az 1200-as évek második felében betelepített szászokra utal. Az első források 1270-ből származnak, ezek Scentkerest néven említik a falut, majd 1332-ben Cruz,  1356-ban Kereztur, 1532-ben Kreycz, 1808-ban Szász-Keresztúr alakban írták. Legfőbb látnivalója a templomerőd.

 

Erődtemplom

A Szent Kereszt templom a falu létrejöttével egyidőben épült. Az ovális védelmi fal a XV. században épült köré, a terepviszonyok miatt magassága 6-8 m között változott. Az első templomot 1810-ben lebontották és helyén 1813-ra felépítették az új klasszicista stílusú evangélikus templomot.

A védelmi fal öt bástyatornya közül ma már nem áll mindegyik. A déli 1925-ben beomlott, a délkeleti 1955-ben dőlt össze, de azt újjáépítették. A bejáratot kapubástya védi. A nyugati és északnyugati oldalon, ahol a talaj magasabb, egy második fal is védte. A XIX. században a lakosok ezt lebontották és az udvaron magtárakat alakítottak ki. Nyugaton 1908-ban egy kocsibejárót vágtak a halottaskocsi számára. Az erődítményben volt egy mély kút, mely még ma is látható.

Fel lehet menni a templom padlására és a toronyba a harangokhoz.



























 

Cím: Criț 507036, Románia
Telefonszám: +40 740597493
Belépőjegy: nincs!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

 

LINKEK / FORRÁSOK

Románia világörökségi helyszínei MAGYARul: Románia világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)
Erdély erődtemplomos falvai MAGYARul: Erdély erődtemplomos falvai – Wikipédia (wikipedia.org)
Szászkeresztúr MAGYARul: Szászkeresztúr – Wikipédia (wikipedia.org)
Szászkeresztúr ANGOLul: Crit village-accommodation & activities in Viscri area

A helyszínen kihelyezett információs táblák.

LeRoutard Roumanie 2021/2022 útikönyv ISBN 978-2-01-787072-2


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!