2021. augusztus 9., hétfő

Szászfehéregyháza erődtemploma




Erdélyben több mint 150, jó állapotban megőrzött erődített templom található. 1993-ban (majd 1999-ben összesen) hét dél-erdélyi falu került fel az UNESCO világörökség listájára „Erdély erődtemplomos falvai” néven. A hét falu: Berethalom, Kelnek, Nagybaromlak, Prázsmár, Szászfehéregyháza, Szászkézd és Székelyderzs. Ezeknek a falvaknak a templomai a XIII-XVI. századbeli jellegzetes építkezési módszerével készültek.

A XII. században telepítettek ide szászokat, az általuk alapított falvak legfontosabb épülete a falu közepén, könnyen védhető helyen, (általában) a dombtetőn, a XIV-XVI. században épített templomerőd volt. A helyiek szűkös erőforrásai miatt nem tudták az egész települést fallal körbevenni, így csak a templomot erősítették meg és építették körbe vastag fallal, amelyet lőrésekkel, szuroköntőkkel, gyilokjárókkal és más védelmi elemekkel láttak el. Az erődtemplomok legfontosabb feladata az volt, hogy a település lakosait megvédjék a törökök és tatárok támadásaitól és fosztogatásaitól. A falakban és tornyokban éléskamrákat alakítottak ki, így a lakosok egy hosszú ostromot is át tudtak itt vészelni. Az erődtemplom sarokbástyáiban és védőfalaiban raktározták a családok gabona- és szalonnakészletét, béke- és háborúidőben egyaránt. Itt őrizték a lányok kelengyés ládáját is. A raktár le volt zárva, és a tulajdonos csak a közösség elöljáróinak felügyelete alatt vehetett a tartalékból. Általában heti egy vagy két alkalommal.

Minden templom más. Az épületek különböző építészeti stílusokat képviselnek, és mind más miatt különleges. Mi összesen öt templomot néztünk meg alaposan, ebből négy az UNESCO listán is szerepel.

 

Szászfehéregyháza

Szászfehéregyháza (Viscri) település a mai Romániában, Erdélyben, Brassó megyében található. Nevét fehér falú faerkélyes erődtemplomáról kapta. 1231-ben villa Albae néven említik először. Székelyek lakták, akiket kiköltöztettek innen. A név előtagja az 1200-as évek elején betelepített szászokra utal. Legfőbb látnivalója a templomerőd, mely a falu hagyományos szász házaival együtt UNESCO világörökség. Bár az tagadhatatlan, hogy Szászfehéregyháza népszerűsége nagyot ugrott, miután Károly herceg vásárolt itt magának egy házat 2006-ban.

 

Erődtemplom

A székely lakosok építettek II. Géza uralkodása idején egy kápolnát, mely körül a XII. századtól erődítményeket kezdtek építeni. Ezen a kis halmon áll XV. században a kápolna helyére épült gótikus szász erődített templom. A templombelső karzattáblái, a padok és a szószék festett díszítései valószínűleg 1724-ből valók.

Az evangélikus templomot kívülről ovális alakú, vívófolyosós, magas védőfal veszi körbe. A falat négy négyszög alapú torony, és egy 1650-ben épült kaputorony erősíti. Mindegyik torony vívófolyosós, melyekből kettőt részben lakóépületté alakítottak. Az egyikben jelenleg múzeum működik. A vívófolyosók alatt láthatjuk a szász erődtemplomokban gyakran előforduló kamrákat. A szalonna toronyban még ma is érezni az egykor itt tárolt füstölt szalonna, kolbász, stb. illatát!

A XVIII. században építettek még egy külső, alacsonyabb védelmi falat, aminek csak ma csak részei láthatók, mivel a XIX. században (miután a vár elvesztette védelmi szerepét) átalakították.

A templom a második körben, 1999-ben került fel az UNESCO világörökség listára.



































 

Hagyományos szász házak









 

Károly herceg háza

A brit trónörökös régóta visszatérő vendég Erdélyben. Az Erzsébet királynő révén erdélyi felmenőkkel bíró herceg 2006-ban vásárolt is itt, Szászfehéregyházán egy házat. Károly walesi herceg alapítványa a faluban egy egész utcányi, nagyrészt lakatlan szász ház homlokzatát felújíttatta. A helybelieknek más munkalehetőséget is biztosít ez az alapítvány: gyapjútermékeket készítenek, melyeket Németországban értékesítenek.






Cím: nr. 52, Szászfehéregyháza (Viscri) 507039, Románia
Telefonszám: +40/742-077 506
Belépőjegy: van, és csak készpénzzel és lejben lehet fizetni!

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

 

LINKEK / FORRÁSOK

Románia világörökségi helyszínei MAGYARul: Románia világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)
Erdély erődtemplomos falvai MAGYARul: Erdély erődtemplomos falvai – Wikipédia (wikipedia.org)
Szászfehéregyháza MAGYARul: Szászfehéregyháza – Wikipédia (wikipedia.org)
Szászfehéregyházi erődtemplom MAGYARul: Szászfehéregyházi erődtemplom – Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kihelyezett információs táblák.

LeRoutard Roumanie 2021/2022 útikönyv ISBN 978-2-01-787072-2


4 megjegyzés:

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!